Dictionar de analize

Inapoi la index

Hemoragii oculte in fecale

Pret:

37 lei

Scopul testului

Testul de hemoragii oculte in fecale (FOB) verifică dacă există sânge în materiile fecale. În mod frecvent, testul FOB include un kit de colectare. Recoltarea se face din două sau din trei porțiuni separate dintr-o probă de materii fecale.
Testul de hemoragii oculte în materii fecale este utilizat ca un instrument pentru depistarea precoce a cancerului colorectal. Testul FOB poate, de asemenea, detecta sângerări în tractul gastrointestinal, cauzate de alte condiții. Dacă se găsește sânge în materiile fecale, de obicei sunt necesare teste suplimentare pentru a determina cauza acestuia.

Scopul testului FOB este de a verifica dacă există sânge în scaun ce nu poate fi văzut cu ochiul liber. Acesta se poate numi sânge ocult.

Testul de hemoragii oculte în materii fecale este important pentru că ajută la depistarea cancerului, condițiilor precanceroase sau a altor probleme medicale. Poate fi utilizat de către medic ca metodă de screenig sau de diagnostic.

Screeningul se referă la verificarea bolii atunci când semnele si simptomele nu sunt prezente. Sângele ocult în scaun poate fi un semn de cancer colorectal, care este cancerul de colon sau de rect. Cu ajutorul testului FOB, determinarea precoce și urmărirea evoluției cancerului se fac mai bine. Utilizarea corectă în depistarea cancerului a fost asociată cu o rată scăzută de îmbolnăviri și decese.

Diagnosticul se referă la determinarea cauzei bolii după ce un pacient prezintă deja simptome. Testul FOB poate fi utilizat ca parte a diagnosticului în condiții de anemie, sângerări gastrointestinale și boală inflamatorie intestinală.

Ce masoara

Testul de hemoragii în materii fecale măsoară dacă există sânge în proba de materii fecale.

Modul prin care testul detectează sângele se face în urma unei reacții chimice. O substanță chimică, numită guaiac, este administrată pe un mic card de hârtie, ce se găsește în kit-ul FOB. După ce probele sunt colectate și aplicate pe card, sunt trimise la laborator pentru testare.

Pe parcursul testului, o a doua substanță chimică, numită peroxidază, este adăugată probei. Dacă sângele este prezent în materiile fecale, are loc o reacție chimică în momentul în care acesta se mixează cu cele două substante chimice. În acest mod, testul poate identifica dacă există sânge ocult în acea probă de scaun.
Testarea imunochimică fecală este o altă metodă de a analiza urmele de sânge din scaun.

Cand se face

Testarea sângelui ocult din fecale este un tip de test care poate fi folosit pentru depistarea cancerului colorectal. Grupul de lucru pentru Servicii de prevenție al Statelor Unite recomandă screeningul pentru depistarea cancerului colorectal începând cu vârsta de 45 de ani.

Acest test poate fi efectuat și mai devreme în cazul persoanelor care prezintă risc ridicat de a dezvolta cancer colorectal, printre care cele cu antecedente familiale sau care prezintă afecțiuni inflamatorii intestinale.

În funcție de simptomele prezentate de persoana testată, testul FOB poate fi utilizat pentru diagnosticarea diferitelor condiții de sănătate. De exemplu, prin determinarea sângerărilor gastrointestinale poate fi identificată cauza unei anemii. De asemenea, testul FOB poate fi utilizat pentru identificarea mai multor tipuri de probleme de sănătate ce afectează sistemul gastrointestinal.

Fie pentru screening, fie pentru diagnostic, medicul este singurul în măsură să stabilească dacă testul FOB sau dacă alt test este cel mai adecvat pentru pacient.

Indicatii recoltare

Testul FOB necesită o probă de materii fecale, care va fi colectată pe o hârtie de test specială. În cele mai multe cazuri, proba este colectată în mod individual acasă, dar în unele situații poate fi obținută de către doctor în timpul unui examen rectal.

Interpretare rezultate

Rezultatele testului FOB obținute de laborator vor fi raportate ca negativ, pozitiv sau neconcludent. Acest lucru este determinat în funcție de schimbările de culoare ce apar pe hârtie când este expusă la substanțele chimice specifice.

  • Un rezultat negativ înseamnă că nu a fost detectat sânge în proba de scaun.
  • Un rezultat pozitiv înseamnă detecÈ›ia sângelui.
  • Rezultatul neconcludent înseamnă că este o problemă cu proba.

Deși testul FOB este utilizat pentru detecția precoce a cancerului colorectal, un rezultat pozitiv nu semnifică automat prezența cancerului. Testul FOB poate detecta sângerările gastrointestinale produse din alte cauze medicale. Câteva exemple de afecțiuni care pot cauza un rezultat fals pozitiv al testului FOB sunt:

  • polipii;
  • ulcerul;
  • boala inflamatorie intestinală, incluziv colita;
  • hemoroizii;
  • diverticuloza.

Deoarece multe afecțiuni pot duce la un rezultat pozitiv al testului FOB, teste suplimentare sunt frecvent necesare pentru a diagnostica o cauză specifică de bază. Pentru a interpreta corect rezultatul testului FOB, persoana testată ar trebui să discute cu medicul specialist. Medicul îi poate spune dacă testul a fost pozitiv, negativ sau neconcludent și îi poate recomanda cel mai indicat test pe care ar trebui să îl facă suplimentar.

Ce sa intrebi medicul

  • Ce indică rezultatele testului despre sănătatea mea?
  • Există ceva îngrijorător în rezultatele testului de care ar trebui să È›in cont?
  • ÃŽmi recomandaÈ›i È™i alte teste?
Suna acum Cere programare