Dictionar de analize

Inapoi la index

Triplu test (screening prenatal trimestrul II) + calcul risc

Pret:

150 lei

Informatii generale despre triplu test prenatal

Triplu test prenatal este o analiza de sange realizata in timpul sarcinii, in trimestrul II. Rolul acestui test este de a determina riscul fatului de a avea malformatii. Acest test cuprinde dozarea unor compusi din sangele matern si efectuarea unei ecografii (morfologie fetala).

 

Pentru estimarea riscului de malformatii sunt luati in considerare mai multi parametrii: concentratiile compusilor masurati in sange si informatiile obtinute prin intermediul ecografiei fetale. Pentru fiecare dintre acesti parametri se calculeaza MoM, adica multiplul de mediana. Acesta reprezinta raportul intre valoarea masurata a unui marker biologic si valoarea mediana a acestui marker pentru o populatie de referinta, in functie de varsta mamei, saptamana sarcinii si alti factori relevanti. Practic, MoM ajuta la determinarea a cat de mare sau mica este valoarea markerului masurata in comparatie cu valoarea medie pentru populatia generala.

 

Calculul MoM contribuie la evaluarea riscului pentru afectiuni fetale, dar luand in considerare si anumiti factori individuali. Astfel, valorile individuale sunt comparate nu doar cu o medie generala, ci cu medianele corespunzatoare grupului similar de femei.

 

Triplul test prenatal este o investigatie care prezinta sensibilitate si specificitate crescute. Acesta este realizat prin metode non-invazive sau minim invazive, astfel ca nu prezinta niciun risc pentru fat. In plus, rezultatele sunt furnizate intr-o perioada scurta de timp.

Valori de referinta pentru triplu test in sarcina

Valorile de referinta pentru markerii studiati in cadrul triplului test pot varia in functie de mai multi factori, precum: varsta mamei, saptamana sarcinii, istoricul medical, dar si aparatul utilizat pentru masurarea acestora.

Alfa-fetoproteina (AFP)

Alfa-fetoproteina (AFP) este o proteina produsa de ficatul fatului, dar care poate fi regasita in sangele mamei. De obicei, nivelul AFP este exprimat in unitati de masura numite MoM (multiplu de mediana). Valoarea de referinta pentru AFP este 1 MoM (media populatiei de referinta).

 

Valori mai mari de 2 MoM pot semnala un risc mai mare pentru defectele de tub neural (de exemplu, spina bifida). Obtinerea unor valori mai mici pot fi asociate cu un risc crescut pentru sindromul Down.

Gonadotropina corionica umana (hCG)

Gonadotropina corionica umana (hCG) este un hormon produs de catre placenta. O valoare normala este situata in intervalul 0,5-2 MoM.

 

Concentratia crescuta de hCG intalnita in sindromul Down. Pe de alta parte, un nivel scazut indica un risc crescut pentru sindromul Edwards.

Estriolul neconjugat (uE3)

Estriolul este un estrogen produs in timpul sarcinii de placenta. Valoare de referinta pentru estriol este in jurul valorii de 1 MoM.

 

Masurarea unei concentratii sub valoarea de referinta indica un risc crescut pentru sindromul Down sau sindromul Edwards.

 

Este important de mentionat ca triplu test prenatal este un test de screening, nu un test diagnostic. Rezultatele testului nu ofera un raspuns final, dar pot indica riscul pentru anumite afectiuni genetice. In functie de valorile masurate, medicul poate recomanda teste suplimentare, cum ar fi amniocenteza.

 

De asemenea, in timpul sarcinii, sunt indicate mai multe investigatii. Astfel, in saptamanile 11-14 de sarcina este indicat dublul test. In saptamanile 15-20 de sarcina este indicat cvadruplu test, care contine suplimentar fata de triplul test dozarea de inhibina A.

Scopul analizei triplu test prenatal

Principalul scop al realizarii acestei investigatii consta in evaluarea riscului de anomalii cromozomiale sau de defecte ale tubului neural, precum este spina bifida la fat. Printre afecțiunile care pot fi depistate prin intermediul triplului test se afla:

  • trisomia 13 (sindromul Patau);
  • trisomia 18 (sindromul Edward);
  • trisomia 21 (sindromul Down);
  • spina bifida;
  • anencefalia.

Ce masoara investigatia de screening prenatal trimestrul II

Efectuarea acestei investigatii presupune dozarea a 3 compusi din sangele mamei:

  • alfa-fetoproteina;
  • gonadotropina corionica umana;
  • estriolul liber sau neconjugat.

Suplimentar, in cadrul acestei investigatii este realizata si o ecografie fetală, care ia in considerare mai multi parametri. Rolul acestora este de a determina varsta gestationala si de a stabili daca fatul are o dezvoltare fiziologic normala. Dintre parametrii ecografici luati in considerare fac parte:

  • diametrul biparietal;
  • circumferinta craniana;
  • lungimea femurului;
  • circumferinta abdominala.

Varsta gestationala este exprimata in saptamani si zile (spre exemplu 12 saptamani si 4 zile). Aceasta este importanta pentru determinarea evolutiei fatului, estimarea momentului nasterii, dar si pentru diferite investigatii, cum este triplul test.

 

Este important de mentionat ca pentru elaborarea rezultatelor acestei investigatii sunt luati in considerare si anumiti factori referitori la mama, precum sunt:

  • varsta;
  • greutatea;
  • existenta sarcinilor cu anomalii de dezvoltare (aneuploidii, defecte ale tubului neural);
  • sarcina obtinuta prin reproducere asistata;
  • sarcina multipla;
  • prezenta anumitor afectiuni (diabet zaharat insulino-dependent);
  • etnie;
  • fumat.

Cand este recomandata efectuarea triplului test

Triplul test este recomandat oricarei femei insarcinate, pentru a determina riscul de aparitie al diferitelor afectiuni ale fatului. Momentul ideal pentru efectuarea acestei investigatii este intre saptamanile 16-18 de sarcina. Insa, poate fi realizat si in saptamanile 14-20 de sarcina.

 

Este important de mentionat ca triplul test are o indicatie speciala in cazul femeilor care prezinta urmatoarele:

  • varsta peste 35 de ani;
  • istoric familial de sarcini in care fatul a prezentat anomalii cromozomiale;
  • nasterea unui fat cu malformatii;
  • diagnosticul de diabet zaharat;
  • dobandirea unor infectii virale in timpul sarcinii (rujeola, oreion);
  • expunerea la toxine, radiatii, droguri sau alti factori daunatori in timpul sarcinii.

Pregatirea pacientului investigatia de screening prenatal trimestrul II

Inainte de efectuarea acestei investigatii, nu este necesara o pregatire speciala a mamei. Proba de sange poate fi prelevata in orice moment al zilei, atat inainte de masa, cat si dupa. Pentru un confort suplimentar, este indicat a purta haine lejere, care sa ofere un acces facil la zona bratului, de unde se recolteaza frecvent mostrele de sange. De asemenea, este important a te informa cu privire la pretul triplului test.

Intrebari pentru medic despre triplu test

Daca ai facut recent triplu test in sarcina sau urmeaza sa-l faci si ai nelamuriri, este important sa adresezi medicului tau cateva intrebari care te pot ajuta sa intelegi mai bine rezultatele. Pentru aceasta, ii poti adresa unele intrebari, precum sunt:

  • Ce sunt markerii masurati in triplu test si ce semnificatie au pentru sarcina mea?
  • Ce riscuri pentru fat pot fi identificate prin triplu test?
  • Daca rezultatele testului nu sunt normale, ce sanse sunt ca fatul sa aiba o afectiune genetica?
  • Este triplu testul suficient pentru a evalua riscurile pentru sindromul Down sau alte afectiuni genetice?
  • Exista alte teste de screening recomandate in timpul sarcinii?

Este important sa intelegi ca triplu test prenatal este doar un pas in procesul de monitorizare a bebelusului tau. Desi rezultatele acestui test pot oferi informatii valoroase despre riscurile potentiale, ele nu reprezinta un diagnostic final. Daca ai nelamuriri sau ingrijorari, nu ezita sa discuti cu medicul tau, el te va ghida si iti va explica pas cu pas ce inseamna rezultatele, ce optiuni ai si cum sa iti continui sarcina in cele mai bune conditii.

Intrebari frecvente despre triplu test

Suna acum Cere programare