Valorile obtinute la aceasta analiza urmeaza un proces de interpretare realizat de medic, in functie de mai multi parametri, printre care:
- valorile normale, de referinta;
- rezultatele altor investigatii;
- simptomele prezentate;
- istoricul medical personal sau al membrilor familiei.
Interpretarea valorilor obtinute se face prin raportare la valorile de referinta, cele considerate a fi normale. Fiecare laborator poate avea propriile valori de referinta, iata de ce este important sa va raportati in interpretare la valorile de referinte indicate in buletinul de rezultate ale laboratorului la care ati recoltat probele.
Valori crescute
Cresterea nivelului de ureea din urina poate indica o afectiune renala, chiar si insuficienta renala. Pentru confirmarea diagnosticului sunt necesare analize de sange (printre care si analiza de uree serica), dar si imagistice, in unele situatii.
Este important de mentionat ca si o persoana cu o functie renala normala poate obtine o concentratie mare a ureei urinare in urmatoarele situatii:
- dieta hiperproteica;
- deshidratare;
- prezenta arsurilor extinse;
- sangerare gastrointestinala;
- infarct miocardic.
Dintre medicamentele care pot determina valori crescute ale ureei eliminate in urina se afla:
- tetraciclina;
- metotrexatul;
In astfel de situatii, medicul determina cauza care conduce la cresterea nivelului de uree in urina. Ulterior, prescrie un tratament pentru normalizarea valorilor la analize si ameliorarea simptomelor care creeaza disconfort.
Valori scazute
O valoare scazuta a ureei din urina este rar intalnita. Printre posibilele cauze se afla:
- dieta hipoproteica (cu un consum redus de proteine);
- hiperhidratare (consum excesiv de apa);
- afectiuni hepatice.