Scopul testării pentru factorul reumatoid este să se determine dacă un pacient are factorul reumatoid în sânge. În timp ce unii oameni sănătoși au RF detectabil, un rezultat pozitiv la un test RF poate indica, de asemenea, o stare de sănătate incertă și poate justifica teste de diagnostic suplimentare, dacă există semne sau simptome ale unei tulburări autoimune. Un test RF poate ajuta medicii să diagnosticheze tulburările autoimune și să estimeze severitatea bolii.
Diagnosticarea tulburărilor autoimune
Testele de diagnostic pot fi utile pentru pacienții cu simptome de artrită reumatoidă, sindrom Sjögren sau altă tulburare autoimună. De exemplu, medicul îi poate recomanda unui pacient efectuarea testului de factor reumatoid dacă acesta se confruntă cu durere și cu inflamații în mai multe zone articulare și dacă acestea nu sunt efectul unei afecțiuni deja diagnosticate.
Estimarea severității bolii
Testarea factorului reumatoid oferă, de asemenea, informații despre severitatea poliartritei reumatoide. Pacienții cu niveluri crescute ale factorului reumatoid sunt predispuși la forme severe de poliartrită reumatoidă, precum și la boli ce afectează alte părți ale corpului, în afară de articulații, cum ar fi plămânii și vasele de sânge.
Cu toate acestea, tratamentul pentru poliartrita reumatoidă poate scădea cantitatea factorului reumatoid din sânge. Totuși, testarea repetată a factorului reumatoid nu este utilizată de obicei pentru monitorizarea pacienților cu poliartrită reumatoidă pe parcursul tratamentului.