In cadrul efectuarii coproculturii sunt realizate 2 etape:
- examinarea macroscopica;
- realizarea culturii microorganismelor.
Examinarea macroscopica
Examinarea macroscopica presupune analiza vizuala a probei de fecale. Unele caracteristici particulare ale scaunului potÈ› constitui indicii importante in orientarea diagnosticului. Dintre acestea fac parte:
- culoarea;
- consistenta;
- prezenta mucusului, a sangelui.
In functie de culoarea pe care o au materiile fecale, pot fi suspectate urmatoarele afectiuni:
- materii fecale rosii sau cu zone rosii – hemoragie (tract digestiv inferior) sau coloratie data de alimente;
- materii fecale negre – hemoragie (tract digestiv superior), exces de fier;
- materii fecale deschise la culoare sau albe (icter);
- materii fecale galbene – malabsorbtie intestinala, boala celiaca;
- materii fecale verzi – consum crescut de legume verzi, in cazul unui scaun de consistenta diareica se suspecteaza infectia cu Salmonella.
Realizarea culturii microorganismelor
Dupa realizarea unei examinari macroscopice, proba din materiile fecale este supusa prelucrarii prin tehnici speciale. Astfel, proba este omogenizata, pentru a asigura o distributie uniforma a patogenilor. Ulterior, o cantitate mica din acest amestec este inoculata pe suprafata unui mediu de cultura. Recipientul care contine mediul de cultura inoculat este amplasat intr-un incubator la temperatura de 37॰C si la o umiditate corespunzatoare.
In aproximativ 2 zile, cultura bacteriana se dezvolta, iar microorganismele pot fi identificate. Acest proces se realizeaza prin evaluarea urmatoarelor criterii:
- aspectul culturii;
- dimensiunea culturii;
- rezultatele obtinute la teste efectuate cu ajutorul unor substante prin care se determina metabolitii produsi de bacterii.