Un test de proteine totale masoara suma tuturor tipurilor de proteine din sange. Proteinele sunt fundamentale pentru functionarea organismului. Cele doua tipuri principale de proteine gasite in sange sunt albumina si globulinele.
Masurarea nivelului total de proteine, precum si a raportului dintre albumina si globulina poate ajuta la detectarea mai multor tipuri de probleme de sanatate, inclusiv boli de ficat si rinichi, precum si deficiente nutritionale.
Urina este lichidul produs de rinichi, care transporta apa si produsii de metabolism prin tractul urinar pentru a fi eliminate din organism. Urocultura este un test care detecteaza si identifica bacteriile si fungii din urina, care pot cauza o infectie a tractului urinar (ITU).
Rinichii, o pereche de organe in forma de boabe de fasole situate dedesubtul cutiei toracice, in regiunea dorsala, in partea dreapta si stanga, filtreaza produsii de metabolism din sange si produc urina, un lichid galben care transporta aceste deseuri din corp. De la rinichi urina trece prin tuburile numite uretere catre vezica urinara, unde este stocata temporar, si apoi prin uretra pe masura ce este evacuata. In tractul urinar pot patrunde microbi, cum ar fi bacterii sau fungi, care se pot inmulti, provocand o infectie a acestuia
Cele mai multe ITU sunt considerate necomplicate si sunt usor de tratat. Cu toate acestea, daca este neglijata, o infectie se poate raspandi de la vezica si uretere la rinichi. O infectie a rinichilor este mai periculoasa si poate duce la leziuni permanente ale rinichilor. In unele cazuri, o infectie netratata a tractului urinar se poate raspandi in fluxul sanguin (septicemie) si poate provoca sepsis, care poate pune viata in pericol.
Femeile si fetele sufera de infectii ale tractului urinar mai des decat barbatii si baieții. Chiar si fetele preadolescente pot avea infectii urinare frecvente. Pentru persoanele cu infectie urinara confirmata printr-o urocultura, pot fi efectuate teste suplimentare pentru a exclude prezenta unei pietre la rinichi sau a unei anomalii structurale care ar putea provoca infectia.
Persoanele cu boli de rinichi sau cu alte afectiuni care afecteaza rinichii, cum ar fi diabetul sau litiaza renala, precum si persoanele cu sistemul imunitar slabit pot fi mai predispuse la infectii urinare frecvente, repetate si/ sau complicate.
- Pentru a efectua o urocultura, o mica proba de urina este plasata pe una sau mai multe placi de agar (un strat subtire de mediu nutritiv) si incubata la termostat, la 37°C. Daca sunt prezente in proba de urina, bacteriile sau fungii, vor creste in urmatoarele 24 pana la 48 de ore.
- Un specialist de laborator analizeaza coloniile crescute pe placa cu mediu de cultura si determina tipurile si numarul de colonii care s-au dezvoltat. Marimea, forma si culoarea acestor colonii ajuta la identificarea bacteriilor prezente, iar numarul de colonii indica cantitatea de bacterii prezenta initial in proba de urina. Cantitatea poate face diferenta intre nivelurile normale de bacterii fata de infectie.
- In mod ideal, daca proba pentru test a fost recoltata corect, cu respectarea procedurilor de recoltare, pe placi se vor dezvolta doar bacteriile care cauzeaza ITU. De obicei, va fi prezent un singur tip de bacterii, in numar relativ mare.
- Uneori vor fi prezente mai multe tipuri de bacterii. Acest lucru se poate datora unei infectii care implica mai mult de un agent patogen; cu toate acestea, este mai probabil ca dezvoltarea mai multor tipuri de bacterii sa se produca din cauza contaminarii de la nivelul pielii, vaginului sau fecale in timpul recoltarii urinii.
- Specialistul de laborator va preleva o colonie din fiecare tip si va efectua alte teste, cum ar fi o coloratie Gram, si teste pentru a identifica tipul (specia) de bacterii sau alt microbi (adica fungi). Se vor face teste de sensibilitate (antibiograma) pentru a determina la ce antibiotice este sensibil germenul identificat si care vor vindeca, probabil, infectia.
Daca dupa 24-48 ore de incubatie nu exista sau exista crestere redusa pe mediile nutritive, urocultura este considerata negativa, ceea ce sugereaza ca nu este prezenta o infectie urinara.