Creatinkinaza (CK) este o enzima prezenta in principal in muschii scheletici, muschiul cardiac si, intr-o masura mai mica, in creier. Exista 3 izoforme ale acestei enzime:
- CK-MM (se gaseste in muschii scheletici si in inima);
- CK-MB (se gaseste in principal in inima, dar mici cantitati se pot gasi si in muschii scheletici);
- CK-BB (se gaseste in principal in creier si in muschii netezi, cum ar fi intestinul si uterul).
Cea mai frecventa forma de creatinkinza prezenta in sange este CK-MM. CK-BB nu se gaseste aproape niciodata in sange, iar CK-MB este prezent in cantitati semnificative numai daca la nivelul inimii sunt prezente leziuni.
Rolul acestei enzime este de a cataliza conversia creatininei si de a ajuta la stocarea si eliberarea rapida de energie in celulele musculare. Cand muschii sunt afectati, nivelul de CK in sange poate creste. Astfel, dozarea de creatinkinaza este utila pentru evaluarea leziunilor musculare sau cardiace.
Testul CK masoara nivelul total de enzima, dar nu distinge intre cele trei izoenzime. Cand se gaseste o cantitate marita de CK in sange, testul CK-MB poate fi folosit pentru a determina daca valoarea ridicata a creatinkinazei este cauzata de o afectiune cardiaca sau musculara.
Scopul testului de creatinkinaza este de a masura nivelul enzimei CK din sange, pentru a detecta posibile leziuni ale muschilor scheletici sau ale inimii. Asadar, analiza este utila pentru diagnosticarea:
- infarctului miocardic;
- rabdomiolizei (distrugerea fibrelor musculare);
- distrofiei musculare;
- bolilor neuromusculare.