Dictionar de analize

Inapoi la index

Hemoglobina glicozilata Hb A1C

Pret:

45 lei

Scopul testului

Ce este hemoglobina glicozilata

Hemoglobina glicozilata (HbA1c) este o forma de hemoglobina la care glucoza este atasata. Este un marker utilizat pentru a evalua controlul glicemiei pe termen lung la persoanele cu diabet zaharat. Testul HbA1c reflecta nivelul mediu al glicemiei din sange in ultimele 2-3 luni.

 

Glucoza are capacitatea de a se atasa de hemoglobina din sange si de a forma hemoglobina glicata sau glicozilata. Hemoglobina este proteina din globulele rosii (hematii) care transportă oxigenul. O masurare a hemoglobinei glicozilate reflecta procentul de hemoglobina A la care este atasata glucoza, in comparatie cu cantitatea totala de hemoglobina A din sange.

 

Cu cat este mai multa glucoza in sange, cu atat o cantitate mai mare de glucoza se poate atasa de hemoglobina. Daca procentul de hemoglobina A1c este prea crescut, inseamna ca glicemia medie in lunile anterioare a fost, de asemenea, peste limita superioara normala.

 

Glucoza este tipul de zahar pe care corpul tau il foloseste ca sursa principala de energie. Corpul tau produce sau primeste glucoza din alimentele pe care le consumi. In timpul digestiei, glucoza este absorbita in sange, iar prin intermediul unui hormon produs de pancreas (insulina), aceasta patrunde in interiorul celulelor.

 

Daca organismul tau nu este capabil sa produca suficienta insulina sau daca prezinti rezistenta la insulina (celulele nu sunt la fel de receptive la prezenta insulinei, ceea ce face necesara o concentratie mai mare de insulina pentru ca glucoza sa intre in celule), nivelul glicemiei poate creste la un nivel periculos. Acest lucru poate duce la diabet, o boala grava care poate afecta organele corpului daca nu este tinuta sub control.

Scopul testului

Testarea hemoglobinei glicate (HbA1c) se poate face in mai multe scopuri:

  • Screening pentru prediabet si diabet: Screeningul inseamna verificarea starii de sanatate inainte ca o persoana sa prezinte simptome. Daca ai peste 40 de ani si te confrunti cu probleme de greutate (supraponderabilitate, obezitate) prezinti un risc ridicat de a dezvolta diabet. In astfel de situatii, medicul tau poate dori sa te examineze pentru a stabili diagnosticul inca din primele stadii de evolutie, cu scopul de a evita aparitia complicatiilor. Testul hemoglobinei A1c (HbA1c) poate fi folosit pentru screeningul diabetului zaharat, dar poate fi necesar ca rezultatele sa fie confirmate prin repetarea testului sau folosind o alta investigatie.
  • Diagnosticarea prediabetului si a diabetului zaharat: Diagnosticul este procesul de gasire a cauzei alterarii starii de sanatate dupa aparitia simptomelor. Sunt folosite teste si investigatii pentru a afla cauza tulburarilor de sanatate. Medicul iti poate recomanda un pachet de analize, printre care si testul de hemoglobina A1c, daca ai simptome sau semne de diabet.
  • Monitorizarea diabetului: Daca ai fost diagnosticat cu diabet, medicul iti poate recomanda un test de hemoglobina glicata HbA1c de cel putin doua ori pe an. Aceste rezultate ii vor oferi informatii despre cat de bine a fost controlata glicemia in lunile precedente. Urmarirea glicemiei permite medicului sa faca eventuale modificari ale planului tau de tratament, astfel incat sa iti imbunatateasca starea de sanatate si sa evite riscul aparitiei complicatiilor diabetului.

Testul hemoglobinei glicate HbA1c nu se foloseste pentru a diagnostica diabetul gestational, o forma a bolii care se poate dezvolta in timpul sarcinii. Stabilirea acestui diagnostic se face in functie de valoarea glicemiei à jeun (pe nemancate) sau conform rezultatelor testului de toleranta orala la glucoza, daca este indicat.

Ce masoara testul pentru hemoglobina glicata?

Testul pentru hemoglobina glicata HbA1c masoara procentul de hemoglobina A din sange la care este  atasata glucoza. Cu cat nivelul de glucoza din sange este mai mare, cu atat o cantitate mai mare din ea se va lega de hemoglobina. Deoarece globulele rosii din sange traiesc aproximativ trei luni, rezultatul testului de hemoglobina HbA1c corespund nivelului mediu de glucoza din sange pe parcursul celor trei luni dinaintea testului.

 

Nivelul de hemoglobina glicozilata este masurat prin metode imunoturbidimetrice. Acestea au o sensibilitate crescuta, ceea ce favorizeaza obtinerea unor rezultate cat mai exacte.

Cand se face analiza hemoglobina glicata HbA1c?

Determinarea hemoglobinei glicozilate este indicata de catre medic pentru:

  • evaluarea si monitorizarea pe termen lung a nivelului glicemiei la pacientii cu diabet zaharat;
  • monitorizarea riscului complicatiilor diabetului (cetoacidoza, nefropatia, retinopatia);
  • identificarea celei mai eficiente abordari terapeutice.

Aceasta analiza este recomandata si cand sunt prezente simptome sugestive pentru prezenta diabetului zaharat:

  • polidipsie (sete excesiva);
  • poliurie (urinare frecventa);
  • vedere incetosata;
  • parestezii (furnicaturi);
  • pierderea sensibilitatii la nivelul picioarelor si al mainilor;
  • senzatie de oboseala extrema.

Indicatii recoltare

Poti manca si bea normal inainte de prelevarea probei de sange necesare pentru acest test. Recoltarea se poate efectua oricand, iar rezultatul nu este influentat daca ai servit masa inainte.

 

Frecvent, proba de sange se obtine prin punctie venoasa de la nivelul zonei anterioare a cotului. De aceea, este util a purta o bluza cu maneci scurte, cu scopul de a facilia accesul la zona de prelevare.

Recoltare test hemoglobina glicozilata

Testarea hemoglobinei glicate HbA1c necesita recoltarea unei probe de sange. Sangele este recoltat printr-o procedura numita punctie venoasa, folosind un ac care este introdus intr-o vena a bratului. Etapele realizate de asistentul medical sunt urmatoarele:

  • aplicarea garoului in jurul bratului, deasupra locului de punctie;
  • asepsia tegumentului, pentru a evita infectarea;
  • realizarea punctiei venoase;
  • colectarea sangelui;
  • indepartarea garoului si a acului;
  • aplicarea unui plasture deasupra tegumentului de unde a fost prelevata proba de sange.

Dupa recoltare, proba de sange este etichetata corespunzator si trimisa la laborator pentru analiza. La finalul procesului de recoltare, iti sunt oferite indicatii pentru a preveni posibilele complicatii asociate cu punctia venoasa (sangerare, formarea echimozelor si infectia):

  • aplicarea unei usoare presiuni asupra zonei utilizate pentru punctie;
  • mentinerea plasturelui pentru cel putin cateva ore;
  • evitarea ridicarii greutatilor in primele cateva minute de la recoltare.

Interpretarea valorilor: valori hemoglobina glicozilata

Rezultatele testului pentru hemoglobina glicate HbA1c sunt exprimate procentual. Buletinul de analiza contine, de asemenea, informatii despre intervalele de referinta utilizate pentru interpretarea rezultatelor. Intervalele de referinta sunt intervalele de rezultate ale testului care sunt considerate normale sau care pot indica prediabet sau diabet.

 

Pentru a interpreta rezultatele testului, medicii folosesc intervalele de referinta impreuna cu datele generale de sanatate. Rezultatele vor fi interpretate diferit in functie de modul in care este utilizat testul, respectiv pentru a diagnostica diabetul sau pentru a monitoriza diabetul care a fost deja diagnosticat.

Hemoglobina glicozilata – valori normale

Pentru testarea hemoglobinei glicate HbA1c in scop diagnostic, Poliana utilizeaza urmatoarele intervale de referinta redate in tabelul cu valorile glicemiei la adulti:

Starea clinicaValoare HbA1c 
Normal< 5,9%
Prediabet5,9 – 6,6 %
Diabet> 6,6 %

Testul de hemoglobina glicate HbA1c poate fi folosit pentru a diagnostica diabetul, dar medicii nu se bazeaza, cel mai adesea, pe rezultatele unui singur test pentru a pune acest diagnostic. Medicul iti poate recomanda repetarea testului de hemoglobina A1c sau poate compara rezultatele cu cele ale altor teste care au fost efectuate. De asemenea, medicul poate solicita teste de diagnostic suplimentare, cum ar fi alte teste de glicemie (glicemia à jeun sau testul de toleranta orala la glucoza).

 

Pentru a intelege ce inseamna pentru tine rezultatele unui test de evaluare a hemoglobinei A1c, este important sa discuti amanuntit despre ele cu medicul. Acesta poate sa aprecieze modul in care rezultatele testului de hemoglobina A1c se incadreaza in intervalele de referinta, ce teste de urmarire ar putea fi necesare si ce pasi ar trebui sa urmezi in continuarea pentru gestionarea sanatatii tale.

Hemoglobina glicozilata – valori crescute

Daca rezultatele testelor arata ca ai prediabet, aceasta inseamna ca ai putea avea un risc crescut de a dezvolta diabet in urmatorii ani. Medicul te poate sfatui sa faci modificari ale dietei, sa efectuezi exercitii fizice si alte schimbari ale stilului tau de viata care ar putea reduce sansele de a dezvolta diabet sau ar putea intarzia debutul acestei boli.

 

Daca este stabilit diagnosticul de diabet, medicul iti poate oferi sfaturi despre monitorizarea si gestionarea bolii in timp. Pasii de urmat includ adesea efectuarea testelor de glucoza din sange la domiciliu, repetarea periodica a testelor de hemoglobina A1c si schimbarea stilului de viata. In unele situatii, poate fi necesara si prescrierea unor medicamente care sa normalizeze glicemia.

 

Cand testul hemoglobinei A1c este utilizat pentru a monitoriza diabetul, tu si medicul veti colabora pentru a stabili o valoare tinta a hemoglobinei glicate HbA1c. Acest obiectiv va fi specific pentru tine si se poate schimba pe parcursul ingrijirii diabetului, pe baza unor factori precum varsta, modul in care ai reusit in trecut sa controlezi nivelul de glucoza din sange si orice complicatii diabetice pe care le poti avea. De asemenea, medicul ia in considerare in stabilirea dozelor de medicamente si daca esti predispus la scaderea glicemiei, cu aparitia hipoglicemiei.

Hemoglobina glicozilata – valori scazute

Scadere hemoglobinei glicozilate se poate inregistra in cazul in care tratamentul administrat de medic si / sau modificarile in dieta sunt eficiente. In astfel de situatii, se observa si o imbunatatire a simptomelor, iar riscul de complicatii asociate diabetului este mai redus.

 

Alte situatii in care se poate obtine o valoare scazuta a hemoglobinei glicozilate sunt reprezentate de:

  • sarcina;
  • hemoragii cronice;
  • anemie hemolitica;
  • posttransfuzional (dupa o transfuzie de sange, care determina distrugerea unei proportii mari a hematiilor).

Interpretarea rezultatelor conform ADA (Asociatia Americana de Diabet)*:

 

Nondiabetic:  ≤  5.6%

 

Risc crescut de a dezvolta diabet zaharat: 5.7 – 6.4%

 

Diabet zaharat: ≥ 6.5%

 

Tinta terapeutica pentru pacientii cu diabet zaharat controlat: <7%

 

*Interpretarea valorilor obținute se face în raport cu valorile de referință, considerate normale. Acestea pot varia de la un laborator la altul, deoarece sunt influențate de aparatele medicale și reactivii utilizați. De aceea, este important să vă ghidați după valorile indicate în buletinul de rezultate al laboratorului unde au fost recoltate probele.

Ce sa intrebi medicul

Pe masura ce discuti cu medicul despre rezultatele testului, aceste intrebari te pot ajuta sa intelegi mai bine situatia si masurile ce necesita a fi integrate in procesul de ingrijire a sanatatii tale:

  • Ce a aratat testul despre nivelurile mele de hemoglobina glicata?
  • Au fost efectuate alte masuratori in plus fata de HbA1c? Ce poti invata din acele masuratori?
  • Recomandati alte teste? Care sunt avantajele si dezavantajele diferitelor teste ulterioare?

Identificarea hemoglobinei glicozilate este o analiza utilizata pentru monitorizarea valorilor medii ale glicemie din ultimele 3 luni. Analizeaza ofera informatii valoroase despre nivelul de glucoza din sange si permite evidentierea gradului in care diabetul este controlat, dar si riscul de a dezvolta diabet in viitor. Este important ca interpretarea rezultatelor la analize sa fie realizata de catre medic, in contextul clinic al fiecarui pacient. Respecta indicatiile medicului, tratamentul administrat, recomandarile de dieta si ai grija de sanatatea ta. 

Suna acum Cere programare