Sodiul seric este o analiza care permite dozarea acestui element in sange. Cunoasterea concentratiei de sodiu din sange este utila pentru a determina posibilele tulburari electrolitice, care pot afecta functionalitatea intregului organism, mai ales cea a sistemului cardiovascular si renal.
De asemenea, valorile sodiul seric pot indica daca se afla in exces sau dimpotriva, intr-o cantitate scazuta. O valoare crescuta este cunoscuta ca hipernatremie, in timp ce o scadere a valorii sodiului se numeste hiponatremie.
Nivelul de sodiu din sange este rapid influentat de procesele care au loc in organism, mai ales in cazul existentei unor patologii, iar perturbarea echilibrului acestui element influenteaza la randul sau activitatea organelor. De aceea, efectuarea acestei analize este esentiala pentru a identifica tulburarile electrolitice si a le corecta.
Ce masoara
Aceasta investigatie permite masurarea concentratiei de sodiu din sange. Aceasta este exprimata de cele mai multe laboratoare ca mmol/L (milimoli pe litru). Unele laboratoare mai pot elibera si buletine de analize in care sodiul seric este exprimat sub forma mEq/L (miliechivalenti pe litru).
Valorile obtinute pot fi influentate de unele medicamente. Ca urmare, este important a-i spune medicului tratamentele si suplimentele alimentare administrate.
Cand se face
Dozarea sodiului seric este indicata in urmatoarele situatii:
deshidratare;
traumatisme;
afectiuni cardiace;
afectiuni renale;
afectiuni hepatice;
diabet insipid;
diaree severa.
De asemenea, acesta investigatie se poate face si de rutina, dar si cand sunt prezente simptome specifice hiponatremiei sau hiponatremiei. Dintre simptomele specifice hiponatremiei se afla:
stare de greata;
varsaturi;
fatigabilitate;
slabiciune musculara;
iritabilitate;
cefalee;
stari de ameteala;
convulsii;
coma.
Unele dintre aceste simptome, precum slabiciunea musculara si fatigabilitatea sunt intalnite si in cazul hipernatremiei. Insa, simptomul specific al unei valori crescute a sodiului in sange este reprezentat de o senzatie accentuata de sete.
Este important de mentionat ca sodiul seric se dozeaza impreuna cu alte elemente, precum: calciu, clor, potasiu, bicarbonat de sodiu, glucoza, uree, creatinina. La aceste analize, medicul mai poate recomanda si altele, in functie de starea medicala in care se afla pacientul.
Indicatii recoltare
Dozarea sodiului seric se face din sange venos. Volumul de sange necesar acestei investigatii este extras intr-un tub fara anticoagulant. Acesta poate fi recoltat in orice moment al zilei.
Pentru a asigura o recoltare corecta si a reduce riscul aparitiei unei infectii, sunt indicate urmatoarele:
asepsia zonei de unde urmeaza a fi prelevat sangele;
utilizarea instrumentelor sterile;
aplicarea unui pansament dupa recoltarea probei;
mentinerea unei usoare presiuni (previne formarea echimozelor).
Interpretare rezultate
Interpretarea rezultatelor analizei necesita o evaluare atenta a valorilor obtinute si a contextului clinic al pacientului. Este important sa se ia în considerare toate datele disponibile, cum ar fi simptomele pacientului, istoricul medical, medicamentele administrate si alte analize efectuate.
Valorile obtinute sunt comparate cu intervalul de referință specific, care poate varia în functie de laborator si de metoda utilizata. Valoarea de referinta (considerata normala) a sodiului seric este intre 135-145 mmol/L.
Valori crescute
Se considera hipernatremie orice valoare a sodiului seric de peste 145 mmol/L. Printre cauzele cele mai frecvente de hipernatremie se afla:
aportul redus de lichide;
diaforeza (transpiratie abundenta);
diaree;
sindromul Cushing;
secretie crescuta a aldosteronului;
secretie scazuta a vasopresinei.
Unele medicamente pot influenta valoarea sodiului seric. De aceea, este important a mentiona medicului daca ai luat:
corticosteroizi;
antiinflamatoare nesteroidiene;
laxative;
anticonceptionale.
Valori scazute
Hiponatremia poate fi intalnita in anumite patologii, precum:
afectiuni cardiovasculare;
afectiuni renale;
ciroza;
diaree severa;
varsaturi abundente si dese;
leziuni ample ale tegumentului.
Printre medicamentele care pot scadea nivelul sodiului in sange se afla:
diureticele;
analgezicele;
antidepresivele.
Ce sa intrebi medicul
Dupa efectuarea analizelor de sange, este important a consulta medicul pentru interpretarea acestora si oferirea recomandarilor necesare. In timpul consultatiei, incearca sa intelegi care sunt modificarile care au loc in organismul tau. Pentru aceasta, ii poti adresa medicului urmatoarele intrebari:
Ce inseamna valoarea sodiului seric obtinuta la analize?
Ce determina aceasta valoare?
Cum poate fi corectat nivelul sodiului seric?
De ce este important a mentine o valoare normala?
Ce recomandari sa urmezi pentru a avea un nivel al sodiului seric in limite normale?
Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / IDS Laboratories in legatura cu serviciile medicale solicitate.
Fii la curent cu toate produsele noastre!
Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a ramane in contact cu toate actualizarile produselor