Dictionar de analize

Inapoi la index

Fenoli liberi totali

Pret:

240 lei

Scopul testului

Determinarea nivelului de fenoli liberi totali este o analiza utilizata pentru diagnosticarea intoxicatiei cu benzen. Aceasta analiza este indicata si cand este suspectata expunerea la diferite substante toxice. De aceea, este indicata si in situatii, precum:

  • administrarea medicamentelor care in urma procesului de metabolizare produc fenol;
  • expunerea concomitenta la benzen si toluen.

Ce masoara

Aceasta analiza determina nivelul de fenoli din urina. Acesti compusi au in componenta lor o grupare fenol si pot proveni atat in urma expunerii la diferite substante, cat si a proceselor metabolice.

Fenolul reprezinta principalul produs al metabolismului benzenului, o substanta utilizata des in industria detergentilor, a pesticidelor sau a medicamentelor. Astfel, cei care lucreaza in aceste tipuri de industrii prezinta un risc crescut de a dezvolta intoxicatie cu benzen.

Este important de precizat ca fenolii se pot forma si in urma metabolizarii unor medicamente. Substantele care pot conduce la sinteze de fenol sunt:

  • barbituricele;
  • fenilsalicilatii

Cand se face

Dozarea de fenoli liberi totali este indicata de medic cand sunt prezente semne si simptome sugestive pentru expunerea cu benzen. Cele mai comune manifestari includ:

  • stare de ameteala;
  • confuzie;
  • oboseala marcanta;
  • tulburari vizuale;
  • coordonare afectata;
  • cefalee (durere de cap).

Analiza este indicata si cand exista suspiciunea unei supradoze de medicamente. Identificarea acestei situatii inca din stadii incipiente, reduce riscul de aparitie al complicatiilor.

Pregatirea pentru analiza

Aceasta analiza nu necesita o pregatire speciala. Insa, este important a-i preciza medicului daca urmezi anumite tratamente, deoarece unele medicamente au capacitatea de a modifica rezultatele obtinute la analize.

Indicatii recoltare

Prelevarea probei se poate realiza in orice moment al zilei. Pentru aceasta analiza este necesara o proba de urina spontana. Inainte de colectarea acesteia, este indicat a spala corespunzator zona intima cu apa calduta si sapun.

Proba se pastreaza intr-un recipient special, urocultor. Dupa obtinerea acesteia, este recomandat a se transporta in cel mai scurt timp la laboratorul de analize medicale. Daca nu este posibil, tine-o intr-un loc racoros, la o temperatura scazuta, precum cea de la frigider.

Interpretare rezultate

Laboratorul de analize medicale prelucreaza proba si in cateva zile ai acces la rezultatele analizelor tale. Desi buletinul de analize oferit de catre laborator ofera si intervalul de referinta normal pentru fiecare analiza, este indicat a merge la medic pentru o interpretare corecta.

Valori crescute

Identificarea unei concentratii crescute de fenoli liberi totali in urina, indica expunerea la benzen sau ingestia de substante care se metabolizeaza cu producerea de fenol. In astfel de situatii, medicul determina care este cauza cresterii concentratiei de fenoli si stabileste care este cea mai potrivita abordare terapeutica.

Valori scazute

O valoare scazuta a fenolilor in urina nu prezinta semnificatie clinica, fiind considerata o valoare normala.

Ce sa intrebi medicul

Expunerea la benzen poate afecta sistemul nervos si determina simptome care creeaza un disconfort semnificativ. De aceea, este important a cunoaste care sunt sursele de benzen si cum sa te protejezi de ele. In timpul consultului, poti intreba medicului despre nelamuririle pe care le ai si cum iti poti mentine starea de sanatate:

  • Cum pot preveni expunerea la benzen?
  • Care sunt modalitatile pentru a scadea concentratia de fenol din urina?
  • Ce schimbari ale stilului de viata sunt necesare?

Analiza ce permite dozarea de fenoli liberi totali in urina este o investigatie utila pentru identificarea expuneriii sau a intoxicatiei cu benzen. Pentru efectuarea acesteia este necesara o proba de urina spontana. Daca experimentezi simptome ale expunerii la benzen sau ai luat contact cu o sursa de benzen, mergi cat mai repede la medic si afla care sunt urmatorii pasi pentru monitorizarea starii tale clinice.

Suna acum Cere programare