Dictionar de analize

Inapoi la index

Colesterol HDL

Pret:

22 lei

Scopul analizei colesterol HDL

Un test de colesterol HDL masoara cantitatea de colesterol gasita in lipoproteinele de inalta densitate (HDL = high density lipoproteins) dintr-o proba de sange. Colesterolul este o substanta care ajuta celulele din corpul tau sa functioneze corect. Cu toate acestea, acumularea anumitor tipuri de colesterol in artere poate creste riscul de boli de inima, accident vascular cerebral, atacuri de cord si alte probleme de sanatate.

 

Testarea colesterolului HDL este importanta pentru evaluarea riscului de boli de inima, accidente vasculare cerebrale si alte probleme cardiovasculare. Nivelurile scazute de HDL sunt asociate cu un risc crescut de astfel de afectiuni, iar analiza poate identifica aceste riscuri chiar inainte de aparitia simptomelor.

 

Testul este folosit in principal pentru:

  • screening – Ajuta la detectarea timpurie a problemelor de sanatate la persoanele fara simptome.
  • monitorizare – Este utilizat pentru a urmari nivelul de colesterol in timp, mai ales dupa un rezultat care a evidentiat o concentratie crescuta, un eveniment cardiovascular sau pentru a evalua eficacitatea tratamentului.
  • diagnostic – In cazuri mai rare, testele de colesterol pot fi utilizate pentru a identifica cauzele unor simptome cardiovasculare existente. Valorile colesterolului pot contribui la stabilirea diagnosticului de sindrom metabolic.

Ce masoara testul colesterol HDL

Un test de colesterol HDL analizeaza o proba de sange pentru a vedea cat de mult colesterol este prezent in particulele de lipoproteine de inalta densitate (HDL). Colesterolul este o substanta care este importanta pentru functia de baza a celulelor. Colesterolul este transportat prin organism in sange prin lipoproteine, care sunt alcatuite din grasimi si proteine.

 

Exista mai multe tipuri de lipoproteine care pot transporta colesterol, inclusiv lipoproteine cu densitate mare, lipoproteine cu densitate joasa (LDL) si lipoproteine cu densitate foarte joasa (VLDL).

 

Colesterolul din particulele LDL si VLDL se poate acumula in artere si poate provoca probleme cardiovasculare. In schimb, particulele HDL transporta colesterolul la ficat, astfel incat sa poata fi eliminat din organism. Prin aceasta si prin alte functii, colesterolul HDL ajuta la protejarea impotriva ingrosarii peretilor si blocajelor arterelor. De aceea, mai este denumit si „colesterol bunâ€.

 

In practica, odata cu determinarea HDL colesterol, se determina si colesterolul total, suma colesterolului gasit in toate tipurile de lipoproteine. Scazand colesterolul HDL din colesterolul total, medicul poate determina cantitatea de colesterol non-HDL care este prezenta. 

Cand este recomandata analiza colesterol HDL

Necesitatea efectuarii unui test de colesterol HDL depinde de circumstantele tale de sanatate. Ca test de screening, nu exista recomandari acceptate universal cu privire la frecventa masurarii nivelului de colesterol. In general, screening-ul este inceput mai devreme pentru persoanele cu factori de risc, cum ar fi:

  • hipertensiune arteriala;
  • fumat;
  • diabet zaharat;
  • antecedente familiale de boli cardiovasculare la o varsta mai frageda.

 

Testarea periodica a colesterolului poate fi facuta mai frecvent la persoanele cu unul sau mai multi dintre acesti factori de risc. Persoanele fara un risc crescut de probleme cardiovasculare incep, de obicei, screening-ul la o varsta mai inaintata si au adesea intervale mai lungi intre testele de colesterol. Fiecare persoana ar trebui sa discute cu medicul sau despre cel mai potrivit plan de screening in situatia sa specifica.

 

Screening-ul se face frecvent cu un profil lipidic (lipidograma), mai ales ca testare initiala. Cu toate acestea, unele screening-uri pot fi efectuate doar cu o masurare a colesterolului total si a HDL colesterolului.

Pregatirea pacientului pentru testul colesterol HDL

Testul pentru colesterolul HDL necesita cateva masuri simple de pregatire pentru a asigura rezultate corecte. Astfel, recoltarea probei de sange se face dimineata, inainte de servirea micului dejun. De asemenea, este important a nu consuma alcool si a nu face efort fizic intens in ultimele 24 de ore.

Valorile normale ale colesterolului HDL

Valorile colesterolului HDL sunt masurate si raportate in miligrame per decilitru de sange (mg/dL). Buletinul de analize arata nivelul de colesterol HDL, precum si intervalul de referinta pentru nivelurile normale sau recomandabile de colesterol HDL.

 

Mai multi factori sunt implicati in interpretarea testului de colesterol HDL, inclusiv:

  • varsta;
  • genul;
  • istoricul tau de sanatate;
  • factorii de risc cardiovascular;
  • colesterolul total si alte lipide.

 

Deoarece colesterolul HDL este cunoscut si sub denumirea de „colesterol bunâ€, un nivel mai ridicat este mai bun. Astfel, o concentratie de colesterolul HDL peste 60 mg/dL este considerat excelent.

 

Intervalul de referinta utilizat pentru interpretarea analizelor in Laboratoarele Poliana este:

Varsta   Valoare colesterol HDL genul feminin  Valoare colesterol genul masculin  
0 – 18 ani>=45 mg/dL>=45 mg/dL
> 18 ani>=50 mg/dL>= 40 mg/dL

 

Un nivel scazut de colesterol HDL a fost legat de un risc crescut al unor afectiuni, precum:

  • bolile de inima;
  • accidentul vascular cerebral;
  • diabetul zaharat de tip 2.

Pe baza unei analize a nivelurilor sanguine ale colesterolului total, colesterolului HDL si colesterolului LDL, medicii pot folosi formule speciale pentru a determina daca nivelul de risc al pacientului este:

  • limitat;
  • intermediar;
  • crescut.

Intrebari pentru medic despre analiza colesterol HDL

Discutia cu medicul iti poate oferi cele mai detaliate informatii despre rezultatele testelor pentru colesterolul HDL. Unele dintre urmatoarele intrebari pot fi utile pentru a obtine explicatii detaliate de la medicul tau:

  • Concentratia de colesterol obtinuta la analize este normala?
  • Am factori de risc pentru boli cardiovasculare?
  • Ar trebui sa fac un alt test de colesterol? Daca da, cand?
  • Exista si alte teste pe care le recomandati pentru a-mi evalua sanatatea cardiovasculara?
  • Imi recomandati modificari ale stilului de viata sau tratament pentru a-mi reduce riscul de boli cardiovasculare?

 

Masurarea colesterolului HDL este esentiala pentru o evaluare completa a sanatatii inimii si circulatiei, oferindu-i medicului informatii valoroase despre starea ta cardiovasculara. Acest test simplu poate juca un rol crucial in detectarea timpurie a riscurilor asociate cu bolile de inima, oferindu-ti sansa de a face schimbarile necesare in stilul de viata sau de a incepe un tratament adecvat. Ingrijirea sanatatii tale incepe cu o mai buna constientizare a starii cardiovasculare, iar testul HDL este un pas important in mentinerea unei vieti sanatoase si echilibrate. 

Suna acum Cere programare