Testosteronul este principalul hormon sexual intalnit la barbati, dar se secreta in cantitati mici si la persoanele de sex feminin. Acesta este sintetizat si secretat de:
- testicule;
Testiculele sunt glande mixte localizate la nivelul scrotului. Acestea au rol in producerea de spermatozoizi (functie exocrina). Un alt rol al testiculelor este reprezentat de sinteza si secretia de testosteron (functie endocrina).
- glandele suprarenale;
Suprarenalele sunt glande endocrine, localizate la nivelul polului superior al rinichiului. Acestea se regasesc si sub denumirea de glande adrenale. Rolul glandelor suprarenale este in sinteza si secretia testosteronului, dar si a altor clase de hormoni.
- ovare;
Ovarele sunt localizate de o parte si de alta a uterului. Acestea fac parte din sistemul reproducator feminin. Rolul lor principal este in indeplinirea functiei gametogenetice (de reproducere). Este important de mentionat ca ovarele sunt responsabile si de producerea hormonilor sexuali.
Printre functiile indeplinite de testosteronul in organismul uman se afla:
- cresterea masei musculare;
- dezvoltarea fetala;
- cresterea libidoului;
- aparitia pilozitatii corporale;
- cresterea si dezvoltarea organelor genitale.
Concentratia de testosteron este mai ridicata in cursul diminetii. Secretia acestui hormon este controlata de hipotalamus si glanda pituitara printr-un mecanism de feedback (bucla). Astfel, hipotalamusul secreta hormonul eliberator al gonadotropinei (GnRH). Acesta actioneaza asupra glandei hipofize, care sintetizeaza si elibereaza in circulatia sanguina hormonul luteinizant (LH). Ca urmare a acestui mecanism are loc stimularea secretiei de testosteron. Cand in sange este atinsa, concentratia optima de testosteron, acest circuit este inhibit de testosteron si secretia acestuia este oprita.
La nivel sanguin, acest hormon se gaseste sub doua forme:
- testosteron liber;
Testosteronul liber nu se ataseaza de proteinele plasmatice. In aceasta forma, hormonul poate actiona cu usurinta pe tesuturi, fiind in forma sa activa.
- testosteron atasat de proteinele plasmatice;
Forma legata de proteine a testosteronului are rol in controlul utilizarii hormonului de catre tesuturi. Astfel, interactiunea cu proteinele inhiba legarea testosteronului la tesuturile tinta, limitand actiunea sa. De asemenea, prin cuplarea la proteine se realizeaza un echilibru intre forma libera si cea atasata la proteine.
Aceasta analiza permite dozarea nivelului de testosteron. Medicul poate recomanda efectuarea testului pentru testosteron cu scopul monitorizarii starii de sanatate, in cazul urmatoarelor:
- utilizarea unor medicamente care influenteza nivelul de testosteron;
- administrarea preparatelor de testosteron;
- istoric medical de concentratii anormale a testosteronului;
- determinarea cauzei dezechilibrului hormonal;
- identificarea etiologiei tulburarilor sexuale.