Progesteronul este un hormon sexual feminin produs de ovar si de placenta, in timpul sarcinii. Testul pentru dozarea progesteronului masoara concentratia acestui hormon in sange. Rezultatele obtinute sunt corelate cu valorile de referinta considerate normale pentru a obtine o interpretare clinica corecta.
Este important de mentionat ca nivelul de progesteron difera in functie de etapele ciclului menstrual. Astfel, nivelul cel mai crescut se inregistreaza in perioada ovulatiei, cand este secretat de corpul galben. Corpul galben este cel care inlocuieste foliculul ovarian dupa eliminarea ovocitului. Atunci hormonul este necesar pentru a pregati uterul pentru sarcina, prin ingrosarea endometrului (stratului intern al uterului) si favorizarea implantarii embrionului.
Daca sarcina nu se produce, nivelul de progesteron scade si revine la concentratia initiala. Insa, daca sarcina se obtine, secretia de progesteron creste de aproximativ 10 ori. Principalul rol al progesteronului este de a mentine sarcina, prevenind contractia uterina si avortul spontan. In sarcina, progesteronul este secretat de catre placenta.
Dozarea progesteronului din sange se face prin metode imunochimice. Valorile obtinute sunt eliberate de laboratorul de analize in aproximativ 2-3 zile. Acestea pot fi exprimate in:
- nmol/l (nanomoli pe litru);
- ng/ml (nanograme pe mililitru).