Feritina este o proteina care contine fier si este forma principala de fier stocata in interiorul celulelor. Cantitatea mica de feritina care este eliberata si circula in sange este o reflectare a cantitatii totale de fier stocate in organism. Acest test masoara cantitatea de feritina din sange.
Fierul este un oligoelement esential si un nutrient care, printre alte functii, este necesar pentru producerea de globule rosii sanatoase (RBC). Organismul nu poate produce fier si trebuie sa il absoarba din alimentele pe care le consumam sau din suplimente.
La oamenii sanatosi, cea mai mare parte a fierului absorbit de organism este incorporat in hemoglobina celulelor rosii din sange. Cea mai mare parte a restului este stocata ca feritina sau ca hemosiderina, cu cantitati mici suplimentare utilizate pentru a produce alte proteine, cum ar fi mioglobina si unele enzime. Feritina si hemosiderina sunt prezente in primul rand in ficat, dar si in maduva osoasa, splina si muschii scheletici.
Cand nivelul de fier este insuficient pentru a satisface nevoile organismului, nivelul de fier din sange scade, rezervele de fier sunt epuizate si nivelul de feritina scade. Acest lucru se poate intampla deoarece:
- Nu se consuma suficient fier (fie alimente sau suplimente)
- Organismul este incapabil sa absoarba fierul din alimentele consumate in conditii precum boala celiaca
- Exista o nevoie crescuta de fier, cum ar fi in timpul sarcinii sau copilariei, sau din cauza unei afectiuni care cauzeaza pierderi cronice de sange (de exemplu, ulcer peptic, cancer de colon)
Nivelurile insuficiente de fier circulant si stocat pot duce in cele din urma la anemie feripriva (scaderea hemoglobinei). In stadiul incipient al deficientei de fier, de obicei nu se observa efecte fizice, iar cantitatea de fier stocata poate fi epuizata semnificativ inainte de aparitia oricaror semne sau simptome de deficienta de fier. Daca o persoana este altfel sanatoasa si anemia se dezvolta pe o perioada lunga de timp, simptomele apar rareori inainte ca hemoglobina din sange sa scada sub limita inferioara a normalului.
Cu toate acestea, pe masura ce deficitul de fier progreseaza, simptomele incep sa apara in cele din urma. Cele mai frecvente simptome ale anemiei prin deficit de fier includ oboseala, slabiciune, ameteli, dureri de cap si piele palida. (Cititi articolul despre Anemia pentru a afla mai multe.)
In schimb, stocarea fierului si nivelul feritinei cresc atunci cand este absorbit mai mult fier decat are nevoie organismul. Absorbtia unei cantitati mari de fier de-a lungul timpului poate duce la acumularea progresiva a compusilor de fier in organe si poate provoca, in cele din urma, disfunctia acestora. Un exemplu in acest sens este hemocromatoza, o boala genetica rara in care organismul absoarbe prea mult fier, chiar si cu o dieta normala. In plus, supraincarcarea cu fier poate aparea atunci cand o persoana sufera transfuzii de sange repetate.