Valorile obtinute sunt interpretate de catre medic in functie de simptomele fiecarui pacient. De asemenea, o interpretare corecta se face prin raportare la:
- datele de referinta ale laboratorului;
- varsta pacientului;
Nivelul seric al tiroxinei totale este urmatorul:
- copii cu varsta intre 0-5 ani: 0,8-2,8 ng/dl;
- copii cu varsta intre 6-15 ani: 0,8-2,1 ng/dl;
- adolescenti baieti cu varsta intre 16-18 ani: 0,8-2,8 ng/dl;
- adolescenti fete cu varsta intre 16-18: 0,8-1,5 ng/dl;
- adulti: 0,9-1,7 ng/dl.
Valori crescute
Evidentierea unui nivel crescut al tiroxinei totale se asociaza cu tirotoxicoza. Aceasta se caracterizeaza printr-un nivel crescut de hormoni tiroidieni crescut in sange, care apar preponderent in hipertiroidism. Alte situatii in care valoarea sanguina de tiroxina este crescuta includ:
- tiroiditele (inflamatia glandei tiroide);
- administrarea unei doze crescute de medicamente cu hormoni de sinteza;
- procese neoplazice ale glandei tiroide;
- consumul excesiv de iod – care stimuleaza sinteza hormonilor tiroidieni.
Este important de specificat ca un nivel ridicat al tiroxinei totale poate fi prezent si la femeile care utilizeaza anticonceptionale orale sau alte medicamente pe baza de estrogen. De aceea, este important a-i mentiona medicului tratamentele urmate sau suplimentele alimentare folosite.
Valori scazute
In majoritatea situatiilor, un nivel scazut al tiroxinei in sange indica prezenta hipotiroidismului. Insa, scaderea concentratiei acestui hormon poate fi intalnita si in:
- scaderea aportului de iod din alimentatie;
- boli autoimune;
- utilizarea anumitor medicamente.
De cele mai multe ori, scaderea tiroxinei din sange este asociata si cu manifestarea simptomelor specifice. Prin urmare, tratamentul de corectare al acestor valori este recomandat de catre medicul endocrinolog dupa o atenta evaluare clinica a simptomelor si a rezultatelor investigatiilor.