Ce este histamina si de ce este masurata
Histamina este sintetizata de catre organismul uman din aminoacidul esential histidina. Aceasta are multiple roluri in organism, dar rolul sau principal este in participarea la reactiile de hipersensibilitate imediata. Acestea sunt raspunsuri rapide (minute, ore) ale sistemului imunitar la contactul cu anumite substante (alergeni) la care organismul este sensibilizat.
La prima expunere la un alergen (polen, par de animale, alimente), sistemul imunitar produce anticorpi IgE specifici pentru acel alergen. Acesti anticorpi se leaga de receptorii de pe suprafata mastocitelor si a bazofilelor. La contactul ulterior cu acelasi alergen, acesta se leaga de anticorpii IgE de pe mastocite si bazofile, declansand eliberarea histaminei si a altor substante chimice inflamatorii.
In cadrul reactiilor de hipersensibilitate, histamina are rolul de a proteja organismul, dar poate provoca simptome neplacute. Actiunile ei sunt reprezentate de:
- cresterea fluxului de sange in zona afectata;
- stimularea permeabilitatii vaselor de sange;
- contractia musculaturii netede de la nivelul tractului respirator, cu aparitia
- bronhospasmului;
- stimularea secretiei de mucus (pentru a elimina particulele straine).
Este important de mentionat ca histamina este implicata si in:
- digestie;
- ritmul somn-veghe;
- procesele cognitive;
- imunitate.
In ceea ce priveste masurarea concentratiei histaminei din materiile fecale, rolul acestei analize este de a evalua sanatatea tractului digestiv. Asadar, prin dozarea de histamina se poate:
- diagnostica intoleranta la histamina (manifestata prin acumularea excesiva de
- histamina, ca urmare a incapacitatii organismului de a o descompune);
- identificarea raspunsului inflamator intestinal;
- evaluarea raspunsului alergic la alimente;
- monitorizarea sanatatii microbiomului intestinal.
Valori normale pentru histamina in scaun
O valoare normala a histaminei in scaun este sub 75 ng/ml3 (nanograme pe mililitru cub). In functie de laborator si de aparatul utilizat pentru masurarea histaminei acest prag poate suferi usoare modificari.
Scopul testarii nivelului de histamina in materii fecale
Testarea nivelului de histamina in materii fecale are ca scop principal diagnosticarea intolerantei la histamina. Aceasta afectiune se caracterizeaza printr-un deficit sau o activitate redusa a enzimei diaminoxidaza (DAO), enzima responsabila de degradarea histaminei. Astfel, histamina nu poate fi descompusa, ceea ce inseamna ca in organism se acumuleaza o cantitate crescuta.
Analiza pentru determinarea histaminei in materiile fecale poate fi utilizata si pentru diagnosticarea si monitorizarea unor afectiuni intestinale, precum sunt:
- colita ulcerativa;
- boala Crohn;
- sindromul de intestin iritabil.
Ce indica cresterea nivelului de histamina in scaun
Un nivel ridicat de histamina este sugestiv pentru intoleranta la histamina. Insa, se poate asocia si cu unele patologii inflamatorii intestinale. In astfel de situatii, inainte de a stabili diagnosticul de certitudine, medicul ia in considerare rezultatele altor investigatii, precum si simptomele pe care le prezinti.
Este bine de cunoscut si faptul ca histamina poate creste si ca raspuns alergic la anumite alimente consumate. De aceea, spune-i medicului daca prezinti sensibilitate la anumite preparate.
Suplimentar, medicul iti poate indica si efectuarea altor investigatii pentru a afla mai multe informatii despre starea ta de sanatate. Printre acestea se poate afla si analiza DAO, pentru determinarea activitatii enzimei diaminoxidaza.
Cand este recomandata analiza histaminei in materii fecale
Analiza histaminei in materii fecale este recomandata in situatii specifice in care exista suspiciuni legate de afectiuni digestive sau dezechilibre ale metabolismului histaminei. Astfel, medicul indica efectuarea acestei analize cand sunt prezente simptome, precum:
- diaree cronica;
- meteorism (balonare);
- disconfort sau durere abdominala;
- reflux gastroesofagian.
Alte indicatii ale acestei analize includ suspiciunea sensibilitatii la anumite alimente si prezenta manifestarilor specifice alergiei, precum:
- urticarie;
- prurit (mancarime);
- congestie nazala (stranut);
- stranut.
Pregatirea pentru analiza de histamina in scaun
Pregatirea pentru analiza histaminei in scaun este destul de simpla. Este important sa urmezi cateva recomandari pentru a obtine rezultate precise si relevante. Asadar, este esential a evita alimentele bogate in histamina, cu cel putin 2-3 zile inainte de a te prezenta la prelevarea probei de sange.
Alimente cu scor la histamina
Printre alimentele care pot conduce la agravarea intolerantei la histamina se afla:
- pestele (sardine, ton);
- branza;
- spanacul;
- varza;
- rosiile;
- vinetele;
- citricele;
- ciocolata;
- vinul;
- berea:
- legumele murate.
Cand ai intoleranta la histamina, este important sa te concentrezi pe alimente proaspete si minim procesate. Asadar, poti include in dieta:
- carne proaspata (consumata imediat dupa gatire);
- morcovi;
- cartofi;
- dovlecei;
- conopida;
- salata;
- mere;
- cirese;
- fulgi de ovaz;
- lapte.
Este important de mentionat ca nu exista un tratament naturist pentru intoleranta la histamina, dar poti adopta o dieta care sa contina alimente sarace in histamina. De asemenea, la recomandarea medicului, poti lua si suplimente cu enzima diaminoxidaza (DAO), care degradeaza histamina. Alte preparate utile pentru reducerea simptomelor neplacute sunt probioticelor. Spre exemplu, probiotice recomandate in intoleranta la histamina sunt:
- Bifidobacterium infantis;
- Lactobacillus plantarum;
- Bifidobacterium longum;
- Lactobacillus rhamnosus;
- Bifidobacterium breve.
Intrebari pentru medic despre histamina
In timpul consultatiei, este esential a vorbi cu medicul si a afla de la acesta care este rolul acestei analize si cum te poate ajuta. Pentru a afla mai multe informatii utile pentru tine, poti sa-i adresezi medicului urmatoarele intrebari:
- Cum pot sa-mi dau seama daca am intoleranta la histamina sau alta afectiune?
- Exista alte afectiuni care ar putea provoca simptome similare cu intoleranta la histamina?
- Ce alimente ar trebui sa evit daca am intoleranta la histamina?
Intelegerea problemelor legate de histamina si gestionarea lor poate parea complicata, dar nu uita ca ai la dispozitie resurse si specialisti care te pot ajuta sa gasesti solutiile potrivite pentru tine. Daca te confrunti cu simptome care iti creeaza disconfort, vorbeste cu medicul si afla care sunt cele mai bune analize pentru tine. Ai grija de tine si nu ezita sa ceri sprijin cand ai nevoie!