Dictionar de analize

Inapoi la index

Factor Rh

Pret:

35 lei

Scopul testului

Testului pentru determinarea factorului Rh este recomandat in special femeilor insarcinate. Incompatibilitatea Rh intre mama si fat poate duce la aparitia anticorpilor anti-RH. In cursul sarcinilor ulterioare, acestia interactioneaza cu hematiile fatului ducand la distrugerea acestora.

Ce masoara

Factorul Rh este o proteina localizata pe suprafata hematiilor (celulelor rosii). Acesta se poate mosteni pe linie ereditara. In functie de prezenta factorului Rh, persoanele se pot imparti in:

  • persoane cu Rh negativ;
  • persoane cu Rh pozitiv.

S-a constatat prezenta factorului Rh la aproximativ 85% din populatie. Pentru detectarea Rh, medicul specialist recomanda efectuarea analizelor de sange ce au la baza procesul de aglutinare. In cazul hematiilor ce prezinta Rh, acestea se vor atasa anticorpilor anti-Rh si vor aglutina (alipi), conducand la formarea unor mici gramajoare de celule.

Cand se face

Medicul specialist recomanda efectuarea testului pentru factor Rh femeilor insarcinate. Informatiile furizate de test pot preveni aparitia sindromului de incompatibilitate.

In cursul primei sarcini, o cantitate mica din sangele fatului ia contact cu sangele matern, ceea ce favorizeaza aparitia anticorpilor. Aceasta se intampla in urmatoarele cazuri:

  • sarcina ectopica;

Sarcina ectopica reprezinta implantarea unui ovul fecundat in afara uterului. Cea mai frecventa locatie este la nivelul trompelor uterine.

  • amiocenteza;

Amiocenteza reprezinta o procedura prin care se preleveaza o proba de lichid amiotic. Ulterior, acesta va fi transportat la laboratorul de analize pentru efectuarea unor teste. Medicul specialist recomanda  efectuarea amniocentezei pentru diagnosticarea unor patologii congenitale si stabilirea tratamentului optim.

  • esantionarea vilozitatilor coriale;

Aceasta procedura reprezinta prelevarea unei probe din vilozitatile coriale care intra in componenta placentei. Materialul recoltat va fi trimis la laboratorul de analize.

  • cordocenteza;

Condrocenteza reprezinta un test prenatal, care presupune recoltarea unei probe de sange de la nivelul cordonului ombilical. Ulterior, materialul prelevat va fi trimis la laboratorul de analize.

  • avortul;
  • intreruperea de sarcina;
  • indepartarea unei tumori benign localizat la nivelul uterului;
  • sangerari in timpul sarcinii;
  • traumatisme la nivel abdominal in timpul sarcinii;
  • rotatia manuala externa a bebelusului in pozitie culcata inainte de travaliu;
  • in timpul nasterii.

Ca urmare a acestui eveniment, in organismul mamei are loc formarea anticorpilor anti-Rh. In acest caz, in cursul primei sarcini nu apar evenimente imune. Insa, la o sarcina ulterioara, anticorpii anti-Rh din sangele matern traverseaza placenta si ajung in circulatia fetala. Aici, produc distructia hematiilor. Rata de distructie a celulelor rosii este mai mare decat rata procesului de sinteza a acestora. Efectul interactiunii imunologice duce la o scadere a masei eritrocitare (anemie) urmata de hipoxie tisulara (scaderea cantitatii de oxigen la nivelul tesuturilor). In cazuri severe, apare decesul fatului.

Testul pentru detectarea factorului Rh este util si pentru peroanale care doneaza sange. Aceasta analiza este obligatorie pentru ca ofera informatii pretioase cand se aleg persoanele care necesita un transfer de sange.

Indicatii recoltare

Este recomandata efectuarea testului pentru detectarea factorul Rh in prima parte a zilei. De asemenea, pacientul trebuie sa informeze medicul despre tratamentul pe care acesta il urmeaza. De asemenea, este indicata a evita consumul de alimente si lichide inainte de efectuarea recoltarii.

Testul pentru factorul Rh presupune prelevarea unei probe de sange. Initial, pentru evitarea aparitiei infectiilor, personalul medical specializat va realiza asepsia zonei. Apoi, cu ajutorul unui ac, acesta va realiza recoltarea probei sangvine prin abord arterial sau venos.

Pentru evitarea aparitiei echimozei, se recomanda aplicarea presiunii digitale la nivelul zonei de punctie. Probele recoltate sunt trimise ulterior la laboratorul de analize. Rezultatele vor fi furnizate in aproximativ 2 zile lucratoare.

Interpretare rezultate

Rezultatul emis de catre laboratorul de analize medicale poate fi de forma:

  • pozitiv;
  • negativ;

In cursul unei sarcini, medicul ofera pesoanelor cu Rh negativ urmatoarele recomandari:

  • contactarea medicului obstetrician, daca pacienta prezinta sangerari in timpul sarcinii;
  • programarea pentru efectuarea unei injectii cu imunoglobuline Rh pe perioada sarcinii;
  • informarea echipei medicale in timpul travaliului despre lipsa factorului Rh pe hematii.

Ce sa intrebi medicul

Pacientilor care au efectuat un test pentru factorul Rh le este recomandata vizita la medic pentru interpretare. Acesta poate oferi recomandari bazate pe rezultatele obtinute la analize.

Printre principalele teme abordate de pacient in discutia cu medicul se regasesc:

  • semnificatia rezultatului testului de Rh;
  • care sunt complicatiile care pot aparea in cazul unei persoane cu Rh negativ;
  • ce masuri pot adopta pentru a preveni aparitia acestor complicatii.

Testul pentru factorul Rh este o analiza recomandata de medicul specialist persoanelor insarcinate. Factorul Rh este o proteina localizata la nivelul hematiilor din circulatia sangvina. Identificarea acesteia este importanta pentru femeile insarcinate, dar si pentru cei care doresc sa isi cunoasca caracteristicile sangelui pentru a dona.

Suna acum Cere programare