Dictionar de analize

Inapoi la index

Scopul testului

Testul are ca scop identificarea imunoglobulinei IgE specific gluten, a carei prezenta sugereaza sensibilitatea sau alergia la gluten. Analiza permite dozarea cantitativa a acestei imunoglobuline din sange.

 

Indicatia pentru aceasta analiza o reprezinta:

  • evaluarea sensibilitatii la gluten non-celiaca;
  • diagnosticarea bolii celiace;
  • determinarea cauzei simptomelor neplacute digestive;
  • stabilirea diagnosticului diferential intre alergia la gluten si intoleranta la gluten;
  • conceperea unei diete compatibila cu nevoile organismului.

Ce masoara

Aceasta analiza de sange determina nivelul de IgE specific gluten din sange. Aceasta imunoglobulina este direct implicata in raspunsul sistemului imunitar impotriva alergenilor. Rolul sa principal este de a recunoaste alergenii, proces prin care determina aparitia unei reactii alergice. De asmenea, IgE stimuleaza eliberarea de histamina, o substanta care este responsabila de aparitia manifestarilor specifice alergiilor.

 

IgE specific gluten este un anticorp sintetizat de organismul uman impotriva acestui compus ce se gaseste in mod natural in unele cereale: grau, secara, orz, mei. Analiza pentru determinarea IgE poate face parte dintr-un panel analize alergologice pentru depistarea alergenilor unui organism. Medicul poate recomanda aceasta investigatie si alaturi de alte analize utile pentru diagnosticarea bolii celiace sau a altor tulburari digestive.

Cand se face IgE specific gluten

Analiza pentru determinarea IgE specific gluten poate fi recomandata cand medicul suspecteaza existenta unei boli digestive cauzata de acest compus din cereale. Astfel, o intoleranta la gluten poate fi sugerata de anumite simptome, precum:

  • meteorism (balonare);
  • flatulenta (gaze intestinale);
  • tulburari ale tranzitului intestinal (diaree, constipatie);
  • stare de greata;
  • varsaturi;
  • durere abdominala;
  • stare de oboseala;
  • cefalee;
  • durere articulara sau musculara;
  • stare de ameteala.

Spre deosebire de aceasta, alergia la gluten determina formarea imunoglobulinelor IgE specific gluten si prezenta unor manifestari, cum sunt:

  • eruptii tegumentare;
  • rinoree (secretii nazala abundente);
  • stranut;
  • dificultati de respiratie;
  • tumefactii ale fetei (umflare);
  • soc anafilactic.

Medicul poate indica efectuarea acestui test si la persoanele care sunt predispuse la a avea reactii alergice sau care au un istoric familial de alergie la gluten, daca simptomele ce creeaza disconfort sunt prezente.

Pregatirea pentru analiza

Prelevarea probei de sange pentru aceasta analiza se poate realiza in orice moment al zilei. Nu este necesara o pregatire speciala sau respectarea unei pauze alimentare, cum se intampla in cazul altor analize de sange.

Indicatii recoltare

Recoltarea probei de sange se realizeaza doar de catre personalul medical specializat. Procedura este minim invaziva si dureaza doar cateva minute. Disconfortul resimtit de catre pacient este minim, iar dupa prelevarea probei, acesta se poate intoarce la activitatile zilnice obisnuite.

 

Pasii care sunt urmati pentru a obtine proba de sange constau in:

  • infasurarea garoului in jurul bratului;
  • asepsia tegumentului cu alcool sanitar;
  • realizarea punctiei venoase si prelevarea unui volum redus de sange intr-un tub special;
  • indepartarea garoului si a acului;
  • aplicarea unui plasture, cu scopul de a reduce riscul de infectii.

Pe tot parcursul acestei proceduri, personalul medical iti va explica fiecare etapa si iti va raspunde la intrebarile pe care le ai. La final, esti sfatuit sa mentii o usoara presiune asupra zonei unde a fost realizata punctia, cu scopul de a opri rapid sangerarea si nu a se forma echimozele (vanataile).

Interpretare rezultate

Medicul realizeaza interpretarea rezultatelor obtinute la analize. Acestea sunt corelate cu simptomele prezentate de pacient, istoricul medical si starea clinica a acestuia.

Valori crescute

Un nivel al IgE specific gluten situat in intervalul 0,70-3,49 kU/L (kilounitati pe litru) sau o valoare mai mare este considerat un rezultat pozitiv.

Valori scazute

O concentratie de IgE specific gluten sub 0,70 kU/L poate reprezenta:

  • un rezultat negativ: <0.10 kU/L;
  • un rezultat echivoc: 0,10-0,69 kU/L.

Un rezultat negativ sugereaza lipsa unei reactii alergice la gluten. Spre deosebire de acesta, un rezultat echivoc necesita repetarea analizei. Suplimentar, medicul poate recomanda si alte investigatii suplimentare.

Ce sa intrebi medicul

Intoleranta, alergia sau sensibilitatea la gluten sunt afectiuni care creeaza disconfort semnificativ. Intelegerea acestor afectiuni este importanta pentru optimizarea dietei si a stilului de viata. De aceea, este important a-i adresa medicului orice nelamurire ai referitoare la sanatatea sistemului tau digestiv:

  • Ce indica valorile analizelor?
  • Ce pot face pentru a-mi imbunatati starea de sanatate?
  • Care sunt modalitatile prin care pot ameliora simptomele?

Dozarea IgE specific gluten este o analiza importanta pentru diagnosticarea alergiilor la gluten si a altor afectiuni ale sistemului digestiv. Analiza este o modalitate rapida de a evalua imunoglobulinele IgE, deoarece rezultatele sunt eliberate in cateva zile. Daca experimentezi simptome care iti cauzeaza neplaceri, mergi la medicul de familie sau medicul gastroenterolog si afla ce analize sunt potrivite pentru tine in stabilirea diagnosticului corect.

Suna acum Cere programare