Scopul testului
Genotiparea HPV este o analiza utilizata pentru a determina cu exactitate tulpinile virale ale acestui virus. Virusul HPV sau virusul Papiloma uman prezinta mai multe tulpini, unele cu risc oncogenic crescut, altele cu risc scazut. Identificarea acestor tulpini este esentiala pentru a determina riscul unei persoane infectate de a face cancer.
Asadar, aceasta investigatie medicala este indicata cu scopul de a determina riscul oncogen al unei infectii cu HPV. Analiza de genotipare HPV este utilizata in special la femeile care prezinta infectia, dar examenul citologic al secretiei vaginale este normal.
Ce masoara
Prin intermediul acestei investigatii sunt determinate tulpinile virale HPV raspunzatoare de prezenta infectiei cu acest virus. HPV (Human Papiloma virus) este raspunzator pentru o mare parte dintre infectiile cu transmitere sexuala. Raspandirea acestui virus este atat de mare, incat se estimeaza ca aproximativ 80-90% dintre toate femeile vor contacta acest virus cel putin o data in viata.
Infectia cu HPV poate aparea atat la femei, cat si la barbati. De cele mai multe ori, in stadiile incipiente nu sunt prezente simptome. Insa, cand infectia avanseaza, pot fi observate semne si simptome HPV, precum:
- dispareunie (disconfort in timpul actului sexual);
- sangerari vaginale anormale;
- modificari ale colului uterin;
- leziuni ale zonei genitale.
Prin genotipare HPV pot fi identificate tulpinile virale. Acestea sunt numeroase, aproximativ 100 si sunt clasificate in 3 categorii:
- tulpini cu risc oncogen inalt (HPV 6, 11, 42, 43, 44);
- tulpini cu potential risc oncogen (HPV 26, 30, 34, 53, 67, 69, 73, 82, 85, 97);
- tulpini cu risc oncogen redus (HPV 26, 30, 34, 53, 67, 69, 73, 82, 85, 97).
Aceasta analiza de genotipare HPV permite identificarea a 32 dintre cele mai frecvente tulpini de HPV, dupa cum urmeaza:
- 13 tulpini cu risc oncogen inalt;
- 6 tulpini cu posibil risc oncogen;
- 13 tulpini cu risc oncogen redus.
Tulpinile cu risc oncogen scazut determina leziuni tegumentare, care sunt contagioase. De aceea, purtarea prezervativului nu asigura protectie impotriva transmiterii HPV. Tulpinile cu risc oncogen crescut sunt asociate cu un risc crescut de a dezvolta procese neoplazice, precum:
- cancer de col uterin;
- cancer vaginal;
- cancer penian;
- cancer lingual;
- cancer anal.
Cand se face
Genotiparea HPV este o investigatie recomandata de medic cand infectia este deja diagnosticata sau cand exista sanse mari de a exista o infectie HPV. In cele mai multe dintre situatii, genotiparea este indicata femeilor la care infectia cu HPV a fost identificata, dar care nu prezinta modificari lezionale canceroase la nivelul colului uterin.
Medicul poate indica realizarea acestei investigatii de genotipare HPV si in urmatoarele situatii:
- dispareunie;
- sangerari vaginale anormale;
- obtinerea unor rezultate anormale la testul Babes-Papanicolau;
- prezenta leziunilor canceroase la nivelul colului uterin, al vaginului sau al penisului;
- observarea verucilor dezvoltate la nivel inghinal;
- papilomatoza genitala.
Pregatirea pentru analiza
Rezultatele analizei de genotipare HPV sunt puternic influentate de pregatirea efectuata inainte de prelevarea probei necesara pentru aceasta analiza. Astfel, o pregatire corespunzatoare incepe cu cel putin 2 zile inainte de ziua recoltarii si presupune evitarea:
- contactului sexual;
- utilizarii cremelor, a ovulelor sau a tampoanelor intravaginale;
- spalaturilor intravaginale.
In cazul femeilor, este important a face programare pentru prelevarea probei de secretie vaginala in afara parioadei menstruale.
Indicatii recoltare
Efectuarea acestei analize necesita:
- o proba de secretie vaginala – in cazul femeilor;
- o proba de secretie uretrala – in cazul barbatilor.
La femei, prelevarea pentru genotipare HPV se realizeaza cu ajutorul unei periute fine. Aceasta este introdusa in vagin, pana la nivelul cervixului uterin. Aceasta este rotita de cateva ori pentru a preleva celulele de la acest nivel. Dupa prelevare, periuta este introdusa intr-un recipient special, ce contine lichid si care este ulterior analizat in laborator.
La barbati, recoltarea probei se realizeaza prin intermediul unui tampon steril care se introduce la nivelul uretrei. Procedura poate determina un usor disconfort. Ulterior, tamponul este introdus intr-un tub ce contine un mediu special, ce are rolul de a pastra proba nealterata.
Interpretare rezultate genotipare HPV
Rezultatele sunt finalizate in termen de cateva zile. Interpretarea acestora se face impreuna cu medicul. Astfel, in functie de tulpinile identificate, medicul stabileste care este riscul oncogen al pacientului si care este cea mai optima abordare terapeutica.
Ce sa intrebi medicul
Infectia HPV se poate se transmite preponderent pe cale sexuala, dar nu numai. Daca ai efectuat aceasta analiza si iti doresti sa afli cum influenteaza rezultatele obtinute starea ta de sanatate, ii poti adresa medicului intrebari, precum:
- Ce semnificatie au rezultatele analizei;
- Ce indica prezenta tulpinilor identificate la genotiparea HPV?
- Care este cel mai potrivit tratament?
- Ce pot face pentru eliminarea HPV din organism?
- Ce modificari ale stilului de viata poti imbunatati starea de sanatate?
Virusul HPV poate infecta orice persoana, transmiterea acestuia realizandu-se prin contact direct cu leziunile specifice sau prin contact sexual. Prognosticul infectiei este puternic influentat de tulpinile care determina infectia cu HPV. Mergi periodic la medic si afla care este starea de sanatate si cere-i specialistului sfaturi despre cum poti preveni infectia cu HPV sau cu alte boli cu transmitere sexuale.