Dictionar de analize

Inapoi la index

Lactoferin in materii fecale

Pret:

215 lei

Scopul testului

Dozarea lactoferinei din materiile fecale este utilizata ca un marker pentru detectarea si evaluarea inflamatiei intestinale. De aceea, testul de lactoferina fecala este utilizat pentru a diferentia bolile inflamatorii intestinale de alte tulburari gastrointestinale, cum ar fi sindromul de colon iritabil.

Analiza poate fi indicata si cu scopul de a:

  • evalua raspunsul la tratament;
  • identificarea recidivelor in cazul unei boli inflamatorii intestinale;
  • monitoriza evolutia bolii inflamatorii intestinale.

Ce masoara

Aceasta analiza permite masurarea nivelului de lactoferina, o proteina secretata de neutrofile (celule ale sistemului imunitar). Aceasta proteina este utila pentru combaterea bacteriilor, a virusurilor, a fungilor. Astfel, lactoferina prezinta urmatoarele actiuni:

  • impiedica atasarea agentilor patogeni la nivelul celulelor;
  • inhiba multiplicarea patogenilor.

Este important de mentionat ca lactoferina stimuleaza multiplicarea bacteriilor din flora normala a intestinului. In acest mod, sustine imunitatea oferita de acestea (bacteriile bune impiedica multiplicarea si colonizarea bacteriilor patogene). De asemenea, studiile au evidentiat ca lactoferina intervine si in prevenirea imbatranirii premature si a cancerului.

In prezenta unei stari inflamatorii, neutrofilele migreaza catre zona respectiva. Acestea secreta cantitati crescute de lactoferina, ca raspuns la inflamatie. Asadar, in situatia unei boli inflamatorii intestinale, nivelul de lactoferina de la nivelul intestinului creste si implicit, si cantitatea eliberata in scaun, de unde poate fi masurata.

Cand se face

Analiza pentru determinarea lactoferinei din materiile fecale se realizeaza cand sunt prezente semne si simptome specifice tractului digestiv, dar a caror cauza este necunoscuta. Printre manifestarile care necesita atentia medicului si care pot reprezenta o indicatie pentru aceasta analiza se afla:

  • durerea abdominala;
  • diareea sanguinolenta (cu sange);
  • scadere brusca in greutate;
  • oboseala marcanta;

In cazul in care diagnosticul de boala inflamatorie intestinala este deja stabilit, dozarea lactoferinei din materiile fecale se face pentru determinarea severitatii acestei afectiuni. Un nivel crescut de lactoferina poate indica si o viitoare recidiva, chiar inainte de aparitia simptomelor.

Pregatirea pentru analiza

Rezultatul acestei analize este influentat de medicamentele administrate. Astfel, antiinflamatoarele nesteroidiene pot scadea nivelul de lactoferina, ceea ce conduce la un rezultat neconcludent pentru starea clinica a pacientului. De aceea, medicii recomanda intreruperea tratamentului cu antiinflamatoare cu cel putin 2 zile inainte de prelevarea probei din scaun.

Indicatii recoltare

Inainte de prelevarea probei, zona anusului se spala adecvat cu un sapun bland si cu apa calduta, pentru evitarea contaminarii probei. Pentru recoltare se utilizeaza un recipient steril (coprocultor). Acesta prezinta o mica spatula atasata de capac, prin intermediul careia poate fi prelevata o cantitate redusa din scaun pentru analiza.

Este indicat ca materiile fecale sa nu fie contaminate cu apa sau urina, pentru obtinerea unui rezultat corect. De aceea, este recomandat ca scaunul sa fie eliminat intr-un recipient curat si nu direct in vasul de toaleta. Ulterior, se face prelevarea probei de scaun (de marimea unui bob de fasole) si se trimite la laboratorul de analize medicale.

Interpretare rezultate

Prelucrarea probei din scaun poate dura pana la cateva zile. Dupa aflarea rezultatelor, mergi la medic pentru o interpretare corecta a acestora. In functie de valorile obtinute, medicul iti poate face recomandarile potrivite pentru tine, pentru a ameliora simptomatologia si a reduce disconfortul creat de acestea.

Interpretarea valorilor obtinute se face prin raportare la valorile de referinta, cele considerate a fi normale. Fiecare laborator poate avea propriile valori de referinta, iata de ce este important sa va raportati in interpretare la valorile de referinte indicate in buletinul de rezultate ale laboratorului la care ati recoltat probele.

Valori crescute

O valoare a lactoferinei mai mare decat limita superioara a intervalului de referinta indica prezenta unui proces inflamator la nivelul intestinului. In functie de starea clinica a pacientului, medicul poate recomanda si alte investigatii suplimentare.

Valori scazute

Un nivel redus de lactoferina in materiile fecale nu are semnificatie clinica, indicand lipsa inflamatiei la nivelul intestinului. In prezenta simptomelor gastrointestinale, diagnosticul prezumtiv poate fi:

  • sindromul de colon iritabil;
  • diareea de cauza virala;
  • infectii parazitare;
  • cancerul de colon.

Ce sa intrebi medicul

Analiza pentru determinarea lactoferinei in materiile fecale ofera informatii valoroase despre starea de sanatate a tractului digestiv. Cunoasterea semnificatiei pe care o are nivelul acestei proteine, te poate ajuta sa iei cele mai potrivite decizii pentru tine, astfel incat sa nu agravezi starea ta clinica si sa recurgi la metode pentru ameliorarea disconfortului resimtit. Daca te confrunti cu astfel de simptome, poti intreba medicul urmatoarele:

  • Ce indica nivelul de lactoferina din materiile fecale?
  • Sunt necesare investigatii suplimentare?
  • Care sunt modificarile stilului de viata pentru imbunatatirea starii de sanatate?
  • Ce tratamente sunt indicate?

Testul de lactoferina fecala este un instrument non-invaziv, util pentru detectarea si monitorizarea inflamatiei intestinale. Este deosebit de valoros in diagnosticul si managementul bolilor inflamatorii intestinale, oferind informatii esentiale pentru diferentierea acestora de alte tulburari gastrointestinale si pentru evaluarea raspunsului la tratament. Aceasta investigatie poate fi utila si pentru tine daca te confrunti cu simptome gastrointestinale.

 

Suna acum Cere programare