Fierul este un nutrient esential care, printre alte functii, este necesar pentru producerea de celule rosii din sange (RBC) sanatoase. Este o parte critica a hemoglobinei, proteina din globulele rosii care leaga oxigenul din plamani si il elibereaza pe masura ce sangele circula catre alte parti ale corpului. Testul fierului seric masoara cantitatea de fier din portiunea lichida a sangelui.
Fierul seric este aproape intotdeauna masurat cu alte teste de fier, cum ar fi feritina serica, transferina si capacitatea totala de legare a fierului (TIBC). Aceste teste sunt adesea recomandate in acelasi timp, iar rezultatele sunt interpretate impreuna pentru a ajuta la diagnosticarea si/ sau monitorizarea deficientei de fier sau a supraincarcarii cu fier.
Organismul nu poate produce fier si trebuie sa il absoarba din alimentele pe care le consumam sau din suplimente. Odata absorbit, este transportat in tot corpul prin legarea la transferina, o proteina produsa de ficat.
La persoanele sanatoase, cea mai mare parte din fierul absorbit este incorporata in hemoglobina din interiorul globulelor rosii. Restul este stocat in tesuturi ca feritina sau hemosiderina, cu cantitati mici suplimentare utilizate pentru a produce alte proteine, cum ar fi mioglobina si unele enzime.
Cand nivelul de fier este insuficient pentru a satisface nevoile organismului, nivelul de fier din sange scade si rezervele de fier sunt epuizate. Acest lucru se poate intampla deoarece:
- Nu se consuma suficient fier (fie alimente sau suplimente)
- Organismul nu poate absorbi fierul din alimentele consumate in afectiuni precum boala celiaca
- Exista o nevoie crescuta de fier, cum ar fi in timpul sarcinii sau copilariei, sau din cauza unei afectiuni care provoaca pierderi cronice de sange (de exemplu, ulcer peptic, cancer de colon)
Nivelurile insuficiente de fier circulant si stocat pot duce in cele din urma la anemie cu deficit de fier (scaderea hemoglobinei). In stadiul incipient al deficientei de fier, de obicei nu se observa efecte fizice, iar cantitatea de fier stocata poate fi epuizata semnificativ inainte de aparitia oricaror semne sau simptome de deficienta de fier. Daca o persoana este sanatoasa si anemia se dezvolta pe o perioada lunga de timp, simptomele apar rar inainte ca hemoglobina din sange sa scada sub limita inferioara a normalului.
Cu toate acestea, pe masura ce deficitul de fier progreseaza, simptomele incep sa se dezvolte in cele din urma. Cele mai frecvente simptome ale anemiei includ oboseala, slabiciune, ameteli, dureri de cap si piele palida. (Cititi articolul despre Anemia pentru a afla mai multe.)
Pe de alta parte, prea mult fier poate fi toxic pentru organism. Nivelurile de fier din sange si stocarea fierului cresc atunci cand se absoarbe mai mult fier decat are nevoie corpul. Absorbtia de prea mult fier poate duce la acumularea progresiva si la deteriorarea organelor precum ficatul, inima si pancreasul. Un exemplu in acest sens este hemocromatoza, o boala genetica in care organismul absoarbe prea mult fier, chiar si in contextul unei diete normale. In plus, supradozajul cu fier poate aparea atunci cand cineva consuma mai mult decat cantitatea recomandata de fier.