Dozarea vitaminei B6 este indicata cand sunt prezente semne si simptome specifice deficitului, precum:
- parestezii ale membrelor (furnicaturi);
- eczema;
- prurit;
- dermatita;
- scaderea capacitatii de concentrare;
- diminuarea atentiei;
- tulburari menstruale;
Unele persoane au un risc mai crescut de aparitie a deficitului acestei vitamine. Printre acestea, se afla cele care sunt diagnosticate cu:
- afectiuni renale;
- boli autoimune;
- boli inflamatorii intestinale.
Consumul cronic de alcool, precum si unele medicamente (corticosteroizii, antiepilepticele), duc la scaderea nivelului vitaminei B6 in organism. La aceste persoane, este necesara monitorizarea concentratiei vitaminei din sange si administrarea suplimentelor alimentare, conform indicatiilor medicului.
Pregatirea pentru analiza
Realizarea acestei analize presupune prelucrarea unei probe de sange, care se obtine prin punctie venoasa. Este important ca, inainte de recoltarea probei, sa se respecte o perioada de aproximativ 12 ore de restrictie alimentara. De aceea, este indicat ca ultima masa sa aiba loc in jurul orei 19:00, in ziua anterioara prelevarii.
Pentru a spori gradul de confort in timpul recoltarii probei de sange este recomandat a purta haine lejere, care permit expunerea cu usurinta a bratului. In majoritatea situatiilor, este preferata pentru recoltare o vena de la nivelul plicii cotului.