Descoperirea insulinei este una dintre cele mai importante realizari medicale ale secolului XX, care a revolutionat tratamentul diabetului zaharat, salvand milioane de vieti. Pana la descoperirea insulinei, diabetul de tip 1 era considerat o boala mortala, deoarece nu exista un tratament eficient pentru a controla nivelul ridicat de glucoza din sange.Â
Insulina este un hormon esential pentru reglarea metabolismului glucozei si este produs de pancreas. Rolul sau principal este de a controla nivelul zaharului (glucozei) din sange si de a permite celulelor organismului sa foloseasca glucoza ca sursa de energie.
Secretia insulinei este un raspuns al organismului la nivelul de glucoza din sange. Cele mai importante momente ale secretiei de insulina pot fi:
- dupa masa – dupa consumul unor alimente ce contin carbohidrati;
- in timpul digestiei;
- secretia bazala – eliberata in cantitati mici pe parcursul zilei, pentru a regla nivelul de glicemie.
Insulina are mai multe roluri in organism, dar cele mai importante sunt reprezentate de:
- scaderea nivelului de glucoza din sange;
- facilitarea patrunderii glucozei in celule;
- inhibarea productiei de glucoza de catre ficat;
- sinteza proteinelor, a grasimilor.
Dozarea nivelului de insulina se recomanda in special persoanelor care prezinta frecvent hipoglicemii, adica scaderea concentratiei de glucoza din sange. Insa, analiza de insulina poate fi indicata si pentru:
- evaluarea functiei de secretie pancreatice de insulina;
- diagnosticarea insulinomului (tumora secretanta de insulina);
- determinarea rezistentei la insulina;
- identificarea necesarului de insulina in cazul pacientilor diagnosticati cu diabet de tip II.
Adesea, analiza pentru monitorizarea concentratiei de insulina din sange este insotita si de alte investigatii. Medicul endocrinolog sau diabetolog decide care sunt cele mai potrivite analize in functie de starea de sanatate a fiecarui pacient.
Prin intermediul analizelor de dozare a insulinei si a glucozei din sange poate fi calculat si indicele Homa. Acesta este un instrument utilizat pentru a evalua rezistenta la insulina si functia celulelor beta ale pancreasului, care sunt responsabile de producerea insulinei. O valoare normala a indicelui Homa este sub 1. Un indicele Homa crescut semnifica prezenta rezistentei la insulina (insulinorezistenta), adica raspunsul ineficient al celulelor la actiunea insulinei. El este folosit adesea in combinatie cu alte teste de sange si poate ghida tratamentele pentru diabet si alte tulburari metabolice.