Pentru ca rezultatele obtinute sa fie cat mai corecte, pacientul este rugat sa respecte cateva indicatii inainte de obtinerea probei de sputa. Printre acestea se afla:
- consumul unui volum crescut de lichide cu o seara inainte;
- pauza alimentara si hidrica cu aproximativ 3-4 ore inainte de recoltarea sputei prin eliminare in timpul accesului de tuse;
- pauza alimentara de aproximativ 12 ore in cazul prelevarii sputei prin bronhoscopie.
Este important a-i spune medicului despre medicamentele si suplimentele alimentare administrate. Daca este efectuata bronhoscopia, dozele de anticoagulante orale necesita a fi schimbate, pentru a preveni aparitia complicatiilor. De asemenea, sputa se recolteaza inaintea administrarii antibioticelor. Acestea pot da un rezultat fals negativ.
Prelevarea probei pentru aceasta analiza se face din prima sputa de dimineata, adica prima expectoratie. Aceasta contine cantitatea cea mai mare de agenti patogeni. Inainte de recoltare, pacientul este sfatuit sa isi clateasca cavitatea bucala si sa faca o gargara cu apa fiarta si racita sau cu ser fiziologic steril. In acest mod, sunt eliminate o parte din bacteriile de la nivelul cavitatii bucale.
Este de preferat ca dupa prelevare, proba sa fie transportata in maximum 2 ore la laboratorul de analize medicale. Proba de sputa poate fi stocata si la frigider, pentru aproximativ o zi, insa, unele bacterii, precum Haemophilus influenzae, nu vor mai putea fi izolate prin intermediul mediului de cultura.
Sputa expectorata
Pacientul tuseste si expectoreaza sputa. Recoltarea probei se face intr-un recipient steril. Acesta are o deschidere larga, pentru a usura procesul de prelevare si prezinta un capac ermetic, ce are rolul de a preveni contaminarea probei.
Sputa indusa
In situatia in care pacientul nu poate elimina sputa prin expectoratie, medicul va induce reflexul de tuse. Astfel, se utilizeaza un nebulizator, care emite aerosoli. Prin inhalarea acestora, in aproximativ 10 minute, reflexul de tuse apare. In acest mod, pacientul expectoreaza, iar proba de sputa poate fi prelevata.
Sputa obtinuta prin bronhoscopie
Bronhoscopia este o tehnica minim invaziva, care se realizeaza dupa ce pacientului i-a fost administrata anestezie locala. Aceasta presupune inserarea unui tub (bronhoscop) ce are o camera la capat, permitand medicului sa observe aspectul interior al bronhiilor. Tot prin intermediul acestui examen, medicul va preleva o proba de sputa direct sau va introduce ser fiziologic la nivelul bronhiilor, pentru o colectare mai facila a sputei.