Prelevarea probei de tesut se face in cabinetul medical. Procesul are o durata scurta si nu se asociaza cu disconfort semnificativ. Esti invitata in cabinet si rugata sa te asezi pe scaunul ginecologic. Pentru usurarea recoltarii probei, medicul sau asistentul medical utilizeaza un speculum, ce are rolul de a indeparta peretii vaginului si a permite accesul la colul uterin. Aceasta etapa poate prezenta un mic disconfort, dar nu este dureroasa.
Proba este prelevata prin intermediul unui betisor ce are la unul dintre capete o periuta fina. Aceasta atinge colul uterin si indeparteaza cu blandete cateva dintre celulele superficiale ale colului uterin. In cadrul examenului Papanicolau conventional, dupa ce se obtine proba de tesut, acesta se intinde pe o lama, ce este ulterior transportata la laboratorul de analize medicale. Spre deosebire de aceasta varianta de recoltare, examenul Papanicolau in mediu lichid presupune introducerea probei intr-o eprubeta cu mediu lichid ce are rolul de a pastra morfologia celulelor.
Unele femei pot prezenta unele simptome specifice dupa recoltarea probei de secretie uterine pentru testul Papanicolau. Printre acestea se afla:
- meteorism (balonare);
- spotting (secretie vaginala rosiatica);
- disconfort la nivelul pelvisului.