Parathormonul (PTH) este un hormon produs de glandele paratiroide, situate in apropierea glandei tiroide din gat. PTH are un rol esential in reglarea nivelurilor de calciu, fosfor si vitamina D in sange si in tesuturi, contribuind la mentinerea sanatatii oaselor si a echilibrului mineral.
Cand nivelul de calciu din sange scade, glandele paratiroide secreta PTH pentru a restabili nivelurile normale. Astfel, PTH actioneaza in trei moduri principale:
- stimuleaza eliberarea calciului din oase in sange;
- creste absorbtia calciului in intestin, impreuna cu vitamina D.
- reduce eliminarea calciului prin urina, actionand asupra rinichilor.
Dupa eliberarea sa din glandele paratiroide, PTH este activ in organism doar pentru cateva minute. Cand nivelul de calciu din sange creste, glandele paratiroide nu mai elibereaza PTH.
La unii pacienti, glandele paratiroide elibereaza prea mult hormon paratiroidian. Acest dezechilibru determina aparitia unei afectiuni cunoscuta ca hiperparatiroidism. Cand prea mult PTH este eliberat in sange, nivelul de calciu din sange creste semnificativ.
Daca glandele paratiroide elibereaza prea putin hormon paratiroidian, nivelul de calciu din sange poate fi mai scazut decat in mod normal. Astfel, apare afectiunea ce poarta numele de hipoparatiroidism.
Testarea PTH-ului poate fi recomandata pentru a diagnostica cauza de baza daca ai semne ale unei probleme de sanatate, cum ar fi:
- concentratie crescuta sau scazuta de calciu in sange;
- concentratie scazuta de fosfor in sange;
- osteoporoza severa.
Medicii pot utiliza testarea PTH pentru a monitoriza evolutia unor afectiuni, precum:
- boli renale;
- hiperparatiroidism (nivel crescut de PTH in sange).
Nivelurile PTH pot fi testate in timpul interventiei chirurgicale pentru pacientii cu glande paratiroide hiperactive. Rezultatele testelor permit echipei chirurgicale sa confirme indepartarea cu succes a tesuturilor hiperactive.