Rezultatele raportate de testul Papanicolau pot fi:
Pentru stabilirea unui diagnostic corect, este recomandata vizita la medicul specialist. In mod normal, pe frotiul se pot observa celule scuamoase si glandulare.
Rezultatul este pozitiv in cazul prezentei in proba de tesut prelevata a celulelor cu morfologie atipica. Printre elementele patologice regasite in tesutul recoltat sunt:
- celulele scuamoase atipice;
Pe frotiul recoltat in cadrul testului Papanicolau, modificarile patologice cele mai frecvente sunt reprezentate de celulele scuamoase atipice. Acestea sunt caracterizate de modificari structurale ale celulei.
- adenomul endocervical in situ;
Caracteristic acestei proliferari neoplazice sunt modificarile severe la nivel celular si lipsa diseminarii in profunzime.
Adenocarcinomul este un proces neoplazic sever al colului uterin. Acesta incepe la nivelul celulelor glandulare. De asemenea, celulele glandulare anormale pot disemina in profunzimea colului uterin sau in alte regiuni ale corpului.
Celulele endometriale sunt specifice mucoasei uterului. Acestea pot fi intalnite in mod normal la nivelul colului vezical dupa menstruatie. In cazul pacientelor aflate la menopauza, acest tip de celule nu pot fi intalnite pe frotiul prelevat in cadrul testului Papanicolau. Astfel, prezenta celulelor endometriale este un factor important in cazul pacientelor cu varsta de minimum 45 de ani.
- alte tipuri de celule neoplazice;
In urma efectuarii testului Papanicolau, personalul medical specializat poate evidentia pe proba de tesut prezenta unor celule neoplazice migrate din alte regiuni ale organismului. Printre acestea se regasesc celulele canceroase provenite din ovare, vulva, vagin, peritoneu si trompele uterine.
- semne ale infectiei celulare;
- semne ale inflamatiei celulare.
Rezultatele neconcludente ale testului Papanicolau sunt furnizate in conditiile in care mostra de tesut prelevata nu este suficienta pentru examinare. O alta cauza a unui astfel de rezultat este reprezentata de o calitate nesatisfacatoare a lamei pe care a tesutul a fost expus. In acest caz, este necesara repetaera testului Papanicolau.