Medicul indicat efectuarea acestei analize cand suspecteaza prezenta urmatoarelor patologii:
- coagularea vasculara diseminata;
- afecțiuni hepatice;
- boli autoimune;
- procese neoplazice.
Dozarea fibrinogenului din sange este indicata si in situatii, precum:
- identificarea deficitul dobandit sau congenital de fibrinogen;
- evaluarea riscului de aparitie a evenimentelor trombotice;
- determinarea eficientei terapiei trombolitice.
Este foarte important de menționat ca fibrinogenul este un marker de faza acuta. Așadar, cand in organism apare o stare de inflamatie acuta, nivelul de fibrinogen creste semnificativ.
Pregatirea pentru analiza
Pentru aceasta analiza, efectuarea punctiei venoase este indicat a se realiza a jeun (pe nemancate). Astfel, inainte de a merge la centrul de recoltare este important a avea o pauza alimentara de aproximativ 6-8 ore.
Rezultatele pot fi influentate de unele medicamente. De aceea, este important a-i spune medicului care sunt tratamentele urmate. Un alt factor care poate altera determinarea concentratiei de fibrinogen este reprezentat de efortul fizic. Asadar, este indicat a evita sportul, ridicarea greutatilor sau alte activitati care presupun un nivel crescut de efort inainte de a efectua aceasta analiza.
De asemenea, este util si a alege piese vestimentare comode. Astfel, poti opta pentru o bluza lejera, de preferabil cu maneci scurte. In acest mod, accesul este mai facil la zona plicii cotului, de unde este prelevata frecvent proba de sange.