Antigenul specific prostatic (PSA) este un tip de proteina produs de celulele din prostata. Prostata este o glanda mică de reproducere care ajuta la producerea spermei, fluidul care transporta spermatozoizii din testicule prin penis in timpul ejacularii. Prostatele sanatoase creeaza niveluri scazute de PSA. Un nivel crescut de PSA poate indica o problema cu prostata.
Testul PSA folosește o proba de sange pentru a asura nivelul PSA al unei persoane. La unii pacienti, testul PSA poate fi utilizat pentru depistarea cancerului de prostata. Testul PSA este, de asemenea, utilizat pentru a ajuta la procesul de diagnosticare a cancerului de prostata si a afectiunilor necanceroase de prostata, precum si pentru a monitoriza persoanele care au fost diagnosticate cu aceste afectiuni.
Un test PSA poate determina daca aveti niveluri ridicate de PSA in sange. In mod normal, PSA este produs si eliberat in glanda prostatica, unde ajuta la producerea spermei si joaca un rol important in fertilitate. Doar cantitati mici de PSA trec din prostata in sange la persoanele sanatoase, dar mai multe afectiuni ale prostatei pot determina cresterea nivelului de PSA in sange.
Un medic poate recomanda un test PSA din mai multe motive:
Screeningul cancerului: Testarea PSA pentru cancer la persoanele care nu prezinta simptome. Persoanele cu cancer de prostata au adesea niveluri crescute de PSA in sange, dar niveluri crescute se gasesc si la persoanele fara cancer de prostata. Decizia cu privire la utilizarea sau nu a unui test PSA pentru depistarea cancerului de prostata este foarte individualizata, pe baza factorilor de risc ai pacientului si a istoricului sau de sanatate. Pacientii ar trebui sa colaboreze cu medicul lor pentru a intelege riscurile si beneficiile screening-ului PSA pentru situatia lor specifica.
Diagnostic: Daca aveti simptome ale unei afectiuni a prostatei sau daca prostata nu este gasita in parametri normali in timpul unui examen fizic (tuseu de prostata), medicul va poate recomanda un test PSA. Un nivel crescut de PSA poate indica o problema la nivelul prostatei, cum ar fi cancerul de prostata, hiperplazia benigna de prostata (HBP sau adenomul de prostata) sau inflamatia prostatei. Aceasta situatie va determina, in continuare, recomandarea efectuarii mai mulor teste pentru a stabili diagnosticul.
Monitorizare si urmarire: Daca ati fost diagnosticat cu cancer sau adenom de prostata, medicul va poate recomanda teste PSA pentru a monitoriza efectele tratamentului. Pentru cei care au incheiat tratamentul pentru cancerul de prostata, testul PSA poate fi folosit pentru a urmari aparitia unor eventuale recidive.