In mod normal, valoarea FT3 este cuprinsa in intervalul 2,3-4,1 pg/mL (picograme pe mililitru) de sange. Valoarea FT3 poate varia in functie de:
Varsta reprezinta un factor important care contribuie la stabilirea nivelului de FT3. Astfel, persoanele cu varsta inaintata prezinta un nivel scazut al hormonului FT3. De cele mai multe ori, simptomele deficitului de hormoni tiroidieni pot fi atribuite imbatranirii, astfel diagnosticarea si aplicarea tratamentului sunt efectuate la varste inaintate.
Persoanele de sex feminin pot prezenta un nivel scazut al FT3 in comparatie cu persoanele de sex masculin. Simptomele specifice patologiilor tiroidiene pot fi confundate cu cele din menopauza, fapt care duce la o diagnosticare tardiva a patologiei.
Nivelul secretiei de hormoni tiroidieni poate fi influentat de medicatia pacientului. De asemenea, tipul de medicament, doza si actiunea farmaceutica duc la o secretie inadecvata de hormoni tiroidieni. Un alt factor care contribuie la aparitia unui dezechilibru in metabolismul FT3 este reprezentat de interactiunea dintre medicamente.
In timpul sarcinii, glanda tiroida a mamei isi adapteaza nivelul secretiei, pentru a acoperi nevoile metabolice ale fatului. Astfel, nivelul de hormoni tiroidieni va creste. De asemenea, printr-o stimulare crescuta a secretiei de hormoni se constata aparitia hipertiroidismului. Este importanta efectuarea testelor pentru verificarea nivelului de hormoni tiroidieni de catre persoanele de sex feminin insarcinate.
Nivelurile de hormoni tiroidieni variaza in functie de anotimp. Acestea scad primavara si vara. De asemenea, iarna nivelul de hormoni tiroidieni creste pentru a suplini nevoile organismului.
Valori crescute ale FT3
Valorile crescute ale FT3 se datoreaza unei secretii excesive de hormoni tiroidieni. Aceasta crestere a nivelului de hormoni tiroidieni se numeste hipertiroidism. Patologiile care duc la aparitia hipertiroidismului sunt:
Tiroidita este caracterizata prin inflamatia tesutului tiroidian. In urma acestui proces are loc eliberarea hormonilor stocati la nivelul foliculilor tiroidieni in circulatia sangvina.
Boala Graves este o patologie autoimuna, genetica. Aceasta este caracterizata prin reactivitatea crescuta a sistemului imun impotriva structurilor proprii (glanda tiroida). In urma interactiunii dintre anticorpi si tesutul tiroidian se produce distructia si eliberarea in circulatie a unei cantitati mari de hormoni.
Nodulii tiroidieni reprezinta proliferari anormale ale tesutului tiroidian. Acestia se pot remarca prin functia lor accentuata si eliberarea in circulatie a unei cantitati mari de hormoni tiroidieni.
Factorii de risc care contribuie la aparitia hipertiroidismului sunt:
- istoricul medical familial;
- sarcina;
- istoricul personal de boala care se asociaza frecvent cu hipertiroidia (anemie pernicioasa, boli autoimune, diabet zaharat de tip 1);
Complicatiile hipertiroidismului sunt:
- fragilitatea crescuta a oaselor;
- patologii cardio-vasculare;
- afectarea globilor oculari (exoftalmie);
- decolorarea tegumentului;
- diaree;
- febra;
- deshidratare;
- emeza (voma);
- confuzie;
Valori scazute ale FT3
Valorile scazute ale FT3 sunt datorate hiposecretiei tiroidiene. Aceasta afectiune se regaseste sub denumirea de hipotiroidism. Printre factorii care determina aparitia hipotiroidismului sunt:
- boala Hashimoto;
- hipotiroidismul congenital;
- medicatia;
- interventiile chirurgicale care implica excizia (inlaturarea) tesutului tiroidian;
- deficitul de iod;
Factorii de risc care contribuie la aparitia hipotiroidismului sunt:
- varsta peste 60 de ani;
- sexul feminin;
- tiroidectomia;
- istoricul familial de boala tiroidiana;
- sarcina;
- sindroame genetice (Sindromul Turner);
- diabetul de tip I.