Interpretarea corecta a rezultatelor se face doar de catre medic. Acesta evalueaza valoarea concentratiei vitaminei E din sange, impreuna cu semnele si simptomele prezentate de pacient si istoricul sau medical. Ulterior, stabileste diagnosticul si ofera sfaturi personalizate fiecarui pacient.
Valorile considerate normale sunt evidentiate in tabelul urmator:
Varsta | Concentratia normala a vitaminei E (µg/mL – micrograme pe mililitru) |
Copii (0-18 ani) | 3-18.4 |
Adulti (peste 18 ani) | 5.5-17 |
Aceste intervale pot varia in functie de laboratorul unde are rol prelevarea probelor. Consultati intervalul de referinta indicat in buletinul de rezultate.
Valori crescute
Obtinerea unor valori mai crescute decat cea normala nu apare frecvent. Este important de mentionat ca toxicitatea pentru vitamina E nu a fost evidentiata pana in prezent. Chiar si asa, hipervitaminoza (cresterea concentratiei in sange a vitaminei E) poate determina:
- oligospermie (numar scazut de spermatozoizi);
- azoospermie (absenta spermatozoizilor);
- tulburari ale ciclului menstrual.
Valori scazute
Identificarea unei concentratii de vitamina E sub limita normala este sugestiva pentru hipovitaminoza. In astfel de situatii, medicul determina care este cauza acestui deficit. Principalul tratament pentru deficitul vitaminei E consta in introducerea in dieta a alimentelor bogate in aceasta vitamina si in administrarea suplimentelor cu vitamine.
Printre situatiile in care apare scaderea concentratiei vitaminei E se afla:
- dieta saraca in nutrienti;
- sindrom de malabsorbite.
Prin urmare, medicul poate recomanda efectuarea si a altor investigatii suplimentare. Acestea au rolul de a identifica cauza hipovitaminozei.
In cazul unui deficit, medicul poate recomanda administrarea suplimentelor alimentare (sub forma de capsule, ulei de vitamina E, vitamina E solutie). Doza zilnica recomandata de vitamina E pentru adulti este de aproximativ 15 mg (miligrame).