Listeria monocytogenes reprezinta o bacterie de tip Gram pozitiv, anaeroba, prin urmare poate supravietui in lipsa oxigenului. Aceasta care se gaseste in furaje, sol, ape si produse alimentare provenite de la animale contaminate. In aproximativ 2 zile de la infectare apare simptomatologia de tip gastrointestinal. Dupa 3 saptamani tabloul clinic este completat cu simptome specifice sindromului pseudogripal. Ca urmare a simptomatologiei nespecifice, aceasta infectie poate fi depistata tardiv. De aceea, este important a merge la medic inca de la aparitia primelor simptome si a raspunde onest la intrebarile acestuia despre stilul de viata.
Cel mai mare risc de infectare il au au urmatoarele categorii de pacienti:
- persoanele in varsta;
- nou-nascutii;
- pacientii imunodeprimati;
- femeile insarcinate;
- pacientii cu boli cronice (diabet).
Daca infectia survine in timpul unei sarcini, riscului de avort creste semnificativ. Iar daca sarcina ajunge la termen, nou-nascutul va prezenta listerioza neonatala, care necesita tratament imediat.
Transmiterea bacteriei se poate realiza in urmatoarele moduri:
- contactul cu persoane infectate;
- igiena precara;
- contactul cu animale infectate;
- consumul de alimente contaminate.
Printre alimentale care cresc riscul de infectie cu Listeria monocytogenes, mai ales in lipsa unei preparari corespunzatoare se afla:
- carnea;
- produsele lactate;
- fructele de mare;
Dupa patrunderea in organism pe cale digestiva, bacteria disemineaza astfel:
- prin intermediul celulelor intestinale M, aflate la nivelul tesutului limfoid (placile Peyer);
- hematogen (pe cale sanguina).
Testul pentru determinarea anticorpilor formati in cadrul infectiei cu Listeria  se realizeaza cu urmatoarele scopuri:
- identificarea prezentei in sange a anticorpilor specifici;
- diagnosticarea patologiei;
- evaluarea eficacitatii tratamentului.