Dictionar de analize

Inapoi la index

Enterovirus din materii fecale – test rapid

Pret:

57 lei

Scopul testului

Testul rapid pentru detectarea enterovirusului din materiile fecale este utilizat pentru detectarea acestui virus, cu scopul de a confirma diagnosticul infectiei cu acest antigen. La persoanele care prezinta infectia, o mare parte dintre particulele virale sunt excretate în materiile fecale pentru aproximativ 4 luni. Astfel, acest test are o sensibilitate crescuta.

Testul este indicat persoanelor la care este suspectata o infectie cu enterovirus, ca urmare a faptului ca prezinta simptome specifice. De asemenea, aceasta analiza este recomandata si in cazul unui focar epidemiologic.

Ce masoara

Prin intermediul acestui test sunt detectate particulele virale dintr-o proba de materii fecale. Acest virus face parte din familia Picornaviridae și poate determina infectii digestive. Acesta poate supravietui la un pH scazut, de aproximativ 3, ceea ce ii permite sa strabata mediul acid al stomacului si sa ajunga la nivelul colonului, de unde este eliminat in scaun.

Enterovirusurile sunt virusuri de tip ARN, de dimensiuni mici. In categoria de enterovirusuri se afla:

  • Poliovirus;
  • Echovirus;
  • Coxsckie

Cand se face

Infectiile cu enterovirusuri se inregistreaza cel mai frecvent la copii, ca urmare a faptului ca sistemul lor imunitar nu este pe deplin dezvoltat. Cele mai multe cazuri apar vara si toamna. Astfel, testul pentru determinarea antigenului viral este indicat cand sunt prezente simptome specifice, precum:

  • stare de greata;
  • varsaturi;
  • durere abdominala;
  • diaree

Suplimentar fata de simptomele digestive, pot fi prezente si manifestari respiratorii, asemanatoare gripei sau eruptii cutanate. In foarte putine cazuri apare inflamatia anumitor tesuturi, care determina:

  • miocardita;
  • encefalita;
  • meningita

Pregatirea pentru analiza

Pentru realizarea acestei analize este necesara o proba de scaun. In majoritatea cazurilor, aceasta este prelevata de catre pacient. Pentru stocarea probei se recomanda un recipient special, numit coprocultor. Acesta este un tub steril confectionat din plastic, prevazut cu o tija pentru recoltare, atasata capacului.

Inainte de prelevarea probei de scaun, este indicat a se realiza toaleta zonei intime cu apa calduta si sapun. Ulterior, zona se usuca prin tamponare cu un prosop curat. Este important ca inainte si dupa prelevarea probei, mainile sa fie igienizate corespunzator.

Indicatii recoltare

Se recomanda ca eliminarea scaunului sa nu se realizeze in vasul de toaleta, ci intr-un recipient special curat. De asemenea, este important ca scaunul sa nu fie in contact cu urina. Prelevarea probei de scaun se face cu ajutorul tijei atasate capacului. Nu este necesara o cantitate crescuta, ci una asemanatoarea unui bob de cafea.

Dupa ce proba este recoltata, coprocultorul se trimite la laboratorul de analize medicale.

Interpretare rezultate

Rezultatele sunt eliberate de laboratorul de analize medicale in cateva zile. Interpretarea acestora se face de catre medic, in functie si de simptomele prezentate de pacient. Rezultatul acestei analize poate fi de tipul:

  • rezultat pozitiv;
  • rezultat negativ.

Rezultat pozitiv

Acesta se caracterizeaza prin identificarea virusului in materiile fecale. Astfel, diagnosticul de enteroviroza se confirma. Ulterior, medicul stabileste tratamentul potrivit.

Rezultat negativ

Un rezultat negativ se asociaza frecvent cu lipsa virusul in scaun. Insa, pot exista situatii cand se obtine un rezultat fals negativ. In cazul acestora si in prezenta simptomelor care creeaza disconfort pacientului, medicul recomanda efectuarea altor investigatii medicale suplimentare sau repetarea testului.

Ce sa intrebi medicul

Enteroviroza este o patologie care poate necesita tratament in unele situatii. Pentru a afla cum sa gestionezi eficient aceasta patologie, mergi la medic inca de la aparitia primelor simptome si respecta sfaturile oferite de acesta. Daca ai nelamuriri, ii poti adresa medicului intrebari, precum:

  • Care este semnificatia rezultatelor la analize?
  • Ce optiuni de tratament sunt potrivite?
  • Ce modificari ale stilului de viata contribuie la imbunatatirea starii de sanatate?
  • Cum poate fi prevenita infectia cu enterovirusuri?
  • Care sunt posibilele complicatii?
Suna acum Cere programare