D-dimer-ul este unul dintre fragmentele de proteină produs când un cheg de sânge se dizolvă în organism. Este în mod normal nedetectat sau detectat la un nivel foarte mic doar dacă oraganismul formează și dizolvă cheagurile de sânge. Apoi, nivelul său în sânge poate crește semnificativ. Acest test detectează D-dimer-ul în sânge.
Când un vas de sânge sau un țesut este lezat ori începe să sângereze, organismul inițiază un proces, numit hemostază, ce presupune formarea unui cheag de sânge pentru a limita sau, eventual, a stopa sângerarea. Acest proces produce fire de proteină, numite fibrină, care se leagă una de alta pentru a forma o rețea de fibrină. Această rețea, împreună cu plachetele (trombocitele), ajută la menținerea cheagului de sânge format la locul leziunii până când se vindecă zona.
Odată ce zona a avut timp să se vindece și cheagul nu mai este necesar, organismul folosește o enzimă, numită plasmină, pentru a rupe cheagul (trombul) în bucăți mici, astfel încât să poată fi îndepărtat. Fragmentele de fibrină care se dezintegrează din cheag sunt numite produse de degradare a fibrinei (FDP), care constau în bucăți de diferite dimensiuni de fibrină reticulată. Unul dintre produșii finali de degradare ai fibrinei este D-dimer-ul, care poate fi măsurat într-o probă de sânge atunci când este prezent. Nivelul din sânge al D-dimer-ului poate crește semnificativ când în organism se formează și se distrug o cantitate semnificativă de cheaguri.
Pentru o persoană care prezintă un risc scăzut sau intermediar de coagulare a sângelui (tromboză) sau de tromboembolie, partea bună este că testarea D-dimer-ului se poate realiza în camera de urgență a unui spital, pentru a determina prezența unui cheag de sânge. Un rezultat negativ pentru testarea D-dimer-ului (nivelul D-dimer-ului este sub un prag de limită predeterminat) indică faptul că este foarte puțin probabil ca un tromb să fie format. Cu toate acestea, un rezultat pozitiv nu poate prezice dacă este prezent sau nu un cheg, ci este un indiciu pentru faptul că sunt necesare proceduri suplimentare de diagnostic (ultrasunete, angiografie CT etc.).
Există mai mulți factori și condiții asociate cu formarea inadecvată a cheagurilor de sânge. Una dintre cele mai frecvente cauze este tromboza venoasă profundă (TVP), care implică formarea de cheaguri în venele profunde din corp, cel mai frecvent în partea inferioară a picioarelor. Aceste cheaguri pot crește foarte mult și pot bloca fluxul sângelui din picioare, provocând umflături, dureri și leziuni tisulare. Este posibil și ca o parte din cheag să se desprindă și să treacă în alte părți ale corpului. Un astfel de embol se poate depune în plămâni, cauzând embolie pulmonară sau embolism. De exemplu, în SUA, embolismul pulmonar afectează mai mult de 300.000 de oameni în fiecare an.
În mod uzual, cheagurile se formează în venele picioarelor, însă acestea se pot forma și în alte părți ale corpului.
Măsurarea D-dimer-ului poate ajuta la detectarea cheagurilor în oricare din aceste cazuri. De exemplu, cheagurile din arterele coronare sunt cauzele infarctului miocardic (atacul de cord). Cheagurile se pot forma pe căptușeala inimii sau pe valvele acesteia, în mod particular când bătăille inimii sunt neregulate (fibrilație atrială) sau când valvele sunt deteriorate. Cheagurile se pot forma, de asemenea, în arterele mari, ca urmare a îngustării sau a distrugerii acestora din cauza aterosclerozei. Bucăți din aceste cheaguri se pot desprinde și pot cauza emboli care blochează o arteră dintr-un alt organ, cum ar fi un rinichi sau creierul (provocând un accident vascular cerebral).
Măsurarea D-dimer poate fi, de asemenea, recomandată împreună cu alte teste, pentru a ajuta la diagnosticarea coagulării intravasculare diseminate (DIC). DIC este o afecțiune în care factorii coagulării sunt activați și apoi folosiți în întregul corp. Aceasta creează numeroase cheaguri fine de sânge și, în același timp, lasă persoana afectată vulnerabilă la sângerări excesive. Este o afecțiune complexă, care uneori pune viața în pericol. Poate apărea dintr-o varietate de situații, inclusiv unele proceduri chirurgicale, sepsis, mușcături otrăvitoare de șarpe, boli hepatice și după naștere.
Sunt luate măsuri pentru a sprijini persoana afectată în timp ce se rezolvă condițiile de bază. Nivelul D-dimer-ului este, de obicei, foarte ridicat în DIC.