Anticonceptionalele: cum actionează, tipuri, reactii adverse

Anticonceptionalele orale sau pilulele contraceptive sunt medicamente care pot opri ovulatia si pot ingrosa mucusul cervical, pentru a preveni sarcina. Pilulele anticonceptionale impiedica organismul sa elibereze un ovul. In lipsa ovulului, spermatozoizii nu au ce sa fertilizeze, iar sarcina nu poate avea loc.

Anticonceptionalele sunt o metoda hormonala de prevenire a sarcinii, motiv pentru care au mai multe efecte secundare, cele mai frecvente fiind spotting, modificari de greutate si dureri de cap. Efectele secundare variaza foarte mult de la persoana la persoana, dar si in functie de tipul de pastile folosite. Pe de alta parte, pot fi un tratament potrivit in caz de menstruatie dureroasa, neregulata, endometrioza, acnee sau sindrom premenstrual.

Cand este utilizata conform instructiunilor, pilula anticonceptionala este eficienta in proportie de 99% in prevenirea sarcinii. Femeile din intreaga lume se bucura de beneficiile ei incepand din 1960, de cand prima a fost aprobata de Food and Drug Administration (FDA). Cu toate acestea, ca in cazul tuturor medicamentelor, anticonceptionalele au posibile efecte secundare si riscuri.

Cum actioneaza anticonceptionalele

Sarcina apare atunci cand un ovul eliberat din ovar este fertilizat de spermatozoizi. Ovulul fertilizat se prinde de interiorul uterului tau, unde se dezvolta. Hormonii din corpul tau controleaza eliberarea ovulului din ovar, la ovulatie, si pregatesc corpul sa accepte ovulul fertilizat.

Contraceptivele hormonale contin o cantitate mica de hormoni estrogeni si/sau progestativi. Acesti hormoni inhiba hormonii naturali ai corpului tau pentru a preveni sarcina. Contraceptivele hormonale impiedica ovulatia. De asemenea, modifica mucusul cervical pentru a ingreuna trecerea spermatozoizilor prin colul uterin. Anticonceptionalele mai pot preveni sarcina si prin schimbarea mucoasei uterului, astfel incat este putin probabil ca ovulul fertilizat sa se implanteze.

Tipuri de anticonceptionale

In prezent, sunt disponibile mai multe feluri de pilule contraceptive. Daca iei in calcul sa folosesti una dintre ele, iata ce ar trebui sa stii, astfel incat sa faci o alegere informata, dupa recomandarea medicului.

Exista doua tipuri principale de pilule contraceptive, respectiv contraceptive combinate si mini-pilula.

Pastile contraceptive combinate: acest tip de pastila contine atat estrogen, cat si progestativ. Exista o mare varietate de pastile combinate din care poti alege, in functie de cat de des vrei sa ai menstruatie si de doza de hormoni care este cea mai potrivita pentru tine.

Mini-pilula: acest tip de pastila contine doar progestativ. Ea nu ofera atat de multe optiuni precum anticonceptionalele combinate. In fiecare folie, toate pastilele contin aceeasi cantitate de progesteron si toate pastilele sunt active. Doza de progestativ dintr-o minipilula este mai mica decat doza de progesteron din orice pilula combinata.

Pastilele contraceptive combinate vin in diferite amestecuri de pastile active si inactive, in functie de cat de des vrei sa iti vina menstruatia, astfel:

Pachetele conventionale de contraceptive combinate (estroprogestative) contin, de obicei, 21 de pastile active si sapte pastile inactive sau 24 de pastile active si patru pastile inactive. Sangerarea apare in fiecare luna cand iei pastilele inactive.

Dozare continua sau ciclu prelungit: aceste pachete contin, de obicei, 84 de pastile active si sapte pastile inactive. Sangerarea apare in general doar de patru ori pe an, in perioada in care iei pastilele inactive. Sunt disponibile si formule care contin doar pastile active, care elimina sangerarea.

Pilulele contraceptive combinate sunt, de asemenea, clasificate in functie doza de hormoni din pilulele active care poate ramane constanta  sau poate mima variatiile hormonale naturale, astfel:

Monofazic: in acest tip de pilule contraceptive combinate, fiecare pastila activa contine aceleasi cantitati de estrogen si progesteron.

Multifazic: in acest tip de pilule contraceptive combinate, cantitatile de hormoni din pastilele active variaza.

Majoritatea pilulelor contraceptive combinate contin 10 pana la 35 de micrograme de etinilestradiol, care este un fel de estrogen. Pastilele care contin doze mici pot duce la mai multe sangerari interioare – sangerare sau spotting intre menstruatii – decat pastilele cu doze mai mari.

Cum functioneaza diferitele pilule contraceptive

Anticonceptionalele combinate impiedica ovarele sa elibereze un ovocit. De asemenea, incetinesc inaintarea unui ovocit prin trompele uterine, ingroasa mucusul cervical si subtiaza mucoasa uterului, numita endometru. Toate acestea impiedica spermatozoizii sa ajunga la ovul si sa aiba loc fertilizarea. In schimb minipilula, pe langa faptul ca actioneaza ca anticonceptionalele combinate, uneori, suprima si ovulatia.

Pilula combinata este eficienta in proportie de 99,7%, daca este luata corect. Aproape una din zece femei care iau pilula poate ramane insarcinata. Eficacitatea este redusa in cazul in care femeile isi administreaza neregulat pilula, au diaree si varsaturi sau iau medicamente care pot afecta absorbtia pastilei. Nu esti protejata impotriva sarcinii pana cand nu ai luat pastile hormonale timp de sapte zile. Este important sa nu intarzii mai mult de 24 de ore administrarea pilulei combinate.

Avantajele pilulei combinate

Iata care sunt avantajele anticonceptionalelor combinate:

  • sangerare regulata, cu pierderi reduse de sange;
  • in cazul de acnee, poate functiona ca tratament;
  • imbunatatirea sau absenta sindromului premenstrual care provoca simptome incomode si schimbari de dispozitie in zilele inainte de inceperea menstruatiei.

Dezavantaje

Atunci cand iei anticonceptionale combinate, te poti confrunta cu:

  • sani sensibili;
  • greata;
  • senzatie de rau;
  • sangerare interna, in principal in primele cateva luni de la administrarea pilulei.

De asemenea, pilula poate provoca o crestere in greutate, modificari ale dispozitiei sau pierderea libidoului la unele femei.

Riscuri pentru sanatate

Problemele grave de sanatate provocate de anticonceptionalele combinate sunt rare. In cazul femeilor fumatoare, exista riscuri semnificative pentru sanatate, precum aparitia trombozei.

Anticonceptionalele combinate nu pot fi administrate femeilor care se confrunta cu:

  • migrena focala;
  • istoric de coagulare a sangelui;
  • probleme hepatice;
  • sangerare vaginala neobisnuita.

Recomandari atunci cand iei anticonceptionale combinate:

  • se administreaza cate o pastila in fiecare zi, pe cat posibil la aceeasi ora in fiecare zi.
  • daca uiti sa iei o pastila, ia-o imediat ce iti amintesti, iar urmatoarea pilula ia-o la ora obisnuita, a doua zi.

Risti sa ramai insarcinata daca:

  • ai intarziat cu mai mult de 24 de ore sa iei pastila;
  • opresti pilula fara a utiliza alta forma de contraceptie.

Este posibil sa nu fi protejata de sarcina daca:

  • iei pilula pentru prima data si nu ai luat inca sapte pastile la rand;
  • vomiti sau ai diaree;
  • iei un alt medicament care poate afecta absorbtia pilulei, de exemplu, unele medicamente impotriva epilepsiei;
  • ai omis sa iei o pastila sau ai intarziat cu mai mult de 24 de ore.

In oricare dintre aceste situatii, continua sa iei pilula, dar foloseste si o alta forma de contraceptie, de exemplu prezervativul, pana ce ti-ai administrat sapte pastile hormonale consecutive. Atentie! Daca aceste sapte zile sunt la sfarsitul foliei cu pastile, atunci sari cele sapte pastile inactive si incepi sa iei pastilele cu hormoni, din urmatoarea folie. Daca nu esti sigura ce pastile sunt inactive, intreaba medicul sau farmacistul.

Unele generatii mai noi ale pilulei sunt eficiente din prima zi in care sunt administrate, dar si despre ele trebuie sa intrebi medicul sau farmacistul.

Mini-pilula

Mini-pilula contine doar un hormon feminin, respectiv doar progestativ. Aceasta este substanta similara progesteronului. Progestativul face ca mucusul cervical sa se ingroase. Acest mucus actioneaza apoi ca un dop si impiedica sperma sa patrunda in uter si sa se deplaseze catre trompele uterine pentru a fertiliza ovulul. Este eficienta in proportie de peste 95% (96-98%)  cu o utilizare perfecta, dar daca apar greseli in administrare, cum ar fi omiterea de pastile, una din zece femei care iau mini-pilula poate ramane insarcinata.

La majoritatea femeilor, mini-pilula nu va preveni un ciclu menstrual normal.

Mini-pilula se ia zilnic fara pauza. Este important sa nu intarzii mai mult de trei ore cand o administrezi. Contraceptia de rezerva, precum prezervativul, trebuie utilizata timp de 48 de ore la prima administrare a minipilulei.

Anticonceptionalele cu un singur hormon sunt potrivite pentru femeile care alapteaza si pot fi luate si dupa intarcarea copilului.

Contraceptia de urgenta

Anticonceptionalele de urgenta sau „pilula de a doua zi” sunt un tip de pilule care se pot administra pentru a preveni sarcina, dupa ce ai intretinut relatii sexuale neprotejate.

Astfel, daca ai facut sex neprotejat sau crezi ca metoda pe care ai folosit-o nu a fost eficienta, poti apela la levonorgestrel sau ulipristal. Acestea sunt pilule contraceptive de urgenta care functioneaza cu sau fara hormoni, pentru a preveni sarcina.

Spre deosebire de celelalte pastile, acestea nu sunt destinate controlului normal al sarcinii. Levonorgestrelul si acetatul de ulipristal pot reduce foarte mult riscul de a ramane gravida.

Utilizat conform instructiunilor, levonorgestrelul are o eficienta de aproximativ 88%. Trebuie sa-l iei cat mai curand posibil intr-o perioada de 72 de ore de cand ai facut sex neprotejat.

Ulipristal are o eficienta de aproximativ 60% pana la 70% daca il utilizezi corect. Trebuie sa-l iei cat mai curand posibil in 5 zile de cand ai facut sex neprotejat.

Efecte adverse

Anticonceptionalele afecteaza nivelurile hormonale ale unei persoane, ducand la diferite efecte secundare. Acestea dispar, de obicei, in 2-3 luni, dar pot persista.

In Statele Unite, aproximativ 12,6% dintre femeile cu varsta cuprinsa intre 15 si 49 de ani iau pilule contraceptive orale. Ele sunt sigure de utilizat pentru majoritatea femeilor.

Daca efectele secundare dureaza mai mult timp sau sunt foarte inconfortabile, cel mai bine este discuti cu medicul tau pentru a schimba pilulele cu cele ale unui alt producator.

Iata care sunt efectele efectele adverse cu care te-ai putea confrunta atunci cand iei anticonceptionale.

Spotting intre menstruatii

Sangerarea sau spottingul se refera la aparitia petelor de sange intre menstre. Poate arata ca o sangerare usoara sau o scurgere maro. Spottingul este cel mai frecvent efect secundar al pilulelor contraceptive. Se intampla acest lucru pentru ca organismul se adapteaza la nivelurile in schimbare ale hormonilor, iar uterul se adapteaza pentru a avea o captuseala mai subtire.

Administrarea anticonceptionalelor conform prescriptiei, respectiv in fiecare zi si la aceeasi ora, poate ajuta la prevenirea sangerarii intre menstruatii.

Greata

Unele femei se confrunta cu greata usoara cand iau pentru prima data pilula, dar aceasta dispare ulterior. Pentru combaterea greturilor, poti lua pastila impreuna cu alimente sau inainte de culcare.

Daca greata este severa sau dureaza timp de cateva luni, cel mai bine este sa discuti cu medicul tau curant.

Sensibilitatea sanilor

Administrarea contraceptivelor face, adesea, sa iti simti sanii sensibili, mai ales imediat dupa ce incepi sa le iei. Purtarea unui sutien de sustinere poate ajuta la reducerea sensibilitatii sanilor. Pe langa sensibilitatea crescuta, hormonii din pilula pot face sanii sa creasca.

Daca sensibilitatea este durerea severa sau apar alte modificari ale sanilor, in special un nodul, programeaza-te la medic.

Dureri de cap si migrene

Hormonii din pilulele anticonceptionale pot cauza sau creste frecventa durerilor de cap si a migrenelor. Modificarile hormonilor sexuali feminini  – estrogen si progesteron – pot declansa migrena. Simptomele pot depinde de doza si tipul de pilula. De exemplu, este mai putin probabil ca pastilele cu doze mici sa provoace acest simptom.

Pe de alta parte, daca migrena este asociata cu sindromul premenstrual, luarea pilulei o poate reduce, de fapt.

Crestere in greutate

Un posibil efect secundar al anticonceptionalelor este cresterea in greutate, desi studiile nu au confirmat inca acest lucru. In teorie, pilulele contraceptive ar putea duce la cresterea retentiei de lichide. Ele pot duce, de asemenea, la cresterea grasimii sau a masei musculare. Cu toate acestea, unele persoane se pot confrunta cu pierderea in greutate atunci cand iau anticonceptionale. Nu exista insa suficiente cercetari in acest sens.

Schimbari de dispozitie

Hormonii joaca un rol important in starea de spirit si emotiile unei persoane. Modificarile nivelului hormonal, pe care le poate provoca luarea anticonceptionalelor, pot afecta starea de spirit a unei persoane. Unele studii sugereaza o legatura intre contraceptia hormonala si depresie.

Scaderea libidoului

Pilula poate afecta apetitul sexual sau libidoul, in unele cazuri. Acest lucru este cauzat de modificarile hormonale. Pe de alta parte, alte persoane ar putea experimenta o crestere a libidoului, datorata eliminarii ingrijorarilor pe care le-ar fi avut cu privire la sarcina si ameliorarea oricaror simptome premenstruale.

Secretii vaginale

Administrarea anticonceptionalelor poate duce la modificari ale secretiilor vaginale. Ele pot fi o crestere sau o scadere a lubrifierii vaginale sau o schimbare a secretiei obisnuite.

Aceste modificari nu sunt de obicei daunatoare, dar modificarile care schimba culoarea sau mirosul pot fi semnul unei infectii.

Riscuri pe termen lung

Anticonceptionalele sunt sigure pentru majoritatea femeilor. Cu toate acestea, cercetarile au corelat utilizarea lor cu anumite riscuri. Prin urmare, inainte de a lua pilule contraceptive, este important sa discuti cu medicul curant despre factorii de risc individuali.

Exista dovezi care sugereaza ca administrarea anticonceptionalelor poate creste riscul unei persoane de a face cheaguri de sange sau hipertensiune arteriala. Acest lucru poate duce la atac de cord sau accident vascular cerebral.

Daca un cheag de sange intra in plamani, acesta poate provoca leziuni grave sau chiar decesul. Aceste reactii adverse grave sunt rare.

De asemenea, exista studii care sugereaza ca anticonceptionalele cresc riscul aparitiei unor forme de cancer si scad riscul pentru altele.

Este posibil ca pilula sa prezinte un risc pentru persoanele care:

  • au hipertensiune arteriala netratata;
  • fumeaza si au peste 35 de ani;
  • au antecedente de boli de inima;
  • au antecedente de cancer mamar sau cancer endometrial.

Anunta-ti medicul curant daca apar simptome precum cele de mai jos, deoarece acestea pot indica o problema grava de sanatate:

  • dureri abdominale severe;
  • durere in piept, dificultati de respiratie sau ambele;
  • dureri de cap severe;
  • probleme oculare, cum ar fi vedere incetosata sau pierderea vederii;
  • umflare sau durere la picioare si coapse.

Efecte pe termen lung

Anticonceptionalele sunt sigure pentru majoritatea femeilor, pentru a fi utilizate pe termen lung sau pe termen nelimitat. Cu toate acestea, utilizarea poate creste riscul pe termen lung al anumitor probleme de sanatate, precum:

Probleme cardiovasculare

Pastilele combinate pot creste usor riscul de probleme cardiovasculare grave, cum ar fi atac de cord, accident vascular cerebral si cheaguri de sange. Riscul este mai mare in cazul anumitor anticonceptionale. Medicul curant te poate sfatui cu privire la optiunile potrivite.

Oricine are hipertensiune arteriala netratata sau antecedente personale sau familiale de probleme cardiovasculare ar trebui sa discute cu medicul curant despre metodele alternative de contraceptie.

Cancer

Hormonii sexuali feminini naturali  – estrogenul si progesteronul – influenteaza riscul unor tipuri de cancer. De asemenea, metodele de control al sarcinii pe baza de hormoni pot creste sau scadea riscul aparitiei diferitelor tipuri de cancer.

Cercetarile au arata ca luarea de pilule contraceptive poate creste riscul unei persoane de a face anumite tipuri de cancer, respectiv:

  • cancer de san: riscul este putin mai mare la persoanele care folosesc pilule hormonale contraceptive decat la persoanele care nu le-au folosit niciodata.
  • Cancer ovarian si endometrial: aceste tipuri de cancer par sa apara mai rar in randul persoanelor care iau pilula.
  • Cancer de col uterin: administrarea de anticonceptionale pentru mai mult de 5 ani este asociata cu un risc mai mare de cancer de col uterin. Cu toate acestea, cele mai multe tipuri de cancer de col uterin sunt cauzate de virusului papiloma uman (HPV).
  • Cancer colorectal: administrarea de anticonceptionale este legata de un risc mai scazut de cancer colorectal.

Cine nu poate lua anticonceptionale

Medicul curant va lua in calcul toate conditiile de sanatate si medicamente pe care le iei inainte de a prescrie anticonceptionale. Pastilele care contin estrogen natural sau derivat sintetic pot sa nu se potriveasca tuturor femeilor, inclusiv persoanelor care fumeaza sau celor cu afectiuni specifice, cum ar fi:

  • boala de inima;
  • tromboza venoasa profunda;
  • istoric de accident vascular cerebral;
  • tulburari convulsive;
  • hiperlipidemie;
  • ai avut complicatii legate de diabet, cum ar fi nefropatie, retinopatie sau neuropatie;
  • te-ai operat recent;
  • ai boala hepatica;
  • ai sangerari uterine inexplicabile.

Pastilele care contin doar progestativ nu sunt potrivite pentru persoanele care iau rifampina sau medicamente care previn convulsii sau trateaza HIV. Astfel de medicamente pot reduce eficacitatea pilulei.

Nu trebuie sa luati contraceptive hormonale daca ai avut:

  • cheaguri de sange in brate, picioare sau plamani;
  • cancer al uterului.

De asemenea, spune-i medicului daca ai o ruda de gradul I – parinte, frate, sora sau copil – care a avut cheaguri de sange la picioare sau plamani.

Alte metode contraceptive

Daca tu si medicul tau stabiliti ca pilulele anticonceptionale nu sunt potrivite in cazul tau, poti apela la alte metode de prevenire a sarcinii.

Metodele de control al sarcinii pot fi impartite in mai multe categorii, respectiv:

Metoda calendarului: cunoscuta si sub denumirea de planificare familiala naturala, metoda calendarului implica identificarea momentului in care o femeie ovuleaza, urmarind ciclul menstrual, apoi evitand actul sexual in zilele fertile. Aplicatiile online de urmarire a ciclului menstrual pot fi deosebit de utile in aplicarea metodei calendarului.

Metode de bariera: prezervativele, diafragmele, buretii si capacele cervicale sunt toate metode de bariera care pot fi utilizate singure sau ca metoda suplimentara de contraceptie, in cazul in care pilula, dispozitivul intrauterin sau metoda calendarului esueaza. Metodele de bariera sunt folosite de fiecare data cand faci sex si apoi sunt indepartate.

Metode hormonale cu actiune scurta: pilula anticonceptionala se incadreaza in aceasta categorie, impreuna cu plasturele, injectia contraceptiva si inelul vaginal. Unele dintre acestea, cum ar fi pilula si inelul vaginal, sunt utilizate in fiecare zi, timp de trei saptamani, in timp ce altele, cum ar fi injectiile, sunt administrate o data la opt saptamani.

Metode reversibile cu actiune prelungita: metodele pe termen mai lung, cum ar fi implanturile hormonale sau steriletul, sunt introduse o data, apoi sunt lasate acolo timp de trei pana la 10 ani – in functie de metoda – pana cand trebuie indepartate. Este disponibil si steriletul de cupru fara hormoni, care poate fi utilizat timp de 10 ani.

Sterilizarea: in cazul femeilor, sterilizarea presupune „legarea” trompelor uterine (ligatura tubara) sau crearea unei bariere naturale in interiorul acestora (ocluzia tubara). Pentru barbati, sterilizarea consta in vasectomie, procesul prin care sperma este impiedicata sa patrunda in lichidul seminal ejaculat al unui barbat. Fiecare dintre aceste proceduri chirurgicale dureaza pentru toata viata, pot fi reversibile, dar cu sanse mici.

 

Surse: