Proba prelevata pentru efectuarea exsudatului faringian este supusa unor proceduri de prelucrare. La finalul acestei etape, o cantitate mica din aceasta, cateva picaturi sunt utilizate pentru a inocula o placa de cultura. Placa inoculata este depozitata pentru 1-2 zile in incubator, unde sunt asigurate conditii optime pentru dezvoltarea bacteriilor. Astfel, este realizara o cultura exsudat faringian, ce este ulterior analizata, pentru determinarea bacteriei patogene.
Dezvoltarea bacteriilor conduce la formarea pe placa a unor colonii. Acestea sunt analizate din punct de vedere al:
- aspectului;
- textura (neted, rugos);
- culorii;
- dimensiunii;
- omogenitate;
- delimitare cultura regulata sau neregulata.
In functie de aceste caracteristici, ulterior sunt efectuate unele teste pentru a determina alte particularitati ale speciilor de bacterii. In acest mod, se face diferenta dintre specii, iar diagnosticul de laborator are o acuratete ridicata.
Este important de mentionat ca exsudatul faringian nu poate identifica agentii patogeni virali, deoarece acestia nu se dezvolta pe mediile utilizate pentru cultura bacteriana. Insa, acest aspect poate fi util in cazul realizarii diagnosticului diferential intre o infectie bacteriana si una virala.
Dupa identificarea agentului patogen, se realizeaza antibiograma. Aceasta presupune aplicarea unor discuri imbibate cu diferite antibiotice pe o placa inoculata anterior cu agentul patogen. Placa este introdusa in incubator pentru aproximativ 24 de ore, ceea ce va permite culturii bacteriene sa se dezvolte.
La sfarsitul acestei perioade, placa va evidentia antibioticele pentru care bacteria prezinta sensibilitate sau rezistenta. Astfel, in cazul antibioticelor la care prezinta rezistenta, bacteria se dezvolta normal. Insa, daca bacteria este sensibila la anumite antibiotice, aceasta nu se va dezvolta in zona situata in apropierea discului imbibat cu respectivul antibiotic. Antibiograma are un rol foarte important pentru alegerea antibioticului cu cele mai multe sanse de a aduce vindecarea infectiei.
Exista si optiunea de a realiza si un test rapid pentru identificarea bacteriei patogene. Insa, aceste metode de testare nu permit realizarea antibiogramei. Pentru determinarea celui mai eficient antibiotic este necesara efectuarea unui examen esudat faringian.
Astfel de teste rapide sunt realizate pentru diagnosticarea infectiei cu streptococ beta hemolitic. Exista mai multe bacterii ce fac parte din grupul streptococilor, precum:
- streptococ beta hemolitic grup A;
- streptococ beta hemolitic grup B;
- streptococ beta hemolitic grup C;
- streptococ beta hemolitic grup G.
Cand este recomandata analiza exsudat faringian
Exsudatul faringian este recomandat de catre medic cand este suspectata o infectie la nivelul tonsilelor (amigdalelor), a faringelui, a laringelui. Astfel, aceasta investigatie este utila daca sunt prezente simptome, precum:
- inflamatia amigdalelor;
- prezenta membranelor sau a zonelor cu continut purulent la nivelul amigdalelor;
- odinofagie (durere in gat la inghitire);
- febra.
De asemenea, exsudatul faringian este indicat si in cazul infectiilor recurente. Acesta poate determina daca infectia este data de acelasi agent patogen (recidiva) sau de altul. Pentru obtinerea unui rezultat valid, prelevarea probelor pentru exsudat se face inainte de administrarea antibioticelor. Altfel, rezultatul nu este valid. Daca ai inceput un tratament cu antibiotic, mai poti efectua un examen bacteriologic exsudat faringian dupa aproximativ 10 zile de la finalizarea tratamentului.