MRSA sau Staphilococcus aureus meticilino-rezistent este o bacterie rezistenta la antibioticele utilizate frecvent pentru tratarea infectiei cu stafilococi, precum:
- meticilina;
- oxacilina;
- amoxicilina;
- penicilina;
- cefalosporinele
Staphylococcus aureus este una dintre bacteriile care se gasesc in mod normal pe suprafata pielii. Aproximativ o treime din populatie prezinta portaj nazal al acestei bacterii. Ca urmare a utilizarii frecvente a antibioticelor, bacteria a dezvoltat rezistenta. Tulpina cu rezistenta la antibiotice, MRSA, este prezenta la aproximativ 2% din intreaga populatie a globului.
Transmiterea MRSA se realizeaza in special in spitale, camine de ingrijire a varstnicilor sau in diferite comunitati. Bacteria poate fi transmisa prin contact direct (atingere) sau prin utilizarea obiectelor de uz personal (prosoape, cosmetice). In spitale, infectia cu MRSA este dobandita in special prin intermediul echipamentului medical si prin contactul cu suprafetele contaminate.
Screeningul pentru MRSA poate cuprinde doua teste. Astfel, este realizata o cultura bacteriana, ale carei rezultate sunt eliberate in aproximativ 4 zile lucratoare. In cazul in care se doreste obtinerea unui rezultat mai rapid pentru administrarea tratamentului potrivit este efectuata o investigatie moleculara pentru depistarea MRSA, care depisteaza materialul genetic al bacteriei. Aceasta este finalizata intr-o perioada mult mai scurta de timp.