Dictionar de analize

Inapoi la index

Creatinina Serica

Pret:

16 lei

Scopul testului

Utilizarea principala a unui test de creatinina este de a intelege mai bine cat de bine functioneaza rinichii. O masurare a creatininei poate fi utilizata pentru screening, diagnostic si/ sau monitorizarea problemelor renale.

Screening-ul incearca sa identifice problemele de sanatate inainte de a exista semne sau simptome. La persoanele care prezinta un risc mai mare de aparitie a problemelor renale, poate fi utilizat un test de creatinina pentru a incerca sa depisteze devreme o problema.
Diagnosticul implica testarea pentru a determina cauza de baza dupa ce simptomele au inceput. Creatinina poate fi masurata pentru a ajuta la diagnosticarea simptomelor care pot fi asociate cu probleme ale rinichilor, cum ar fi: umflarea picioarelor, modificari ale urinare, pierderea poftei de mancare si oboseala. O masuratoare a creatininei poate fi, de asemenea, inclusa intr-un grup de teste pentru simptome mai generale sau la evaluarea unui pacient in camera de urgenta.

Monitorizarea este modul in care medicii urmaresc starea unui pacient in timp. Pentru persoanele care au boli de rinichi, un test de creatinina poate oferi informatii despre modul in care boala poate evolua. Testele functiei renale pot fi, de asemenea, utilizate pentru a urmari potentiale efecte secundare atunci cand unui pacient i se prescriu medicamente care pot afecta rinichii.

In multe cazuri, screening-ul, diagnosticul si monitorizarea problemelor renale implica mai mult decat o simpla masurare a creatininei. De exemplu, creatinina poate fi testata pentru a calcula rata de filtrare glomerulara estimata (eGFR), care este o evaluare a eficientei cu care rinichii filtreaza sangele.

Ce masoara

Un test de creatinina masoara cantitatea totala de substanta creatinina din sange sau urina. Creatinina poate fi masurata ca parte a altor teste. De exemplu, poate fi inclus ca o parte a unui panou metabolic de baza (BMP) sau a unui panou metabolic complet (CMP). Aceste teste ajuta la evaluarea consumului de energie al organismului, a nivelului de electroliti si a functiei rinichilor.

Creatinina este un produs secundar al metabolismului normal al creatinei, un compus care este implicat in furnizarea muschilor corpului de energia de care au nevoie. In acest proces, unele creatine se descompun in creatinina.
Pentru a elimina acest produs rezidual din organism, rinichii filtreaza creatinina din sange si faciliteaza eliminarea acesteia din organism prin urina.

Un test seric al creatininei masoara cantitatea de creatinina dintr-o proba de sange. Un test de creatinina urinara masoara cantitatea totala de creatinina din toata urina produsa pe o perioada de 24 de ore. Aceste doua valori pot fi comparate si intr-un test de clearance-ul creatininei.

Cand se face

Un test de creatinina este prescris cel mai adesea atunci cand simptomele tale active sau istoricul general de sanatate reflecta un risc crescut de probleme cu rinichii.

Daca ai simptome care ar putea fi cauzate de o problema de baza care iti afecteaza rinichii, un test de creatinina poate face parte din procesul de diagnosticare.

Daca nu ai simptome, medicul tau iti poate sugera un test de creatinina pentru depistarea problemelor renale, daca ai un risc crescut de boli de rinichi. Unii factori de risc pentru boala renala includ:

  • Diabet
  • Un istoric familial de probleme renale
  • Tensiune arteriala crescuta
  • Daca iei un medicament care are potentialul de a perturba functia rinichilor, atunci este posibil sa ti se efectueze periodic teste ale creatininei pentru a verifica acest efect secundar.

Testarea creatininei poate fi, de asemenea, utilizata pentru a iti monitoriza starea de sanatate a rinichilor daca ai anterior un test anormal al functiei renale sau daca ai fost deja diagnosticat cu boli de rinichi.

O masurare a creatininei poate fi efectuata ca parte a unui panou metabolic de baza sau mai cuprinzator in timpul unui control regulat de sanatate. Desi exista putine dovezi care sa arate beneficiile acestui tip de screening la persoanele sanatoase, unii medici prescriu aceste panouri in timpul ingrijirii de rutina a pacientilor.

Indicatii recoltare

Se recolteaza o proba de sange dintr-o vena a bratului.

Interpretare rezultate

Testele de creatinina sunt utilizate in general ca modalitate de evaluare a functiei rinichilor. In conditii normale, nivelurile de creatinina sunt stabile, reflectand activitatea musculara tipica si filtrarea si indepartarea creatininei din fluxul sanguin.

Nu exista o singura gama de referinta pentru toate testele de creatinina sau pentru toate persoanele. Masuratorile pot varia intre laboratoare, asa ca este important sa privesti cu atentie raportul de testare pentru a vedea intervalul de referinta enumerat pentru laboratorul care a efectuat testul.

Gama de referinta pentru creatinina depinde, de asemenea, de masurarea acesteia in sange sau urina. Intervalul de referinta utilizat pentru interpretarea creatininei serice in Laboratoarele Poliana este:

  • Vârstă Sex Interval de referință 0 – 3 Ani F/M Normal – [0.17 – 0.42]
  • 3 – 5 Ani F/M Normal – [0.31 – 0.47]
  • 5 – 7 Ani F/M Normal – [0.32 – 0.59]
  • 7 – 9 Ani F/M Normal – [0.4 – 0.6]
  • 9 – 11 Ani F/M Normal – [0.39 – 0.73]
  • 11 – 13 Ani F/M Normal – [0.53 – 0.79]
  • 13 – 18 Ani F/M Normal – [0.57 – 0.87]
  • 18 – 140 ani F Normal – [0.5 – 0.9]
  • 18 – 140 Ani M Normal – [0.7 – 1.2] Intervalul de referinta utilizat pentru interpretarea creatininei urinare (24 ore) in
  • Laboratoarele Poliana este: Vârstă Sex Interval de referință 0 – 144 Ani F Normal – [740 – 1570]
  • 3 – 5 Ani M Normal – [1040 – 2350] Cand nivelul creatininei creste la niveluri anormale poate fi un indiciu ca rinichii nu filtreaza corect sangele. Nivelul creatininei poate fi utilizat pentru a calcula rata de filtrare glomerulara estimata, care este o modalitate de a evalua functia rinichilor. Cresterea creatininei poate fi, de asemenea, legata de deshidratare, boli care provoaca probleme musculare si unele complicatii in timpul sarcinii.

Daca nivelurile de creatinina sunt mai mici decat se astepta, atunci poate fi un semn de malnutritie sau conditii care provoaca pierderea masei musculare.

Un nivel normal al creatininei nu garanteaza sanatatea rinichilor. Insuficienta renala moderata nu poate determina creatinina sa creasca la niveluri anormale astfel incat testele de creatinina pot sa nu identifice unele cazuri de boala renala timpurie.
O serie de factori individuali, cum ar fi varsta, dieta si masa musculara, pot afecta nivelul creatininei, deci este important sa retii ca testul tau trebuie interpretat cu ajutorul medicului in contextul situatiei tale specifice. Aceasta interpretare va depinde, de asemenea, de motivul pentru care a fost recomandat testul si daca ai simptome.

Cand creatinina este masurata in cadrul testelor de tip panou, aceasta poate fi interpretata impreuna cu alte rezultate ale testului. De exemplu, cantitatea de creatinina in raport cu azotul ureic din sange (BUN), un alt produs rezidual, poate oferi medicului informatii utile despre cauza problemelor renale.

Ce sa intrebi medicul

Pentru a intelege rezultatul testului de creatinina, poti adresa cateva dintre urmatoarele intrebari atunci cand discuti despre test cu medicul tau:

  • Care a fost intervalul de referinta pentru laboratorul care mi-a facut testul?
  • Care a fost nivelul meu de creatininaa? A fost normal sau anormal?
  • Exista factori individuali care ar putea afecta acuratetea sau semnificatia testului meu de creatinina?
  • Ar trebui sa fac un alt test al functiei renale acum sau in viitor?
  • Exista si alte teste de urmarire pe care le recomandati? De ce sau de ce nu?

Creatinina serica face parte din lista analizelor de baza recomandate de catre medic anual, pentru evaluarea periodica a starii de sanatate a pacientilor sau in momentul in care exista unele suspiciuni de boala renala. In acest articol, poti descoperi ce este creatinina, ce simptome recomanda efectuarea analizei, care sunt valorile normale si in ce situatii concentratia creatininei serice poate creste sau scadea.

    Creatinina este o substanță reziduală generată de metabolismul muscular. Creatinina este transportată la rinichi prin sânge de unde este filtrată și eliminată din organism prin urină. Este important să verificăm nivelul de creatinină din sânge pentru că s-a dovedit că aceasta este un indicator fiabil pentru a stabili dacă rinichii functionează bine. Capacitatea rinichilor de a gestiona creatinina este numită clearance-ul creatininei. Testul pentru clearance-ul creatininei reflectă rata la care rinichii filtrează sângele, numită de medici rata de filtrare glomerulară (RFG). Acest test este folosit pentru a ajuta la detectarea şi diagnosticarea disfuncţiei renale şi/sau la detectarea scăderii fluxului de sânge la rinichi.

    Funcția renală normală si rata de filtrare glomerulară (RFG)

    Sângele din corp se filtează prin rinichi de sute de ori în fiecare zi prin niște filtre mici numite nefroni. Substanțele reziduale rezultate din acest proces nu se reabsorb în sânge ci se excretă prin urină. Rata fluxului sanguin care trece prin rinichi este cunoscută sub numele de rată de filtrare glomerulară, sau RFG. Glomerul reprezintă o structură anatomică microscopică a vaselor de sânge din interiorul nefronilor și este o parte esențială a sistemului de filtrare. Rata de filtrare glomerulară nu poate fi măsurată direct de aceea se recurge la măsurarea creatininei și clearance-ul creatininei.

    Ce este creatinina si clearance-ul creatininei?

    Creatinina este o moleculă generată de metabolismul muscular prezentă în serul din sânge. Creatinina este un produs rezidual, care este produs în mod continuu în timpul defalcării musculare normale. Rinichii filtrează creatinina din sânge în urină. Clearance-ul creatininei se efectuează pentru a evalua funcția renală și excreția creatininei. De asemenea, clearance-ul creatininei este folosit pentru a monitoriza evoluția bolilor renale. Clearance-ul creatininei exprimă cantitatea de plasma epurată de rinichi într-un minut. La o persoană tânără și sănătoasă, acesta este de aproximativ 125 mililitri pe minut – ceea ce înseamnă că în fiecare minut, rinichii epurează 125 ml de sânge. Rata de filtrare glomerulară (RFG) poate varia în funcție de vârstă, sex și greutate.

    Măsurarea clearance-ul creatininei si a funcției renale

    Clearance-ul creatininei este, după cum am mai precizat, efectuat pentru a putea compara nivelul de creatinină din urină cu cel din sânge, iar ca metodă se folosește recoltarea unei probe de 24 de ore de urină sau prelevarea unei mostre de sânge.

    Probă de urină: urina este colectată într-un interval de 24 de ore. Colectarea începe la ora 8 dimineața. Prima urină, de la ora 8, se aruncă. Întreaga cantitate de urină evacuată în decursul următoarelor 24 ore (inclusiv urina evacuată la ora 8 dimineața în ziua următoare) va fi recoltată într-un recipient, care va fi ținut la rece. Proba trebuie transportată apoi cât mai repede la laborator.

    Proba de sânge: Procedura pentru stabilirea nivelului clearance-ului creatininei în organism urmează pașii unei analize simple a sângelui și prin urmare nu necesită pregătiri speciale. Este foarte important însă să vă informați medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care îl urmați. Clearance-ul creatininei se calculează pe baza concentrației creatininei serice și a unor coordonate ale pacientului precum sex, vârstă și greutate. Cu cât este mai mare nivelul creatininei din sânge, cu atât mai mică este rata de filtrare glomerulară și clearance-ul creatininei.

    În general, din motive practice, metoda de recoltare a unei probe de sânge este folosită mult mai des decât testul de colectare a urinei.

    Ce se poate face dacă aveți clearance-ul creatininei scăzut

    Dacă aveți RFG sau clearance-ul creatininei scăzut, medicul va concepe un plan de tratament. Principalele cauze ale bolilor renale cronice sunt hipertensiunea arterială și diabetul zaharat. Dacă suferiți de aceste afecțiuni, primul pas este de a le ține sub control cu o dietă adecvată, exerciții fizice și medicamente. În cazul în care aceste afecțiuni nu sunt prezente, pot fi necesare teste suplimentare pentru a identifica cauza bolii renale.

    Verificarea periodică a RFG sau a clearance-ul creatininei permit depistarea, diagnosticarea și eventual administrarea unei medicații adecvate afecțiunii renale de care suferiți. Aceste teste pot fi, de asemenea, utilizate pentru a determina dacă şi când este necesară introducerea dializei renale. Totuși, cei mai mulți oameni nu au nevoie de dializă, până când RFG și clearance-ul creatininei nu sunt foarte scăzute.

    Așadar, atunci când ne facem analize medicale este recomandabil să fim atenți și la rezultatele privind creatinina. Putem fi aparent sănătoși dar e posibil totuși să avem probleme cu funcția renală iar boala cronică de rinichi să fie într-un stadiu inițial. Dacă boala cronică de rinchi este tratată din timp, rata de deteriorare a funcției renale rămâne foarte mică și evoluează foarte lent. Tratamentul afecțiunii va fi stabilit de medicul specialist în funcție de circumstanțe și de particularitățile individuale.

  • Ce este creatinina serica
  • La ce foloseste testul de determinare a creatininei serice?
  • Ce alte determinari contribuie la evaluarea functiei renale?
  • Cand este recomandata determinarea valorii creatininei serice?
  • Pregatire necesara pentru determinarea creatininei serice
  • Mod de recoltare
  • Interpretarea rezultatelor

Ce este creatinina serica

Creatinina este produsul de metabolizare a creatinei. Creatina este un compus produs de ficat si preluat de musculatura, unde are rol in stocarea energiei musculare. Tot la nivelul musculaturii scheletice are loc si metabolizarea sa, procesele de scindare avand ca rezultat sinteza de creatinina.

La adultul sanatos, cantitatea de creatina convertita in creatinina este relativ constanta si direct proportionala cu masa de tesut muscular. Dar valoarea creatininei este influentata si de aportul alimentar proteic – cu alte cuvinte, de cantitatea de carne pe care o consumam. In cazul unui aport redus, si nivelul creatininei scade, ca urmare a absentei aminoacizilor precursori.

La ce foloseste testul de determinare a creatininei serice?

Concentratia de creatinina serica ii ofera medicului informatii despre modul de functionare al rinichilor.

Fiecare rinichi are milioane de unitati de filtrare, denumite nefroni. Nefronii filtreaza in permanenta sangele, prin intermediul unui „ghem†vascular, care poartă denumirea de glomerul. Aceste structuri filtreaza deseurile metabolice si excesul de apa din organism. Ulterior, apa si toxinele eliminate sunt stocate in vezica urinara si eliminate sub forma de urina.

Creatinina este una dintre substantele pe care rinichii le elimina din organism. Atunci cand masoara concentratia de creatinina din sange, medicul obtine un indicator care, alaturi de altii, ii poate spune cat de bine functioneaza rinichii unui pacient. In cazul unei concentratii crescute de creatinina serica, se poate suspecta faptul ca rinichii nu functioneaza adecvat.

Ce alte determinari contribuie la evaluarea functiei renale?

Pentru evaluarea functiei renale, medicul va recomanda si alte analize, care sa completeze tabloul sugerat de valoarea creatininei serice. Printre acestea, se numara:

  • Ureea serica;
  • Albumina serica;
  • BUN/creatinina;
  • Clearance creatinina;
  • Calciul seric;
  • Parathormon (PTH);
  • Bicarbonat;
  • Sodiu seric;
  • Fosfor seric;
  • Potasiu seric;
  • Magneziu seric;
  • Urina: biochimie;
  • Urina: sediment;
  • Urina: proba Stansfeld-Webb.

Cand este recomandata determinarea valorii creatininei serice?

Exista anumite simptome care pot reprezenta semnale de alarma legate de eficienta functiei renale. Acestea includ:

  • Oboseala si dificultati legate de somn;
  • Pierderea poftei de mancare;
  • Edeme (umflarea) la nivelul fetei, mainilor, gleznelor sau abdomenului;
  • Durere de spate in zona de proiectie a rinichilor;
  • Modificari in ceea ce priveste frecventa urinarilor, volumul de urina sau aspectul acesteia;
  • Hipertensiune arteriala;
  • Greata si varsaturi.

Afectarea functiei renale poate surveni intr-o serie de afectiuni care includ:

  • Glomerulonefrita, o inflamatie a glomerulilor renali;
  • Pielonefrita, o infectie bacteriana la nivelul rinichilor;
  • Afectiuni ale prostatei, care determina cresterea acesteia in volum;
  • Blocaje la nivelul tractului urinar, determinate, in general, de litiaza renala;
  • Reducerea fluxului de sange la nivel renal, determinata de insuficienta cardiaca congestiva, diabet sau deshidratare;
  • Infectia streptococica de tipul glomerulonefritei streptococice.

In plus, determinarea creatininei serice este considerata necesara si in urmatoarele situatii:

  • Politraumatisme sau traumatisme severe, care pot determina insuficienta multipla de organe;
  • Postoperator;
  • Pentru monitorizarea transplantului renal;
  • In cazurile de abuz de medicamente: pana la 26% din cazurile de insuficienta renala acuta pot fi determinate de medicamentele administrate;
  • In cazul tratamentelor cu aminoglicozide sau cu alte medicamente cu toxicitate renala cunoscuta;
  • Inainte de efectuarea interventiilor sau examinarilor radiologice cu substanta de contrast, se solicita determinarile pentru uree si creatinina;
  • In cazul unui istoric familial de patologie renala si insuficienta renala;
  • In cazul persoanelor care lucreaza intr-un mediu toxic si care sunt expuse la solventi, erbicide, pesticide, alcooli, ciuperci, plante toxice, cadmiu etc.

creatinina1

Pregatire necesara pentru determinarea creatininei serice

Determinarea creatininei serice nu necesita pregatiri speciale. Se recomanda efectuarea a jeun – inainte de masa – dar nu e obligatoriu.

Este necesar sa comunici medicului sau laboratorului daca iei medicamente, deoarece unele substante pot determina cresterea tranzitorie a creatininei fara afectarea functiei renale. In unele cazuri, medicul poate recomanda intreruperea temporara a unora dintre aceste tratamente.

Mod de recoltare

Se recolteaza minim 0.5 ml sange in vacutainer, prin punctie venoasa. Disconfortul produs de intepatura este minim.

Proba este etichetata corespunzator si trimisa la laborator. Timpul de prelucrare este, in general, de 1-2 zile.

Suna acum Cere programare