Dictionar de analize

Inapoi la index

IgE specific piersica

Pret:

75 lei

Scopul testului

Efectuarea acestei analize permite identificarea si dozarea concentratiei de IgE specific piersica (f95) din sange. Prin intermediul acestei investigatii poate fi identificata alergia la fructul de piersic. Astfel, daca o persoana prezinta manifestari specifice alergiilor, testul pentru dozarea IgE specific piersica (f95) poate determina daca simptomele sunt cauzate de alergia la acest fruct sau sunt cauzate de alti alergeni.

Aceasta analiza de sange permite si diferentierea intre alergia la piersica si hipersensibilizarea non-alergica. Alergia la piersica implica un raspuns imunologic (IgE-mediat) si poate fi diagnosticata prin teste alergologice specifice. Simptomele sunt adesea rapide si pot fi severe. Spre deosebire de aceasta, hipersensibilizarea non-alergica nu poate fi detectata prin teste alergologice. In plus, simptomele sunt de obicei mai usoare.

Ce masoara

Analiza permite detectarea imunoglobulinelor IgE specific piersica. Aceste imunoglobuline sunt sintetizate de sistemul imunitar, ca raspuns la prezenta alergenilor din piersica. Fructul poate prezenta mai multe antigene care determina reactii specifice alergiei. Cu toate acestea, este important de mentionat ca in cele mai multe dintre situatii, simptomele alergiei se manifesta doar la ingerarea fructului crud. Insa, daca fructul este preparat termic (compot, tarta), atunci sistemul imunitar nu reactioneaza si nu sunt prezente simptome care creeaza disconfort.

IgE specific piersica (f95) poate fi intalnit si in cadrul unor reactii imunologice incrucisate. Astfel, unele proteine ale piersicii sunt asemanatoare ca structura cu proteinele altor fructe (rodie, prun, cirese, portocala). Similitudine poate detemina ca in urma ingestia acestor fructe sa apara simptome specifice alergiei si sa fie identificat in sange imunoglobulinele IgE.

Cand se face

Analiza pentru dozarea IgE specific piersica (f95) este indicata cand o persoana se confrunta cu simptome specifice alergiei dupa consumul de piersici. Frecvent simptomele apar dupa cateva ore de la ingestia fructelor, dar pot aparea chiar si dupa cateva minute.

Printre manifestarile care specifice unei alergii la piersici se afla:

  • parestezii (furnicaturi) la nivelul cavitatii bucale;
  • tumefactii (umflaturi);
  • durere abdominala:
  • stare de greata;
  • varsaturi;;
  • dispnee (dificultate la respiratie);
  • congestie nazala (nas infundat);
  • prurit (mancarime).

In unele situatii, pot aparea chiar si reactii alergice severe, precum socul anafilactic. Acesta se manifesta prin:

  • tahicardie (ritm accelerat al batailor inimii);
  • scaderea tensiunii arteriale;
  • dispnee;
  • stare de ameteala.

Pregatirea pentru analiza

Aceasta analiza nu necesita o pregatire speciala. Obtinerea probei de sange se poate realiza in orice moment al zilei, iar rezultatul nu este influentat de alimentatie. Pentru un confort suplimentar, poti opta pentru o bluza lejera, cu maneci scurte sau largi. Astfel, accesul la zona anterioara a cotului, unde se realizeaza punctia venoasa este facilitat.

Indicatii recoltare

Modul de recoltare al analizei de sange implica mai multe etape si are anumite specificatii care trebuie respectate pentru a asigura siguranta pacientului. Astfel, etapele care urmeaza a fi realizate sunt urmatoarele:

  • aplicarea garoului deasupra cotului, pentru a face mai vizibile venele;
  • dezinfectarea zonei anterioare a cotului;
  • realizarea punctiei venoase cu ajutorul unui ac fin la nivelul unei vene superficiale;
  • prelevarea sangelui intr-un tub special (vacutainer);
  • indepartarea garoului si a acului;
  • aplicarea pansamentului pe zona de unde s-a realizat punctia, pentru a opri sangerarea si reducerea riscului de infectie.

Intregul proces de recoltare dureaza aproximativ 5 minute. Procedura este minim invaziva, iar disconfortul asociat este redus, asemanator unei intepaturi, in momentul in care se realizeaza punctia venoasa. Recoltarea poate fi asociata cu infectii, dar acestea pot fi prevenite daca sunt respectate procedurile de asepsie si sunt utilizate echipamente sterile.

Interpretare rezultate

Rezultatele sunt eliberate de laboratorul de analize medicale in cateva zile lucratoare. Pentru o interpretare corecta este necesar a merge la cabinetul medicului alergolog. In functie de rezultatele obtinute si de starea clinica a pacientului, medicul elaboreaza o schema personalizata de tratament.

Interpretarea valorilor obtinute se face prin raportare la valorile de referinta, cele considerate a fi normale. Fiecare laborator poate avea propriile valori de referinta, iata de ce este important sa va raportati in interpretare la valorile de referinte ale laboratului la care ati recoltat probele.

Rezultat pozitiv

Identificarea IgE specific piersica reprezinta un rezultat pozitiv. Persoanele care prezinta IgE in sange prezinta alegie la piersica. Cu cat nivelul de IgE seric este mai mare, cu atat severitatea alergiei este mai crescuta.

Rezultat negativ

Un rezultat negativ consta in lipsa detectiei IgE specific piersica (f95) sau identificarea unei concentratii scazute in sange, sub 0,10 kU/L (kilounitati pe litru).

Ce sa intrebi medicul

Cand discuti cu medicul despre analiza de dozare a IgE specific piersica, este important sa adresezi intrebari clare pentru a intelege relevanta acestei analize si impactul asupra starii tale de sanatate. Iata cateva intrebari pe care le poti adresa:

  • Cum vor influenta rezultatele acestei analize planul meu de tratament?
  • Cum pot fi utilizate rezultatele la analize pentru imbunatatirea starii de sanatate?
  • Este necesara repetarea acestei analize?

Această analiza de dozare a IgE specific piersica ofera informatii importante despre sensibilitatea organismului la proteinele din piersica si alergia la acest fruct. Rezultatele ghideaza medicul spre oferirea celor mai potrivite sfaturi si a tratamentului optim pentru evitarea complicatiilor.

Suna acum Cere programare