Dictionar de analize

Inapoi la index

Tiroglobulina (TG)

Pret:

62 lei

Scopul testului

Testul pentru determinarea concentratiei tiroglobulinei este o analiza medicala recomandata de medicul endocrinolog persoanelor la care suspecteaza existenta unei patologii tiroidiene. Adesea, este utlizata in cadrul diagnosticului cancerului de tiroida folicular sau papilar.

Concentratia de tiroglobulina este un marker utilizat in urmatoarele scopuri:

  • monitorizarea recidivei;

Dupa efectuarea tratamentului pentru cancerul tiroidian, medicul va recomanda dozarea concentratiei de tiroglobulina. Aceasta este prezenta la nivel sanguin in cazul in care patologia tumorala a recidivat. In aceasta situatie, pot fi indicare investigatii supliementare pentru stadializarea procesului tumoral.

  • evaluarea postoperatorie;

Concentratia tiroglobulinei este masurata dupa efectuarea tratamentului chirurgical in cazul cancerului tiroidian folicular sau parafolicular. In acest caz, prezenta unui rest de tesut tumoral neexcizat va determina o concentratie crescuta a tiroglobulinei. Daca rezultatul testului este pozitiv, medicul recomanda pacientului metode de tratament auxiliare care elimina sau reduc evolutia procesului tumoral.

  • stabilirea prognosticului;

Prognosticul unei afectiuni reprezinta sansele de supravetuire ale pacientului, dar si riscul de recidiva al bolii. Astfel, dozarea tiroglobulinei este o analiza importanta in stabilirea acestuia.

Ce masoara

Testul pentru masurarea concentratiei de tiroglobulina este utilizat pentru dozarea concentratiei sanguine a acesteia. Tiroglobulina este forma in care sunt stocati hormonii tiroidieni la nivelul glandei tiroide.

Tiroida este o glanda endocrina localizata in regiunea anterioara a gatului. Aceasta are o forma de fluture si este formata din doi lobi uniti printr-un istm median. Rolul glandei tiroide este de a sintetiza, stoca si secreta hormonii tiroidieni.

Triiodotironina (T3) si tiroxina (T4) sunt hormonii produsi de glanda tiroida. Acestia sunt stocati la nivel folicular sub forma de tiroglobulina. Dupa eliberarea in circulatie, hormonii tiroidieni au efecte asupra:

  • cresterii si dezvoltarii organismului;
  • fertilitatii;
  • sistemului cardio-vascular;
  • sistemului digestiv.

In mod normal, tiroida elibereaza in circulatia sanguina o cantitate mica de tiroglobulina. La persoanele diagnosticate cu afectiuni oncologice de tip papilar si folicular are loc o crestere a sintezei de hormoni tiroidieni. De asemenea, in circulatia sanguina se elibereaza o cantitate mai mare de tiroglobulina si hormoni tiroidieni.

Cand se face

Testul pentru dozarea tiroglobulinei este recomandat de medic dupa aplicarea unui tratament radical. Astfel, dupa efectuarea tiroidectomiei, pacientul efectueaza dozarea tiroglobulinei. In acest mod, medicul poate verifica daca in timpul interventiei chirurgicale s-a extras tot tesutul tiroidian.

De asemenea, evaluarea nivelului de tiroglobulina este recomandata la un interval de 3 pana la 6 luni postoperator in primul an dupa interventie. Concentrtia sanguina crescuta de tiroglobulina este adesea asociata cu recidiva procesului tumoral.

In cazul in care pacientul nu poate trece printr-o interventie chirurgicala, acestuia ii vor fi indicate metode de tratament pentru reducerea in dimensiuni a tumorii si oprirea evolutiei procesului neoplazic. In aceasta situatie, dozarea tiroglobulinei este indicata pentru a evalua raspunsul la tratamentul efectuat.

Indicatii recoltare

Inainte de recoltare, medicul va oferi informatii pacientului despre procedura. Acesta trebuie sa urmeze indicatiile oferite de cadrul medical. In mod normal, nu este necesara o pregatire in prealabil inainte de efectuarea recoltarii.

Recoltarea pentru testul de dozare al tiroglobulinei presupune prelevarea cu ajutorul unui ac a unei probe de sange prin abord venos. Pacientul poate simti un usor disconfort in timpul procedurii, care dispare dupa scurt timp. Proba recoltata este stocata intr-un recipient special (vacutainer) care este trimis la laboratorul de analize.

Recoltarea dureaza aproximativ 5 minute. La sfarsitul procedurii personalul medical specializat va plasa la nivelul zonei de recoltare un pansament, cu scopul de a preveni infectarea. De asemenea, pacientul va fi rugat sa aplice o usoara presiune pentru a evita aparitia echimozei locale.

Interpretare rezultate

Rezultatele testului pentru dozarea tiroglobulinei sunt furnizate in 3-4 zile lucratoare. Pentru interpretare este recomandata vizita pacientului la cabinetul medical. Astfel, medicul endocrinolog poate analiza rezultatele si stabili diagnosticul de certitudine.

Concentratia de tiroglobulina este masurata in nanograme pe mililitru (ng/mL). Concentratia normala este cuprinsa intre 3,5 – 77 ng/mL, dar valorile variaza in functie de reactivi. Consultati intervalul de referinta al fiecarui laborator.
Aceasta este asigurata de eliberarea in circulatie de catre tiroida a unei cantitati reduse de tiroglobulina.

Valori crescute

O valoarea a tiroglobulinei peste 77 ng/mL semnifica prezenta in organism a unui proces neoplazic. Acesta prezinta o secretie autonoma de hormoni tiroidieni si tiroglobulina. Analiza  pot detecta niveluri crescute ale tiroglobulinei si dupa un tratament al cancerului tiroidian. In acest caz, concentratia crescuta este determinata de prezenta tesutului tumoral restant sau a metastazelor in alte regiuni ale organismului.

Dupa aplicarea unui tratament radical pentru indepartarea cancerului tiroidian, medicul va recomanda dozarea periodica a tiroglobulinei. O crestere a concentratiei este utila in diagnosticarea precoce a recidivei tumorale.

Ce sa intrebi medicul

Este important ca dupa efectuarea testului pentru dozarea tiroglobulinei, pacientul sa faca o vizita la medic. Astfel, acesta poate primi informatiile necesare despre factorii care au dus la modificarea nivelului de tiroglobulina si despre afectiunile asociate.

Printre intrebarile pe care medicul le poate primi de la pacient se regasesc:

  • Care este cauza modificarii concentratiei tiroglobulinei?
  • Ce afectiune a determinat cresterea nivelului de tiroglobulina?
  • Care este tratamentul optim?
  • Ce modificari ale stilului de viata sunt recomandate in cazul acestei afectiuni?
Suna acum Cere programare