Dictionar de analize

Inapoi la index

Toxoplasma gondii aviditate IgG

Pret:

150 lei

Scopul testului

Aceasta analiza este utila pentru a identifica daca o infectie cu acest parazit a avut loc recent sau in trecut. Testul de aviditate se realizeaza dupa ce a fost efectuata dozarea imunoglobulinelor IgG specifice pentru Toxoplasma gondii. Astfel, daca rezultatul este unul pozitiv si sunt identificate imunoglobulinele IgG, medicul recomanda testul de aviditate, care face diferenta intre o infectie prezenta sau anterioara.

Aviditatea IgG se realizeaza este indicata in cazul:

  • femeilor insarcinate – pentru a identifica riscul de transmitere al infectiei la nou-nascut;
  • stabilirii unui tratament eficient – cu scopul de a reduce riscul de transmitere al infectiei.

Ce masoara

Testul de aviditate IgG pentru Toxoplasma gondii este un test de laborator care evalueaza „puterea de legare” a anticorpilor IgG la antigenii specifici acestui parazit. Aviditatea se refera la forta cu care anticorpii IgG se leaga de antigeni. La inceputul unei infectii, anticorpii produsi au o aviditate scazuta, adica se leaga mai slab de antigeni. Pe masura ce infectia avanseaza si sistemul imunitar continua sa produca anticorpi, acestia au o aviditate mai mare.

Toxoplasma gondii este un parazit intracelular ce poate infecta omul si cauza toxoplasmoza. Acest parazit poate afecta pisicile, dar si pasarile sau rozatoare. La om, infectia este adeseori dobandita prin contactul cu chisturile parazitului din materiile fecale ale pisicilor sau prin consumul de carne contaminata (porc, miel, vanat). La om, transmiterea se poate face si vertical, prin transmiterea de la mama la fat, in cazul unei infectii acute in timpul sarcinii. Chiar daca la mama simptomele nu sunt severe, toxoplasmoza poate determina malformatii congenitale severe la fat, avort spontan sau nastere prematura.

La persoanele cu un sistem imunitar functional, toxoplasmoza poate fi asimptomatica sau poate determina simptome asemanatoare unei raceli. In cazul celor la care sistemul imunitar este compromis, manifestarile sunt mai severe.

Cand se face

Medicul recomanda efectuarea acestei investigatii in urmatoarele situatii:

  • prezenta simptomelor specifice toxoplasmozei;
  • efectuarea screening-ului prenatal;
  • estimarea riscul de transmitere al infectiei la fat;
  • identificarea unei infectii recente sau anterioare.

Manifestarile specifice toxoplasmozei pot include:

  • adenopatie (cresterea in dimensiuni a ganglionilor limfatici);
  • tulburari de vedere (daca sunt afectati globii oculari – toxoplasmoza oculara);
  • inrosirea ochilor;
  • icter (coloratie galbuie a sclerelor si a tegumentelor);
  • hepatomegalie (cresterea in dimensiuni a ficatului);
  • splenomegalie (marirea splinei);
  • eruptii cutanate;
  • cefalee (durere de cap);
  • febra;
  • stare accentuata de oboseala.

Pregatirea pentru analiza

Inainte de efectuarea acestei analize nu este necesara o pregatire speciala. Efectuarea acestei analize nu este influentata de alimente. Astfel, prelevarea probei de sange se poate realiza in orice perioada a zilei. Este important de mentionat ca rezultatele pot fi afectate daca anterior prelevarii probei de sange s-au administrat medicamente antiparazitare. Astfel, este indicat a comunica deschis cu medicul si a-i spune acestuia ce tratamente ai urmat.

Pentru a avea un confort suplimentar este indicat a purta o bluza cu maneci scurte. In acest mod, abordul venos se realizeaza mai usor.

Testul pentru determinarea aviditatii IgG nu este indicat sugarilor sub 6 luni. In cazul acestora, anticorpii IgG pot fi dobanditi de la mama, astfel ca rezultatul obtinut la analiza nu este valid. De asemenea, investigatia nu este indicata nici persoanele care au urmat o transfuzie de sange cu cateva luni inainte de recoltare.

Indicatii recoltare

Recoltarea unei probe de sange pentru analiza este o procedura standard minim invaziva. In cadrul acesteia sunt utilizate echipamente sterile, cu scopul de a preveni infectiile. Personalul medical (asistentul medical) explica pacientului care sunt etapele ce vor fi realizate si ii ofera cele mai potrivite indicatii pentru a reveni la activitatile zilnice obisnuite in siguranta. Pasii care sunt realizati pentru prelevarea probei de sange constau in:

  • infasurarea garoului deasupra zonei de punctie, la nivelul bratului;
  • curatarea cu miscari circulare a tegumentului cu alcool sanitar;
  • introducerea acului intr-o vena superficiala (poate fi insotita de un mic disconfort care dispare in cateva secunde);
  • colectarea sangelui intr-un tub special;
  • eliberarea garoului si indepartarea acului;
  • aplicarea unei usoare presiuni deasupra zonei de punctie cu ajutorul unui plasture.

Dupa finalizarea probei de recoltare, tubul ce contine proba este etichetat si trimis la laboratorul de analize medicale. Dupa cateva minute de prelevare, activitatile zilnice pot fi reluate.

 

Interpretare rezultate

Rezultatele sunt eliberate de laboratorul de analize medicale in aproximativ câteva zile lucratoare. Pentru o interpretare corecta a acestora este indicat a merge la medic. Acesta analizeaza valorile obtinute si ofera sfaturi personalizate pentru o stare de sanatate cat mai buna.

Valori crescute

O aviditate ridicata sugereaza ca infectia a avut loc cu mai mult de 3-4 luni in urma. Astfel, pacientul a avut o infectie in trecut.

Valori scazute

Aviditatea scazuta indica o infectie recenta, din ultimele 3-4 luni. In cazul unei femei insarcinate, este important a comunica deschis cu medicul si a stabili care sunt etapele terapeutice pentru a diminua riscul de aparitia al complicatiilor la fat.

Ce sa intrebi medicul

O comunicare deschisa si sincera cu medicul permite o intelegere mai buna a problemelor de sanatate. In ceea ce priveste testul de aviditate pentru Toxoplasma gondii este important sa adresezi medicului intrebari relevante pentru a intelege scopul, procedura de realizare si implicatiile acestuia:

  • Ce inseamna rezultatele testului de aviditate?
  • Ce se intampla daca rezultatele arata o infectie recenta?
  • Cum pot afecta rezultatele acestui test planul de tratament?
  • Cum pot preveni o infectie cu Toxoplasma gondii in viitor?

Determinarea aviditatii IgG pentru parazitul Toxoplasma gondii este esentiala pentru identificarea momentului infectiei. Aceasta investigatie permite evaluarea riscului de transmitere a infectiei la fat si care sunt cele mai potrivite masuri pentru protejarea sanatatii. Realizarea testului de aviditate IgG poate preveni complicatiile severe asociate toxoplasmozei congenitale, contribuind la o sarcina sanatoasa si fara probleme. Prin urmare, este important sa discuti cu medicul tau despre efectuarea acestui test in cazul in care esti insarcinata, planifici o sarcina sau prezinti simptome sugestive pentru toxoplasmoza.

Suna acum Cere programare