Ce este hemoglobina glicozilata
Hemoglobina glicozilata (HbA1c) este o forma de hemoglobina la care glucoza este atasata. Este un marker utilizat pentru a evalua controlul glicemiei pe termen lung la persoanele cu diabet zaharat. Testul HbA1c reflecta nivelul mediu al glicemiei din sange in ultimele 2-3 luni.
Glucoza are capacitatea de a se atasa de hemoglobina din sange si de a forma hemoglobina glicata sau glicozilata. Hemoglobina este proteina din globulele rosii (hematii) care transportă oxigenul. O masurare a hemoglobinei glicozilate reflecta procentul de hemoglobina A la care este atasata glucoza, in comparatie cu cantitatea totala de hemoglobina A din sange.
Cu cat este mai multa glucoza in sange, cu atat o cantitate mai mare de glucoza se poate atasa de hemoglobina. Daca procentul de hemoglobina A1c este prea crescut, inseamna ca glicemia medie in lunile anterioare a fost, de asemenea, peste limita superioara normala.
Glucoza este tipul de zahar pe care corpul tau il foloseste ca sursa principala de energie. Corpul tau produce sau primeste glucoza din alimentele pe care le consumi. In timpul digestiei, glucoza este absorbita in sange, iar prin intermediul unui hormon produs de pancreas (insulina), aceasta patrunde in interiorul celulelor.
Daca organismul tau nu este capabil sa produca suficienta insulina sau daca prezinti rezistenta la insulina (celulele nu sunt la fel de receptive la prezenta insulinei, ceea ce face necesara o concentratie mai mare de insulina pentru ca glucoza sa intre in celule), nivelul glicemiei poate creste la un nivel periculos. Acest lucru poate duce la diabet, o boala grava care poate afecta organele corpului daca nu este tinuta sub control.
Scopul testului
Testarea hemoglobinei glicate (HbA1c) se poate face in mai multe scopuri:
- Screening pentru prediabet si diabet: Screeningul inseamna verificarea starii de sanatate inainte ca o persoana sa prezinte simptome. Daca ai peste 40 de ani si te confrunti cu probleme de greutate (supraponderabilitate, obezitate) prezinti un risc ridicat de a dezvolta diabet. In astfel de situatii, medicul tau poate dori sa te examineze pentru a stabili diagnosticul inca din primele stadii de evolutie, cu scopul de a evita aparitia complicatiilor. Testul hemoglobinei A1c (HbA1c) poate fi folosit pentru screeningul diabetului zaharat, dar poate fi necesar ca rezultatele sa fie confirmate prin repetarea testului sau folosind o alta investigatie.
- Diagnosticarea prediabetului si a diabetului zaharat: Diagnosticul este procesul de gasire a cauzei alterarii starii de sanatate dupa aparitia simptomelor. Sunt folosite teste si investigatii pentru a afla cauza tulburarilor de sanatate. Medicul iti poate recomanda un pachet de analize, printre care si testul de hemoglobina A1c, daca ai simptome sau semne de diabet.
- Monitorizarea diabetului: Daca ai fost diagnosticat cu diabet, medicul iti poate recomanda un test de hemoglobina glicata HbA1c de cel putin doua ori pe an. Aceste rezultate ii vor oferi informatii despre cat de bine a fost controlata glicemia in lunile precedente. Urmarirea glicemiei permite medicului sa faca eventuale modificari ale planului tau de tratament, astfel incat sa iti imbunatateasca starea de sanatate si sa evite riscul aparitiei complicatiilor diabetului.
Testul hemoglobinei glicate HbA1c nu se foloseste pentru a diagnostica diabetul gestational, o forma a bolii care se poate dezvolta in timpul sarcinii. Stabilirea acestui diagnostic se face in functie de valoarea glicemiei à jeun (pe nemancate) sau conform rezultatelor testului de toleranta orala la glucoza, daca este indicat.