Interpretarea si stabilirea corespondentului clinic al acestora se face prin comparatia valorilor obtinute in urma testatii cu valorile de referinta, considerate a fi normale.
Este important ca interpretarea sa fie realizata de catre medic, luand in considerare istoricul medical si simptomele prezentate de pacient. Pentru o interpretare cat mai corecta, medicul poate solicita si alte investigatii suplimentare.
Care sunt valorile normale pentru testul de vitamina B12?
Valorea normala, de referinta pentru vitamina B12 este situata in intervalul 200 – 800 pg/ml (picograme pe mililitru). Aceasta poate varia in functie de aparatul utilizat pentru procesarea probei de sange.
Daca ai primit rezultatele testului si sunt in afara intervalului normal, este esential sa discuti cu medicul tau pentru a stabili cauza si a planifica un tratament adecvat. Tratamentul poate include modificari ale dietei, suplimente de vitamina B12 sau tratamente pentru afectiunile subiacente care afecteaza absorbtia vitaminei. O cura cu vitamina B12 include administrarea unor suplimente alimentare ce se pot regasi sub mai multe forme:
- vitamina B12 pastile (comprimate);
- vitamina B12 tablete;
- vitamina B12 capsule;
- vitamina B12 injectabil.
Doza zilnica recomandata de vitamina B12 este de 2,5 – 3 μg pe zi (micrograme).
Valori crescute – exces de vitamina B12
Valorile crescute ale vitaminei B12 sunt destul de rare in practica medicala. Chiar daca ai crede ca mai multa vitamina iti face bine, nu este asa. O concentratie mare a acestei vitamine poate creste semnificativ riscul de a dezvolta cancer. Alte patologii asociate unei valori ridicate de vitamina B12 sunt:
- afectiunile hepatice;
- insuficienta renala;
- diabetul zaharat;
- leucemia.
Exista si situatia in care vitamina B12 se poate afla in exces, fara a determina instalarea altor patologii. Cu toate aceste, este indicat ca nivelul vitaminei in sange sa fie monitorizat periodic, conform indicatiilor medicului.
Cu toate aceste, este indicat ca nivelul vitaminei in sange sa fie monitorizat periodic, conform indicatiilor medicului, cu scopul de a determina cauza concentratiei crescute de vitamina B12.
Valori scăzute – deficit de vitamina B12
Valorile scazute sunt adesea intalnite in clinica. Acestea pot fi semnul pentru:
- anemie;
- hipertiroidism;
- aport scazut;
- tulburari de absorbtie;
- paraziti intestinali.
Pentru a determina cauza care a condus la scaderea cobalaminei in sange este util a efectua si alte analize medicale. Acestea sunt indicate de medic, in functie de informatiile aflate in cadrul anamnezei si a examenului clinic.
Un nivel al vitaminei B12 situat intre 200 – 300 pg/ml este considerat a fi la limita inferioara. In functie de starea medicala a pacientului, dar si de patologiile asociate, medicul va decide daca este necesar a recomanda suplimente cu vitamina B12.
Pentru ca simptomele deficitul de B12 sa se remita rapid, este realizata o schema de tratament cu vitamina B12.