Infectiile cu enterovirusuri se inregistreaza cel mai frecvent la copii, ca urmare a faptului ca sistemul lor imunitar nu este pe deplin dezvoltat. Cele mai multe cazuri apar vara si toamna. Astfel, testul pentru determinarea antigenului viral este indicat cand sunt prezente simptome specifice, precum:
- stare de greata;
- varsaturi;
- durere abdominala;
- diaree
Suplimentar fata de simptomele digestive, pot fi prezente si manifestari respiratorii, asemanatoare gripei sau eruptii cutanate. In foarte putine cazuri apare inflamatia anumitor tesuturi, care determina:
- miocardita;
- encefalita;
- meningita
Pregatirea pentru analiza
Pentru realizarea acestei analize este necesara o proba de scaun. In majoritatea cazurilor, aceasta este prelevata de catre pacient. Pentru stocarea probei se recomanda un recipient special, numit coprocultor. Acesta este un tub steril confectionat din plastic, prevazut cu o tija pentru recoltare, atasata capacului.
Inainte de prelevarea probei de scaun, este indicat a se realiza toaleta zonei intime cu apa calduta si sapun. Ulterior, zona se usuca prin tamponare cu un prosop curat. Este important ca inainte si dupa prelevarea probei, mainile sa fie igienizate corespunzator.