Apendicita acuta reprezinta inflamatia apendicelui. Acesta este o formatiune situata la jonctiunea intre intestinul subtire si intestinul gros, cu o forma asemanatoare unui deget de manusa, cu o dimensiune medie de 7-8 cm si situat, de regula, in zona abdominala infero-laterala dreapta (fosa iliaca dreapta). Inflamatia lui se traduce printr-o durere de intensitate mare, care incepe in locul in care acesta se situeaza, iar apoi se poate extinde la nivelul intregului abdomen si pot aparea diferite complicatii. Afla, in cele ce urmeaza, de ce apare apendicita acuta, cum se manifesta, care sunt etapele de diagnostic si cum se poate trata.
- Cauzele aparitiei apendicitei acute
- Factori de risc
- Simptomatologia apendicitei acute
- Complicatii
- Etape de diagnostic
- Tratamentul apendicitei acute
- Prognostic
Cauzele aparitiei apendicitei acute
Cu toate ca o cauza exacta pentru care se produce inflamatia apendicelui nu a putut fi decelata pana la momentul actual, exista anumite cauze posibile care pot influenta procesul inflamator.
Se considera ca cea mai importanta cauza este obstructia lumenului apendicelui (spatiul liber din interiorul sau cu aspect de cavitate). Aceasta poate aparea in urma invadarii lumenului cu materii fecale, hiperplaziei limfoide (marirea ganglionilor de proximitate) in urma infectiilor bacteriene si parazitare, si a neoplasmelor. In timp, obstructia creste presiunea din interiorul apendicelui si, eventual, conduce la comprimarea vaselor de sange din peretii apendicelui. Ischemia tesutului si aparitia inflamatiei pot conduce la dezvoltarea, in cazul lipsei tratamentului, a unei necroze de perete, cu urmari precum perforatie si peritonita.
O alta cauza de obstructie, mai putin intalnita, dar posibila, o reprezinta traumatismul abdominal.
Factori de risc
Dat fiind ca apendicita este o afectiune foarte des intalnita, care poate aparea la orice varsta, aproape oricine o poate dezvolta intr-un anumit moment al vietii. Totusi, se considera ca incidenta maxima se afla in intervalul de varsta 10-20 de ani. Prin urmare, varsta tanara poate fi clasificata ca fiind un factor de risc.
Simptomatologia apendicitei acute
Manifestarile clinice din apendicita acuta sunt destul de rasunatoare, mai ales din cauza intensitatii durerii (primul si principalul simptom). Aceasta durere, numita uneori si colica apendiculara, debuteaza, in general, in fosa iliaca dreapta (abdomenul lateral, inferior) si se poate extinde, cuprinzand intregul abdomen. Uneori, durerea poate incepe central si sa iradieze in zona apendicelui.
Un apendice inflamat poate determina, pe langa durerea din fosa iliaca dreapta, o gama variata de simptome. Printre ele se afla:
- Starea de rau generalizata;
- Greata;
- Febra;
- Accentuarea intensitatii durerii in timpul tusei sau mersului;
- Constipatia, diareea sau alternanta lor;
- Flatulenta;
- Balonarea;
- Lipsa apetitului.
In functie de varsta la care survine apendicita acuta si de statusul fiziologic de la momentul respectiv, simptomele pot varia. Astfel, durerea poate avea o intensitate diferita de la o persoana la alta, precum si o localizare distincta. Aceste aspecte sunt evidente, in general, in apendicita prezenta la copii si in cea din timpul sarcinii.
Complicatii
In cazul in care apendicita este lasata netratata, aceasta poate evolua cu ruperea apendicelui (apendicita cu perforatie) si, ca o consecinta, cu raspandirea infectiei locale catre alte zone ale cavitatii abdominale. Exista mai multe consecinte care apar ca urmare a propagarii infectiei:
- Peritonita – este o complicatie severa, amenintatoare de viata, care necesita tratament chirurgical imediat, cu scopul extirparii apendicelui (apendicectomie) si evacuarii infectiei din cavitatea peritoneala (cavitatea virtuala a abdomenului);
- Abcesul apendicular – reprezinta o colectie de puroi, bine delimitata, care necesita evacuare rapida, pentru a evita ruperea peretelui abcesului si raspandirea infectiei in cavitatea peritoneala;
- Sepsisul – in unele cazuri, infectia bacteriana de la nivel apendicular poate patrunde in circulatia sangvina si poate determina aparitia septicemiei (infectie generalizata).
Etape de diagnostic
Diagnosticul consta in efectuarea anamnezei pacientului, care include istoricul evolutiei simptomatologiei acestuia , precum si in efectuarea unui examen fizic local si general. In cadrul acestuia din urma, se va aprecia daca exista rigiditate abdominala (semn de peritonita), se va aplica presiune asupra mai multor zone ale abdomenului (cu focus pe fosa iliaca dreapta) si se va stabili in ce punct si in ce circumstante apare durerea.
Uneori, manifestarile clinice prezente in apendicita acuta pot fi specifice, chiar evidente. In acest caz, diagnosticul este unul facil si complicatiile se pot evita sau trata rapid. Alteori, simptomele pot fi nespecifice, astfel ca este necesar sa se parcurga mai multe etape de diagnostic, pentru a se putea stabili cu certitudine daca patologia este o apendicita acuta.
Astfel, investigatiile suplimentare pot include:
- Teste de sange – se stabileste prezenta infectiei prin evaluarea numarului de leucocite (globule albe) din sange;
- Teste de urina – se folosesc in cadrul diagnosticului diferential, pentru a elimina o posibila infectie urinara;
- Test de sarcina – in cazul femeilor, fiind util tot pentru diagnosticul diferential;
- Ecografie abdominala – apreciaza starea organelor cavitatii abdominale;
- CT si RMN – teste imagistice de inalta precizie, folosite pentru a obtine imagini detaliate, cu scopul decelarii unor modificari de structura.Â
Tratamentul apendicitei acute
In general, tratamentul de electie al apendicitei acute este cel chirurgical. Acest fapt se datoreaza riscului complicatiilor care pot aparea, ca urmare a perforatiei apendicelui si raspandirii infectiei la nivelul cavitatii peritoneale.
Procedura poarta numele de apendicectomie si presupune extirparea completa a apendicelui. Metoda preferata este cea laparoscopica, datorita eficientei procedurii, minimizarii suprafetei de tesut lezat chirurgical, precum si recuperarii rapide. Totusi, in cazul in care apendicele a fost deja perforat si infectia s-a extins, se opteaza pentru interventia chirurgicala clasica, cu deschiderea cavitatii abdominale, care are scopul evacuarii oricaror urme de infectie propagata.
Prognostic
Durata si usurinta recuperarii dupa o operatie de apendicita acuta se afla in stransa legatura cu tipul de procedura chirurgicala aplicata (laparoscopie versus abdomen deschis), precum si cu prezenta sau nu a perforatiei si disiparii infectiei. Astfel, in cazul laparoscopiei, reluarea activitatilor se poate face dupa un interval de 24 de ore. Dupa operatia clasica, prin incizie abdominala si deschidere, recuperarea poate dura pana la trei saptamani. In cazul in care s-a produs peritonita, este nevoie de tratament antibiotic prelungit, deci recuperarea completa va surveni dupa aproximativ sase saptamani.
Astfel, apendicita acuta reprezinta o patologie care nu trebuie tratata cu superficialitate, dat fiind ca poate prezenta complicatii severe. Totusi, cu ajutorul unui diagnostic bine realizat si al unei interventii chirurgicale rapide, recuperarea este una completa si activitatile de zi cu zi se vor putea relua intr-un interval de timp scurt.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
- Apendicita https://www.nhs.uk/conditions/appendicitis/
- Apendicita https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/appendicitis/symptoms-causes/syc-20369543
- Apendicita https://emedicine.medscape.com/article/773895-overview
- Generalitati https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8095-appendicitis
- Simptome https://www.nhs.uk/conditions/appendicitis/symptoms/
- Diagnostic https://www.nhs.uk/conditions/appendicitis/diagnosis/
- Diagnostic si tratament https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/appendicitis/diagnosis-treatment/drc-20369549
- Tratament https://www.nhs.uk/conditions/appendicitis/treatment/
- Complicatii https://www.nhs.uk/conditions/appendicitis/complications/