Rezultatele sunt eliberate de laboratorul de analize medicale in aproximativ 7 zile. Acestea sunt insotite de valorile de referinta, considerate a fi normale. Acestea pot avea usoare modificari in functie de aparatul utilizat. Insa, in medie, o valoare normale a proteinei C in sange este intre 65 – 135 UI/dl (unitati internationale pe decilitru).
Este important ca interpretarea rezultatelor sa fie realizata de catre medic, in functie de starea clinica a fiecarui pacient. Exista situatii cand nivelul proteinei C se modifica in mod fiziologic, iar tratamentul nu este necesar pentru corectarea valorii obtinute.
Valori crescute
Obtinerea unor valori mai mari decat cele considerate a fi normale nu se asociaza cu prezenta unei patologii. Astfel, acestea nu au valoare clinica.
Valori scazute
Concentratia scazuta a proteinei C din sange sugereaza un risc crescut de formare a trombilor. Este util a determina daca deficitul proteinei C a aparut ca urmare a unei anomalii genetice sau a fost dobandit. Pentru aceasta se efectueaza un test genetic. Daca testul va evidentia o mutatie care determina scaderea proteinei C, pacientul prezinta un risc mai crescut de formare a trombilor. Insa, o scadere a proteinei C, fara un fond genetic indica un status procoagulant in prezent. La unii pacienti, exista si chiar posibilitatea de agravare a starii de sanatate in viitor.
Exista situatii cand scaderea concentratiei proteinei C se produce fiziologic. In astfel de situatii nu este necesara administrarea unui tratament anticoagulant, daca nu sunt prezenti si alti factori de risc. Situatiile in care apare un deficit moderat al proteinei C sunt urmatoarele:
- varsta inaintata;
- sarcina;