Interpretarea analizei INR este esentiala pentru gestionarea eficienta a tratamentului cu anticoagulante si pentru prevenirea complicatiilor. De aceea, este important a consulta medicul dupa primirea rezultatelor la analize. Acesta poate ajusta doza de medicamente, in functie de rezultatele analizelor si stare ta clinica, astfel incat sa se mentine un echilibru intre riscul de sangerare si formarea cheagurilor de sange (trombilor).
Intervalul normal pentru INR (timpul de protrombina Quick) difera in functie de fiecare pacient.
Valori INR crescute (INR mare)
Cresterea INR (timp Quick crescut) este asociata cu un risc mare de hemoragie (sangerare). Pentru reducerea complicatiilor asociate hemoragiilor, este important a determina cauzele unui INR crescut. Hemoragia este favorizata de perioada mai mare necesara organismului pentru coagularea sangelui. Obtinerea unei valori mari a INR-ului poate fi intalnita in situatii, precum:
- afectiuni hepatice;
- deficitul vitaminei K;
- deficit congenital sau dobandit al unor factori de coagulare;
- tratament anticoagulant in doze crescute;
- tratamentul cu antiinflamatoare nesteroidiene;
- tratamentul cu antibiotice.
Este important de mentionat ca unele alimente bogate in vitamina K (carne, legume verzi, grapefruit) scad INR-ul. Cu toate acestea, dieta nu inlocuieste tratamentul medicamentos.
Valori INR scazute (INR mic)
O valoare scazuta a INR-ului (timp Quick scazut) este sugestiva pentru situatiile procoagulante, care prezinta un risc crescut de formare al trombilor. Prezenta trombilor in sange este o situatie periculoaa pentru sanatatea intregului organism. Trombii pot circula liber in sange si pot determina obstructii ale vaselor de sange. In cazuri severe, apare tromboembolismul pulmonar, infarctul cerebral sau accidentul vascular cerebral, patologii care in lipsa tratamentului pot conduce chiar si la deces.
Este important de cunoscut situatiile in care valoare INR-ului scade, pentru o mai buna gestionare medicala a acestora. Frecvent, un INR mic se intalneste in:
- tromboflebita;
- tratamentul cu preparate cu hormoni (anticonceptionale de sinteza);
- tratamentul cu antidepresive, antipsihotice, antiepileptice, antituberculoase.
- suplimente cu vitamina K;