Scopul testului
Analiza unei recoltari dintr-o colectie purulenta este recomandata de catre medic cu scopul de a identifica agentul patogen care cauzeaza infectia. In cadrul acestei examinari, sunt utilizate mai multe tehnici pentru a stabili diagnosticul corect.
O astfel de analiza este indicata pentru:
- a determina agentul patogen;
- a stabili severitatea infectiei;
- a determina antibioticele care pot fi utilizate in schema terapeutica.
Ce masoara
Examinarea unei colectii purulente consta in prelucrarea probei recoltate in laboratorul de microbiologie. Proba purulenta este examinata la microscopul optic pentru a identifica celulele existente, dar si potentialii patogeni. Aceasta metoda aduce informatii relevante despre clasa din care fac microorganismele prin intermediul tehnicilor biochimie utilizate pentru prelucrarea probei. Printre elementele care se pot observa la microscop se afla:
- leucocite;
- fibrina;
- agentii patogeni (uneori).
Din proba extrasa se pot face si frotiuri pentru a determina daca bacteria apartine clasei Gram negative sau pozitive. Aceasta clasificare se face pe baza unei metode colorimetrice.
O alte metoda de examinare presupune realizarea unei culturi bacteriene. Aceasta se efectueaza prin insamantarea unui mediu de cultura, in care se pot dezvolta bacteriile. Etapa de insamantare face referire la aplicarea pe mediul de cultura a unui mic volum din proba recoltata.
Daca pe mediul de cultura sunt prezente bacterii, acestea sunt examinate si este determinata specia acestora. Ulterior, se realizeaza antibiograma. Aceasta consta in aplicarea unor discuri de antibiotice pe suprafata unui mediu de cultura si observarea modului in care bacteriile se multiplica. Astfel, sunt determinate antibioticele la care bacteria prezinta:
- sensibilitate – pot fi utilizate ca tratament;
- rezistenta – cresterea bacteriana nu este influentata de prezenta antibioticelor.
Cand se face
Examenul produsului provenit dintr-o colectie purulenta este recomandat cand este suspectata prezenta unei infectii la nivelul unei leziuni. Astfel, printre posibilele situatii cand o astfel de analiza este indicata se afla:
- prezenta semnelor de inflamatie si infectie (durere, tumefactie – umflare, eritem – roseata, cresterea locala a temperaturii);
- aparitia colectiei purulente;
- miros neplacut al leziunii;
- persistenta febrei sau inrautatirea starii generale in ciuda tratamentului simptomatic.
Analiza unei colectii purulente este utila pentru ca permite identificarea atat a microorganismelor aerobe (care au nevoie de oxigen pentru supravietuire), cat si a celor anaerobe (care nu depind de oxigen pentru supravietuire). Astfel, medicul poate concepe un plan terapeutic eficient pentru fiecare pacient in parte.
Printre posibilele tipuri de leziuni ce pot dezvolta colectii purulente care pot fi analizate se afla:
- abcesele;
- furunculele;
- pustulele;
- gomele;
- flegmoanele.
Colectiile purulente se pot forma si la nivelul altor zone din organism. Daca localizarea colectiei este mai profunda, analiza devine necesara cand tratamentul administrat nu are efectele dorite. Unele zone in care se pot forma colectiile purulente sunt:
- peritoneul;
- meningele;
- sinovialele de la nivelul articulatiilor;
- sinusurile paranazale.
Pregatirea pentru analiza
Nu este necesara o pregatire speciala inainte de prelecvarea probei. Insa, este util a nu incepe tratamentul cu antibiotice inainte ca proba sa fie recoltata, deoarece poate fi dificil de identificat agentul patogen.
Indicatii recoltare
Procesul de recoltare poate diferi in functie de zona si de profunzimea la care se afla colectia purulenta. In cazul unei leziuni tegumentare, prelevarea se poate face prin mai multe metode:
- utilizarea unui tampon;
- punctionare si aspirare cu ajutorul unei seringi sterile.
In cazul unei colectii situate profund, recoltarea se poate face prin punctionarea tegumentului si aspirarea continutului cu o seringa sterila sau prin realizarea unei biopsii tisulare.
Interpretare rezultate
Rezultatele sunt eliberate de catre laboratorul de analize medicale in cateva zile. Acestea fac referire la agentul patogen care determina infectia si la sensibilitatea acestuia la anumite antibiotice. Informatiile obtinute in cadrul acestei analize sunt esentiale pentru stabilirea unui tratament antibacterian eficient.
Interpretarea rezultatelor se face de catre medic. In functie de conditia medicala a pacientului si de informatiile oferite de analize, acesta stabileste cea mai potrivita abordare terapeutica care are cele mai multe sanse de obtinere a vindecarii.
Ce sa intrebi medicul
Infectiile asociate cu formarea unei colectii purulente pot fi dificil de tratat. In cazul acestora, nu doar tratamentul oral este important a fi ales corespunzator, dar si planul de ingrijire locala necesita a fi bine stabilit. Pentru a te asigura ca sti cum sa gestionezi o astfel de infectie, comunica cu medicul si adreseaza-i intrebarile pe care le ai:
- Ce semnificatie au rezultatele de la analize?
- Care este tratamentul potrivit?
- Cum se ingrijeste corespunzator o leziune purulenta?
- Care sunt metodele prin care infectia poate fi prevenita?
- Sunt necesare investigatii suplimentare?
Examenul produsului provenit dintr-o colectie purulenta este o investigatie utila pentru determinarea cauzei infectiei si stabilirea tratamentului corespunzator. Momentul cel mai potrivit de prelevare a probei este inaintea inceperii oricarui tratament. Pana la stabilirea cu exactitate a tipului de antibiotic necesar, respecta indicatiile medicului. Dupa primirea rezultatelor, programeaza o consultatie si afla de la specialist care este cea mai potrivita abordare terapeutica pentru tine.