Dictionar de analize

Inapoi la index

PSA (antigen specific prostatic)

Pret:

52 lei

Scopul testului

Antigenul specific prostatic (PSA) este un tip de proteina produs de celulele din prostata. Prostata este o glanda mică de reproducere care ajuta la producerea spermei, fluidul care transporta spermatozoizii din testicule prin penis in timpul ejacularii. Prostatele sanatoase creeaza niveluri scazute de PSA. Un nivel crescut de PSA poate indica o problema cu prostata.

Testul PSA folosește o proba de sange pentru a asura nivelul PSA al unei persoane. La unii pacienti, testul PSA poate fi utilizat pentru depistarea cancerului de prostata. Testul PSA este, de asemenea, utilizat pentru a ajuta la procesul de diagnosticare a cancerului de prostata si a afectiunilor necanceroase de prostata, precum si pentru a monitoriza persoanele care au fost diagnosticate cu aceste afectiuni.

Un test PSA poate determina daca aveti niveluri ridicate de PSA in sange. In mod normal, PSA este produs si eliberat in glanda prostatica, unde ajuta la producerea spermei si joaca un rol important in fertilitate. Doar cantitati mici de PSA trec din prostata in sange la persoanele sanatoase, dar mai multe afectiuni ale prostatei pot determina cresterea nivelului de PSA in sange.

Un medic poate recomanda un test PSA din mai multe motive:

Screeningul cancerului: Testarea PSA pentru cancer la persoanele care nu prezinta simptome. Persoanele cu cancer de prostata au adesea niveluri crescute de PSA in sange, dar niveluri crescute se gasesc si la persoanele fara cancer de prostata. Decizia cu privire la utilizarea sau nu a unui test PSA pentru depistarea cancerului de prostata este foarte individualizata, pe baza factorilor de risc ai pacientului si a istoricului sau de sanatate. Pacientii ar trebui sa colaboreze cu medicul lor pentru a intelege riscurile si beneficiile screening-ului PSA pentru situatia lor specifica.

Diagnostic: Daca aveti simptome ale unei afectiuni a prostatei sau daca prostata nu este gasita in parametri normali in timpul unui examen fizic (tuseu de prostata), medicul va poate recomanda un test PSA. Un nivel crescut de PSA poate indica o problema la nivelul prostatei, cum ar fi cancerul de prostata, hiperplazia benigna de prostata (HBP sau adenomul de prostata) sau inflamatia prostatei. Aceasta situatie va determina, in continuare, recomandarea efectuarii mai mulor teste pentru a stabili diagnosticul.

Monitorizare si urmarire: Daca ati fost diagnosticat cu cancer sau adenom de prostata, medicul va poate recomanda teste PSA pentru a monitoriza efectele tratamentului. Pentru cei care au incheiat tratamentul pentru cancerul de prostata, testul PSA poate fi folosit pentru a urmari aparitia unor eventuale recidive.

Ce masoara

Testul PSA masoara nivelurile de antigen specific prostatic din sange. Rezultatele indica cantitatea de PSA dintr-un anumit volum de sange. Rezultatele sunt, de obicei, exprimate ca nanograme de PSA per mililitru (ng/mL) de sange.

Indicatii recoltare

Testarea PSA necesita recoltarea unei probe de sange. Sangele este obtinut utilizand o procedura numita punctie venoasa, folosind un ac care este introdus intr-o vena a bratului. Ulterior, proba va fi trimisa la laborator pentru a fi analizata.

Interpretare rezultate

Interpretarea rezultatelor testelor

Rezultatele testelor PSA trebuie interpretate cu prudenta si sub indrumarea unui medic. Pentru a intelege rezultatele testelor, medicul va lua in considerare o varietate de factori, inclusiv varsta, etnia si medicamentele pe care le luati. In plus, medicii iau rareori decizii clinice pe baza unui singur rezultat crescut al testului PSA. Mai degraba, medicii pot cauta tendinte ale nivelului PSA al pacientului in timp si pot analiza si rezultatele unor investigatii suplimentare.

Screeningul cancerului: Daca in urma unui screening primiti un rezultat crescut al PSA, medicul iti poate recomanda efectuarea unor teste suplimentare pentru a ajuta la diagnosticarea cauzei. Testele suplimentare pot include un test de urina pentru a verifica prezenta unei infectii a tractului urinar si/sau un examen fizic al prostatei, numit tuseu prostatic. Repetarea testarii PSA poate fi recomandata pentru a urmari evolutia bolii.

Diagnostic: Un rezultat crescut al PSA poate determina, de asemenea, medicul sa recomande efectuarea unei biopsii, daca suspecteaza cancer. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor care sunt trimise pentru o biopsie pe baza unui nivel ridicat de PSA nu au cancer. Nivelurile crescute de PSA sunt, mai adesea, semn al unor afectiuni non-canceroase, cum ar fi o infectie a tractului urinar, prostatita sau adenomul de prostata (HBP). Aceste afectiuni nu au legatura cu cancerul de prostata.

Monitorizare si urmarire: Daca primiti un rezultat crescut al testului PSA in timpul sau dupa tratamentul cancerului de prostata, este important sa discutati cu medicul despre ce inseamna rezultatele testului pentru tine. Daca esti in curs de tratament pentru cancerul de prostata, nivelurile ridicate constant de PSA pot indica necesitatea reevaluarii tratamentului. Daca ai un nivel de PSA in crestere dupa finalizarea tratamentului pentru cancer, medicul va lua in considerare tipul de tratament pe care l-ai primit atunci cand interpreteaza rezultatele testului PSA. La unii pacienti, o crestere a PSA dupa finalizarea tratamentului pentru cancerul de prostata indica faptul ca afectiunea maligna a revenit.

Intervalul de referinta utilizat pentru interpretarea analizelor in Laboratoarele Poliana este:

Vârstă Interval de referință:

  • 0-39 ani <=1.4 ng/mL
  • 39-49 ani <= 2.0 ng/mL
  • 49-59 ani <= 3.1 ng/mL
  • 59-69 ani <= 4.1 ng/mL
  • 69-140 ani <= 4.4 ng/mL

Ce sa intrebi medicul

O conversatie cu medicul tau dupa ce primiti rezultatele va poate ajuta să intelegeti ce inseamna acestea si sa aflati despre urmatorii pasi pentru ingrijirea dumneavoastra.

Suna acum Cere programare