Cortizolul este un hormon care joacă un rol important în metabolismul proteinelor, lipidelor și carbohidraților. El influențează nivelul de glucoză din sânge, ajută la menținerea tensiunii arteriale și la reglarea sistemului imunitar. Cea mai mare parte a cortizolului din sânge este legat de o proteină și doar o mică parte se găsește sub formă liberă și biologic activă. Cortizolul liber este secretat în urină și este prezent și în salivă. Acest test măsoară cantitatea de cortizol din sânge, urină sau salivă.
Nivelul cortizolului din sânge (la fel ca acela din urină sau din salivă) crește și scade în mod normal după un model de „variație diurnă”. Atinge un maxim dimineața devreme, apoi, pe parcursul zilei, începe să scadă, atingând cel mai scăzut nivel aproape de miezul nopții. Această variație se poate schimba când o persoană lucrează în ture neregulate (cum ar fi tura de noapte) și doarme la momente diferite ale zilei. De asemenea, secreția naturală de cortizol poate fi perturbată atunci când o boală sau o afecțiune limitează sau stimulează producția lui.
Cortizolul este produs și secretat de glandele suprarenale, două organe situate în partea superioară a rinichilor. Producția de hormon este reglată de hipotalamus și de glanda pituitară, un organ mic localizat la baza creierului. Dacă nivelul de cortizol din sânge scade, hipotalamusul eliberează hormonul de eliberare a corticotropinei (CRH ), care stimulează glanda pituitară să producă ACTH (hormon adenocorticotrop). ACTH-ul stimulează glanda suprarenală să producă și să elibereze cortizol. Pentru o producție corespunzătoare de cortizol, hipotalamusul, glanda pituitară și glandele suprarenale trebuie să funcționeze corect.
Un grup de semne și de simptome ce sunt asociate cu un nivel crescut de cortizol descriu afecțiunea numită sindromul Cushing. Creșterea producției de cortizol poate fi observată prin:
- administrarea unei cantități mari de hormoni glucocorticosteroizi (cum ar fi predninson, prednisolon sau dexametazonă), folosiți să trateze o varietate de afecțiuni, cum sunt bolile autoimune și unele tumori;
- dezvoltarea unor tumori producătoare de ACTH în glanda pituitară și/sau în alte părți ale corpului;
dezvoltarea unor tumori la nivelul glandelor suprarenale sau prin creșterea excesivă a țesuturilor suprarenale (hiperplazie); - rareori, prin dezvoltarea unor tumori care produc CRH în diferite părți ale corpului.
Scăderea producției de cortizol poate fi observată în următoarele situații:
- o glandă hipofizară inactivă sau o tumoră a glandei pituitare inhibă producția de ACTH, fenomen cunoscut sub numele de insuficiență suprarenală secundară;
- glandele suprarenale inactive sau lezate (insuficiență suprarenală) limitează producția de cortizol producând o insuficiență suprarenală primară, cunoscută ca boala Addison;
- după întreruperea tratamentului cu hormoni glucocorticosteriozi, în special dacă întreruperea a fost bruscă după o perioadă lungă de utilizare.