Rezultatele acestei analize sunt finalizate in aproximativ cateva zile lucratoare. Interpretarea acestora este realizata doar de catre medic. Astfel, vei beneficia de sfaturi personalizate, menite sa-ti imbunatateasca starea de sanatate.
O valoare considerata normala pentru biotina din sange este inclusa in intervalul 133-329 pmol/L (picomoli pe litru). Unitatea de masura poate diferi in functie de aparatul utilizat pentru masurarea biotinei din proba de sange.
Aceste intervale pot varia in functie de laboratorul unde are rol prelevarea probelor. Consultati intervalul de referinta indicat in buletinul de rezultate.
Valori crescute
Valorile crescute ale biotinei in sange sunt rare. In prezent, nu s-au evidentiat cazuri de toxicitate cu aceasta vitamina, ca urmare a faptului ca biotina este hidrosolubila. Astfel, chiar si in situatia administratrii unor doze crescute de biotina, cand apare un exces de biotina, aceasta este eliminata pe cale renala, prin urina.
Valori scazute
Deficitul de biotina este destul de rar intalnit. Cu toate acestea, poate fi destul de frecvent la persoanele care urmeaza anumite tratamente, precum antiepilepticele. O valoare scazuta a biotinei poate fi intalnita si in cazul persoanelor care:
- consuma oua crude pentru perioade lungi (albusul contine avidina, o substanta care impiedica absorbtia biotinei);
- sunt diagnosticate cu diabet zaharat;
- prezinta deficit al vitaminei D;
- primesc nutritie parenterala, fara suplimentarea acesteia cu biotina.
Cand se instaleaza deficitul de biotina, medicul recomanda administrarea de suplimente cu biotina. Sunt intalnite mai multe forme farmaceutice de biotina, iar alegerea celei mai potrivite se face in functie de preferintele tale si de recomandarea medicului. Astfel, poti alege suplimente, precum:
- pastile;
- capsule;
- fiole pentru injectare.
Este important de cunoscut faptul ca doza zilnica recomandata de biotina este de 300 μg. In cazul femeilor insarcinate, aceasta doza creste la 350 μg/zi.