Dictionar de analize

Inapoi la index

Examen microscopic colorat al secretiei vaginale

Pret:

26 lei

Scopul testului

Examenul microscopic colorat al secretiei vaginale este o investigatie importanta pentru identificarea diferitelor patologii la nivelul tractului genital feminin. Aceasta investigatie poate fi recomandata de catre medicul ginecolog cu scopul de a diagnostica infectiile genitale, dar si agentul microbian care le cauzeaza.

Ce masoara

Examenul microscopic al secretiei vaginale se realizează pentru a identifica agentii patogeni responsabili de producerea simptomelor deranjante pentru pacienta. Proba de secretie vaginala poate fi vizualizata ca atare la microscopul optic sau pot fi supusa unor tehnici de prelucrare. Acestea au o specificitate crescuta pentru identificarea precisa a cauzei simptomatologiei. Astfel, pot fi realizate urmatoarele teste:

  • stabilirea pH-ului;
  • testul Whiff sau testarea secretiei cu KOH (hidroxid de potasiu);
  • coloratia Gram;
  • coloratia Giemsa.

Stabilirea pH-ului

pH-ul poate fi rapid evaluat prin intermediul unor reactii de culoare. O valoare normala a pH-ului se incadreaza intre 3,8-5. O scadere a acestuia este asociata frecvent cu o infectie fungica, in timp ce cresterea valorii sale este data infectii bacteriene. Cunoasterea pH-ului secretiei vaginale ofera indicatii referitoare la urmatoarele teste ce necesita a fi efectuate.

Testul Whiff

Testul Whiff consta in realizarea reactiei dintre o cantitate redusa de secretie vaginala si KOH. In cazul unei infectii cu Gardnerella vaginalis, in urma reactiei se obtine un miros neplacut, asemanator pestelui (dat de producerea aminelor).

Coloratia Gram

Coloratia Gram permite identificarea speciilor bacteriene Gram pozitive si Gram negative. Aceasta este utilizata pentru a evidentia daca flora bacteriana este echilibrata si daca este compusa din speciile ce sunt prezente in mod normal la nivelul vaginului sau exista si alte bacterii ca urmare a unei infectii.

O secretie vaginala normala contine preponderent bacili Gram pozitivi. Insa, in cazul unei infectii vaginale vor fi prezenti coci Gram pozitivi (Gardnerella vaginalis) sau bacterii Gram negativ (Neisseria gonorrhoeae).

De asemenea, in cadrul acestei coloratii se analizeaza si forma in care sunt dispusi agentii patogeni. Aceasta poate fi sugestiva pentru diferite specii bacteriene. Spre exemplu, existenta unor conglomerari in forma de para este sugestiva pentru infectia cu Trichomonas vaginalis.

Coloratia Giemsa

Coloratia Giemsa este utilizata pentru a determina prezenta unei reactii inflamatorii la nivel vaginal. Astfel, aceasta permite identificarea celulelor epiteliale si a leucocitelor. O valoare mai crescuta a leucocitelor fata de celulele epiteliale este asociata reactiei inflamatorii.

Cand se face

Realizarea examenului microscopic colorat al secretiei vaginale este recomandata de medicul ginecolog cand pacienta prezinta simptome specifice inflamatiei sau infectiei la nivelul tractului genital. Astfel, aceasta investigatie este indicata cand exista manifestari, precum:

  • disconfort sau durere;
  • disurie (disconfort la urinare);
  • prurit (mancarime);
  • secretie vaginala cu miros neplacut;
  • secretie vaginala galbuie sau verde;
  • prezenta sangelui in secretia vaginala;
  • eritem (inrosire) la nivelul vulvei;
  • dispareunie (disconfort in timpul actului sexual).

Indicatii recoltare

Inainte de recoltarea unei probe de secretie vaginala este necesara o pregatire speciala. Astfel, pacientei ii este recomandat sa evite urmatoarele cu cel putin 24-48 de ore inainte de prelevare:

  • efectuarea dusului vaginal;
  • utilizarea ovulelor sau a tampoanelor vaginale;
  • aplicarea cremelor topice;
  • contactul sexual.

Este important de mentionat ca nu exista restrictie alimentara inainte de recoltare. In ziua recoltarii, este indicat ca pacienta sa fie imbracata lejer. Aceasta va fi rugata sa se aseze pe scaunul ginecologic. La nivelul vaginului se introduce un speculum, cu rol de a indeparta peretii vaginului. Ulterior, cu un tampon este prelevata o proba de secretie vaginala. Pot fi utilizate 2 tampoane, unul utilizat pentru determinarea bacteriilor, celalalt pentru identificarea fungilor. Procesul de recoltare dureaza cateva minute si nu este dureros.

Interpretare rezultate

Interpretare rezultate

Rezultatele sunt eliberate de laboratorul de analize medicale in aproximativ 2 zile lucratoare. In cadrul efectuarii acestei investigatii se pot identifica la microscopul optic prezenta diferitelor specii de microorganisme. In functie de densitatea acestora, se poate estima numarul de patogeni pe camp microscopic si se poate calcula scorul Nugent. Acest scor are rolul de a evalua flora vaginala, astfel:

  • 0-3: flora vaginala normala;
  • 4-6: flora vaginala alterata;
  • 7-10: vaginoza bacteriana.

In situatia in care este prezenta o infectie vaginala, scorul Nugent este crescut, avand valori peste 7. In aceste cazuri, pot fi necesare investigatii suplimentare pentru confirmarea speciei raspunzatoare de aparitia infectiei si pentru determinarea agentilor antimicrobieni cu sensibilitate ridicata, ce pot fi utilizati ca tratament.

Valorile de referinta normale difera in functie de reactivii utilizati in laborator, iata de ce este important sa va raportati la valorile normale ale laboratorului la care faceti analizele.

Ce sa intrebi medicul

Infectiile vaginale sunt patologii destul de raspandite si fiecare femeie se va confrunta cel putin o data in viata cu o astfel de afectiune. Astfel, realizarea acestui examen microscopic este importanta pentru evaluarea florei bacteriene si determinarea infectiilor vaginale. Intelegerea cauzelor acestor infectii contribuie la scaderea riscului de a dezvolta afectiuni vaginale, prin aplicarea metodelor optime de preventie. Pentru aceasta este util a-i adresa medicului intrebari, precum:

  • De ce apare infectia vaginala?
  • Cum poate fi tratata?
  • Care sunt metodele de prevenire?
  • Exista riscul de transmitere a infectiei si partenerului?
  • Ce modificari ale stilului de viata contribuie la mentinerea unei flore vaginale adecvate?
Suna acum Cere programare