Dictionar de analize

Inapoi la index

Lipaza

Pret:

23 lei

Scopul testului

Lipaza este o enzima produsa in principal in pancreas pentru a ajuta la digestia grasimilor din dieta. Acest test masoara cantitatea de lipaza din sange.

Pancreasul este un organ ingust si plat, lung de aproximativ 15 cm, localizat in cavitatea abdominala, sub ficat si intre stomac si coloana vertebrala. Sectiunea capului sau se conecteaza la duoden, prima parte a intestinului subtire. In interiorul pancreasului, mici tuburi conduc enzimele produse de pancreas in canalul pancreatic si in prima parte a intestinului subtire, unde ajuta la digestia trigliceridelor (o forma de grasime) in acizi grasi.

In mod normal lipaza este prezenta in sange in cantitati mici. Cand celulele pancreasului sunt deteriorate, cantitati mari de lipaza ajung in sange. Aceasta se poate intampla in afectiuni precum pancreatita, cand canalul pancreatic este blocat de un calcul biliar sau in cazuri rare de o tumora pancreatica.

Ce masoara

Testarea lipazei este in mod uzual folosita pentru a ajuta la diagnosticul si monitorizarea pancreatitei acute. Este, de asemenea, folosita pentru a diagnostica si monitoriza pancreatita cronica sau alte afectiuni care implica pancreasul.

Testarea lipazei poate fi folosita impreuna cu testarea amilazei pentru a detecta afectiunile pancreasului. Desi testarea amilazei este sensibila la afectiunile pancreasului, aceasta nu este specifica. Aceasta insemna ca o concentratie crescuta de amilaza poate indica o problema, dar cauza poate sa nu fie legata de pancreas. Pe de alta parte, testarea lipazei este mai specifica decat amilaza pentru afectiunile pancreasului in principal, pentru pancreatita acuta si pancreatita acuta alcoolica in particular. Lipaza crescuta indica in principal o problema a pancreasului. Evaluarea rezultatelor celor doua teste, impreuna, ajuta la diagnosticul sau excluderea pancreatitei sau a altor afectiuni. Testarea lipazei este ocazional folosita in diagnosticarea si urmarirea fibrozei chistice, boala celiaca si boala Crohn.

Cand se face

Testarea lipazei ar trebui indicata cand o persoana are simptome de pancreatita acuta sau alte afectiuni pancreatice, cum ar fi:

  • Dureri severe de abdomen superior sau de spate, care iradiaza spre spate sau care se intensifica dupa masa
  •  Febra.
  • Pierderea apetitului.
  • Greata, varsaturi.
  • Ingalbenirea ochilor si a pielii.
  •  Puls rapid.
  • Scaune, moi, grase si urat mirositoare.
    Poate fi, de asemenea, indicat cand un medic doreste sa monitorizeze o persoana care prezinta o afectiune pancreatica pentru a evalua eficacitatea tratamentului si pentru a determina daca nivelul lipazei creste sau scade in timp.

Indicatii recoltare

Se recolteaza o proba de sange dintr-o vena a bratului.

Interpretare rezultate

O concentratie crescuta a lipazei in sange poate indica prezenta unei boli care afecteaza pancreasul.

In pancreatita acuta, nivelul lipazei este foarte ridicat, de obicei intre 3 si 10 ori mai mare decat nivelul de sus al intervalului de referinta. Concentratia lipazei creste adesea dupa 3 – 6 ore de la un atac de pancreatita acuta, ajunge la concentratia maxima in 24 de ore si ramane crescuta intre 8 si 14 zile. Concentratia lipazei nu poate fi folosita pentru a determina severitatea unui atac pancreatic.

Nivelul lipazei poate fi crescut in cazul obstructiei canalului pancreatic, cancerului de pancreas sau in alte afectiuni ale pancreasului, precum si in inflamatia vezicii biliare sau in boli ale rinichilor.

Un nivel scazut al lipazei in sange poate indica deteriorarea permanenta a celulelor care produc lipaza in pancreas. Aceasta se poate intampla in bolile cronice care afecteaza pancreasul cum ar fi fibroza chistica.

Suna acum Cere programare